Tusenfryd får ikke åpne ennå: – Vi er fullstendig prisgitt føringene fra myndighetene

Landets store fornøyelsesparker jobber sammen for å lage koordinerte tiltaksplaner de håper de kan bruke når de åpner igjen.

Tusenfryd-sjefen håper å se smilende gjester i berg-og-dal-banene sine i sommer.
 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

Hadde dette vært et normalt år, hadde Tusenfryd-ansatte nå vært i full gang med forberedelser til åpning, som i år skulle vært den 25. april.

Sesongansatte skulle ha fått opplæring, og parken skulle ha fått siste klargjøring før gjester igjen kunne komme til parken.

Men i år er alt mer usikkert.

Åpningen av parken er foreløpig utsatt til 16. mai, og ledelsen håper å snart få en avklaring på om de faktisk kan få åpnet parken i mai.

– Vi er, som alle andre bransjer og næringer nå, fullstendig prisgitt hvilke føringer som kommer fra myndighetene nå. Vi er opptatt av at de nå må vurdere de ulike næringene nøye, sier administrerende direktør Bjørn Håvard Solli.

Kongeparken i Rogaland har også utsatt sesongåpningen, som skulle være 4. april. Hunderfossen Eventyrpark i Innlandet håper å kunne åpne som planlagt den 21. mai.

Les også Dine Penger: Flyselskapene sliter med å betale tilbake billettpenger

Får ikke åpne ennå

Foreløpig er det en forskrift som sier at fornøyelsesparkene ikke får åpne, i likhet med blant annet frisører og serveringssteder som ikke serverer mat. Nå åpnes det gradvis for flere av de andre næringene som har fått pålegg om stenging.

– Vi forholder oss til myndighetenes krav. Det er mulig det blir tilpasninger i tilbudet i parken, og det blir helt sikkert tiltak knyttet til avstand mellom folk, hygienetiltak og smitteopplæring, sier parkdirektør Hogne Høstmælingen i Hunderfossen Eventyrpark.

Hunderfossen Eventyrpark håper å kunne åpne som planlag mot slutten av mai.

Landets største parker, blant annet Tusenfryd, Hunderfossen og Dyreparken i Kristiansand, jobber sammen med å lage koordinerte tiltaksplaner for parkene, som kan iverksettes når de ser at de kan åpne dørene igjen.

– Slik jeg kjenner parkdrift, ikke bare hos oss, men også hos de andre store i Norge, mener jeg det er fullt mulig å få til god drift også med restriksjonene som trolig vil være der et stykke frem i tid, sier Solli, og legger til at de også lærer og får erfaringer fra parker i andre land, for eksempel i Sverige, der de fremdeles har åpent.

Les også

Reiselivsnæringen håper flere legger ferien til Norge

Sesongansatte

Under høysesongen er det 750 ansatte i fornøyelsesparken. Utenfor sesongen er de 34 personer. Foreløpig er ingen sesongmedarbeidere, om de må gjøre det kommer an på om det kommer tydeligere signaler fra myndighetene.

– Det var viktig og riktig av myndighetene å innføre strenge restriksjoner tidlig. Men vi føler også at det ble en del sekkeposter, der de gapte over mange næringer på en gang. Jeg håper de nå vil vurdere de ulike bransjene noe nøyere og spesielt parkenes mulighet til å drifte ned tilpassede smitteverntiltak, sier Solli.

– Det burde være gode muligheter til å kunne ha et godt tilpasset tilbud i sommer, legger han til.

Tusenfryd-sjefen forteller at de allerede ser at det vil være et vesentlig bortfall av inntekter, spesielt i begynnelsen av sesongen.

– De økonomiske pakkene som er lagt frem så langt, har ikke vært skrudd sammen på en måte som passer sesongnæringene godt. Men det er klart at vi vil se hva vi kan få mulighet til å få av støtte fortløpende, sier Solli.

Tusenfryd-sjef Bjørn Håvard Solli mener det burde være gode muligheter til å kunne ha tilpasset drift i sommer.
Les på E24+

Eiendomsinvestor Geir Hove: – Det er ikke mulig å redde alle, noen burde lagt ned før coronakrisen

Avlyste arrangementer

I løpet av sesongen er det som regel 450.000 gjester innom Tusenfryd, og sjefen anslår at det kun er om lag 3 prosent av dem som er turister fra utlandet.

– Da store deler av samfunnet fikk restriksjoner i midten av mars, måtte vi umiddelbart revurdere klargjøringsfasen for parken. Den krever mye kostnader, og en del av det har vi innstilt inntil vi har en tydelig tidshorisont til når vi kan åpne, sier Solli som anslår at de vil trenge rundt tre uker på å forberede en åpning nå.

Hunderfossen har vanligvis en god del arrangementer tidlig i sesongen, som i år vil falle bort. Blant annet turneringer og korpsfestivaler.

– Det gir oss en myk start, og gjør at vi kan høste erfaringer knyttet til hygienekrav og avstandskrav. Vi ønsker å gi trygge opplevelser for familiene som kommer hit, sier Høstmælingen.

Helse- og omsorgsdepartementet sier til E24 at det er for tidlig å kunne svare på om parkene kan holde åpent i sommer.

Statssekretær Jan-Christian Kolstø i næringsdepartementet sier at de fortløpende vurderer behovet til de ulike sektorene.

– Mange bedrifter i reiselivet har sesongbasert drift, og har store deler av årsinntekten sin i løpet av noen få måneder. Vi er oppmerksomme på at coronaviruset og reiserestriksjonene skaper store utfordringer for reiselivsbedriftene, skriver Kolstø i en e-post.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Tusenfryd
 3. Fornøyelsespark
 4. Fornøyelsesparker
 5. Coronaviruset
 6. Hunderfossen
 7. Kongeparken

Flere artikler

 1. Pågangen knuser fjoråret. Likevel blir det ingen drømmesommer for fornøyelsesparkene.

 2. Pandemien førte til inntektssmell på 50 millioner kroner for fornøyelsesparken: – Vi er tilfreds

 3. Stortap for tivoliselskaper

 4. Tusenfryd gjenåpner i juni

 5. Utsolgt i hele juli, men smittevern hindrer full fart hos fornøyelsesparkene