Konsulenter har dratt inn 190 millioner kroner på å skrive søknader til staten - for andre

Et lite konsulentselskap med knapt 40 ansatte har gjort «big business» av å selge råd og å skrive søknader til offentlige støtteordninger.

KONSULENT-SUKSESS: Daglig leder Lars Henrik Krogh og styreleder Tom Hilding Johansen i selskapet Nofas, som spesialiserer seg på å skrive søknader til det offentlige for sine klienter.
  • Line Midtsjø
  • Therese Alice Sanne
  • Henrik Kjersem
Publisert:

DRAMMEN (E24): Jo mer kundene til Nofas søker staten i støtte, jo mer penger får Nofas i kassen.

De tre siste årene har Nofas solgt tjenester for over 190 millioner kroner.

Nofas jobber enkelt sagt etter en «no cure - no pay»-modell. Konsulentfirmaet tar normalt 20 prosent tilsvarende pengestøtten kunden får innvilget av det offentlige, dersom kunden får prosjektet godkjent.

Slik har et trettitalls konsulenter i Drammen siden 2005 overbevist over 2.000 norske bedrifter om å la Nofas søke offentlige midler for dem.

Selv om forretningsideen avhenger av at søknadene man skriver for kundene går gjennom, kan risikoen sies å være lav:

I hovedsak jobber Nofas med å skrive søknader til én offentlig ordning: Skattefunn.

Her godkjenner myndighetene over 80 prosent av alt som sendes inn.

Les også

Kundene til søknadsfirma har fått hver femte krone av staten: - De melker Skattefunn

E24 BEDRIFT: Sjekk Nofas´ regnskapstall

- Det er noe alvorlig galt med den etiske standarden i Nofas, sier tidligere Nofas-kunde Oddvar Lone (62) i IT-regnskapssystemet Ibistic.

De havnet i en bitter strid med Nofas, etter at Lone ikke ville betale hele regningen.

Lone mener Nofas burde tatt en prosentandel av støtten selskapene faktisk får i støtte fra staten, ikke de innsendte budsjettforslagene man leverer i forkant.

Skattefunn fungerer nemlig på den måten at søkende bedrifter får igjen en andel av utgiftene i innsendte innovasjonsprosjekter, i form av skattelette ett til tre år senere.

Som en annen tidligere kunde forklarer:

- Det blir som om man skulle gi en selger provisjon basert på budsjettert salg, og ikke på hva han faktisk har omsatt for, sier gründer Øyvind Andhøy i Databeat.

Også Databeat har blitt stevnet for retten av Nofas etter at de nektet å betale regningen.

Se E24s grafikk om pengestrømmen fra staten til Nofas

Daglig leder i Nofas forsvarer honorarmodellen.

- Vi jobber gratis inntil prosjektene godkjennes, sier Lars Henrik Krogh (47) i Nofas.

- Det innebærer en risiko. Derfor er vi avhengig av at kundene våre får godkjent søknadene. Det ligger mye arbeid i å vurdere realisme, potensial og gjennomføringsevne i våre kunders ulike prosjekter og prosjektplaner. Dette er hovedelementet i avtalene med kundene.

Gasellebedrift

Nofas kan skilte med en eventyrlig vekst, som blant annet har sikret dem tre plasseringer i Gaselle-kåringen til Dagens Næringsliv.

Ledelsen karakteriserer kritikken fra Ibistic-sjefen som emosjonell.

- Jeg synes mye av dette er svært følelsesladet, og jeg kunne ha valgt å svare tilsvarende emosjonelt. Men det vil jeg avstå fra, og heller la fakta snakke, sier Lars Henrik Krogh (47), daglig leder i Nofas til E24.

MISFORNØYD: Thore Andreassen i Termorens.

Han var med på å grunnlegge konsulentselskapet i 2005 sammen med makkeren Tom Hilding Johansen (48).

Johansen og Krogh startet opp Nofas med to tomme hender med forretningsadresse i en privatbolig i Lier utenfor Drammen.

