Mildere straff for snussalg til mindreårige på nett enn i butikk

Helsedirektoratet kan ikke gi nettbutikker som selger snus til mindreårige salgsnekt, slik kommunen kan med fysiske butikker. Virke og handelsbransjen reagerer på forskjellsbehandling.

  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Stadig flere bestiller snus på nett fremfor å kjøpe tobakk på butikken. Det viser resultater fra flere nye aktører i markedet, som spår kjempevekst i tiden fremover, blant annet svenske NTG.

I sommer har E24 skrevet at fremveksten har ført til at mange av de nye selskapene har markedsført ulovlig, og Helsedirektoratet har sendt advarsler til en rekke snus- og tobakksbedrifter de siste månedene med pålegg om endring av nettsider med trusler om tvangsmulkt.

Men i tillegg til utbredt ulovlig markedsføring, reagerer handelsbransjen på at konsekvensene av overtredelser er mindre for nettselskapene, enn de fysiske butikkene.

Om nettselskaper bryter loven, og for eksempel selger snus til mindreårige, er den alvorligste sanksjonen Helsedirektoratet kan påføre selskapet tvangsmulkt.

Det er derimot kommunene som fører tilsyn med den fysiske handelen. Om en kiosk blir tatt for å selge tobakk til mindreårige, kan kommunen ilegge foretaket salgsnekt av tobakk.

Med andre ord, er konsekvensene av samme overtredelse på nett og i butikk forskjellig.

Les også

Vil lokke 100.000 godterikunder til å kjøpe snus

Frykter cowboy-bransje

Tobakk er en svært viktig vare for norske kiosker, dagligvarekjeder og tobakksbutikker, og det reageres på det de mener er forskjellsbehandling.

– Vi har ikke noe imot at nettaktørene er med og kriger om kundene, men det må gjøres på like vilkår, sier Thomas Danielsen, kategoriansvarlig i St1, som driver Shell-stasjonene i Norge.

Han er en av flere i bransjen som reagerer på hvor lett det er for unge å bestille snus på nett.

– Vi har et godt etablert regelverk som fungerer bra, og som bør gjelde for alle. Det blir jo en cowboy-bransje om det mindre reguleringer på nett enn i butikk. Det er jo ikke heldig at salg av tobakk av alle ting blir overlagt til en cowboy-bransje, sier Danielsen.

St1, som ønsker konkurransen fra nettet velkommen, har merket inntoget fra de nye aktørene.

– Snusmarkedet har vært eventyrlig i mange år, men nå flater det ut, og dette flate markedet har nettaktørene tatt et jafs av. Det vet jeg at både kiosker, bensinstasjoner og dagligvarekjedene har kjent på, sier han.

Også Virke KBD, som representerer blant annet St1, reagerer på at sanksjonene er midlere for nettselskapene, enn deres medlemmer.

– For hjemlevering av alkohol må man dokumentere alder ved levering. Det samme bør gjelde for tobakk, sier Virke KBS-sjef Iman Winkelman som også synes det er spesielt at man ikke har myndighet til å stenge ned aktører som utfordrer regelverket.

Les også

Snusgiganten Swedish Match solgte for over en milliard i Norge i fjor

Tror registrering vil hjelpe

Helsedirektoratet er godt klar over utviklingen i nettsalg av tobakk, og sier de følger nøye med.

– Det blir stadig flere aktører som selger tobakk via nettsalg og det er mange som overholder regelverket. Det er uheldig at flere aktører ikke forholder seg til tobakksskadeloven, og da særlig reklameforbudet, og vi følger derfor jevnlig med på nettsalget av tobakksvarer, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave.

Når det gjelder kontroll av alder ved tobakkskjøp, sier avdelingsdirektøren at det er vedtatt en registreringsordning for tobakksbutikkene på nett som vil tre i kraft i løpet av 2020. Linhave sier det på dette tidspunktet også vil stilles krav om strengere krav til alderskontroll, men at dette er noe selskapene til syvende og sist må sørge for selv, og ikke noe som Helsedirektoratet vil ta ansvar for.

Men selv om det skjer endringer for netthandelen fremover, vil fremdeles konsekvensen av å selge til mindreårige var mindre enn i butikk.

– Vi har ikke hjemmel i regelverket til å ilegge salgsforbud dersom en nettaktør ikke overholder bestemmelsene i tobakksskadeloven. Aktuelle sanksjoner er retting og tvangsmulkt, sier Linhave.

Oslo kommunes næringsetat bekrefter overfor E24 at de har myndighet til å ilegge salgsforbud, og at det da må dreie seg om alvorlige overtredelser, som for eksempel salg til mindreårige.

Næringsetaten i Oslo, som sier de driver kontinuerlig tilsyn, ikke har ilagt noen utsalgssteder salgsnekt siden kommunen fikk ansvar for tilsynet ved starten av 2018.

Les også

Helsedirektoratet mener Maxgodis' snus-lokking er ulovlig

Les også

Vil lokke 100.000 godterikunder til å kjøpe snus

Les også

Snusgiganten Swedish Match solgte for over en milliard i Norge i fjor

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Helsedirektoratet mener Maxgodis' snus-lokking er ulovlig

  2. Etablerer nytt internasjonalt snuskonsern med nordmann på eiersiden

  3. Snusgigant reagerer kraftig på regler om dobbel alderskontroll

  4. Flere hundre tusen laks måtte slaktes etter feil i Mattilsynet

  5. Mowi om Amazonas-rasering: Vurderer å droppe soya fra Brasil