I dag leder de det private konsulentselskapet med tre etasjer kontorer i et bygg sentralt i Drammen sentrum, med rett under 40 fast ansatte årsverk.

- Vi merker en kjempepågang både innenfor strategisk innovasjonsrådgivning, rådgivning til EU-finansiering og nasjonale virkemidler, sier Krogh.

- Noen timers jobb

Skattefunn står for rundt 90 prosent av inntektene til konsulentselskapet, forteller flere tidligere ansatte E24 har snakket med.

Ledelsen i Nofas sier derimot at denne prosenten er for høy, og at det er vel to tredjedeler av inntektene som kommer fra Skattefunn.

Den offentlige ordningen, som i sin tid ble lansert av finansminister Per Kristian Foss i Høyre, er ment som et breddetilbud til store deler av næringslivet.

Det tar mellom tre timer og en uke å levere en søknad til Skattefunn, mener avdelingsdirektør Sander J. Tufte til E24.

Det er også angrende Nofas-kunde Thore Andreassens (59) erfaring.

- Nå kan de ta flere hundre tusen kroner for en jobb som lar seg gjøre på noen timer, sier lederen av bedriften Termorens.

- Å ta prosenter av det som er ment som støtte til innovasjon fra det offentlige, det skulle nesten vært ulovlig, sier han til E24.

Selskapet hans ble saksøkt av Nofas for fem år siden, etter strid om regningen.

Nofas avviser kritikken fra Andreassen, og skriver til E24 at «en søknad omfatter mye mer enn å fylle ut et skjema. Nofas bistår med rådgivning og oppfølging i hele prosessen, og vi er uenige i fremstillingen til Andreassen om at man kan beskrive et Fou-prosjekt (forskning- og utvikling, journ. anm.) på en nøyaktig og samvittighetsfull måte på «noen timer».»

Termorens, Databeat og Ibistic er tre av i alt fem tidligere kundekonflikter som ble sendt til tingretten av Nofas i 2009 til 2012.

Dette skjedde etter at partene ikke klarte å bli enige i forliksrådet.

Tjener godt på søknadsråd

I gjennomsnitt kostet ett årsverk i Nofas 966.491kroner i 2013 i lønnsutgifter, viser årsregnskapet. Dette gjelder også støttefunksjoner som resepsjon. Daglig leder Lars Henrik Krogh tjente 3,7 millioner kroner samme år.

E24 har snakket flere kilder som tidligere jobbet i Nofas, som sier at en prosjektansvarlig i Nofas kan ha 500.000-600.000 kroner i grunnlønn.

Etter at provisjonen er beregnet, kan lønnen ende i det dobbelte, hevder kildene overfor E24.

MANGE KUNDER: Styreleder Tom Hilding Johansen (48) forteller at Nofas har 1.100 kunder med langsiktig avtale.

Dette avvises av Nofas: «Dette har aldri skjedd i selskapets historie. Vårt lønnsnivå er i tråd med hva arbeidstakerorganisasjonene oppgir som forventet lønn, inkludert grunnlønn og provisjon, for denne type kompetanse», skriver Nofas i et svar til E24.

Ledelsen i Nofas forteller videre at gjennomsnittstallet fra årsregnskapet er misvisende.

«I henhold til regnskapstekniske prinsipper inkluderer posten «lønninger og feriepenger» også utbetalt provisjon til tidligere ansatte og avsetninger til fremtidige utbetalinger. Derfor er det riktige snittet vesentlig lavere enn det E24 oppgir her.»

Styreleder og medeier Tom Hilding Johansens selskap har tjent 17,6 millioner kroner på Nofas de fem siste årene. Selskapets hans har kun Nofas på kundelisten, bekrefter Johansen til E24.

Rottefella, Møllerens, og Telenor-bedriften Maritime Communications Partner er blant selskapene som har hatt kontrakt med Nofas de siste årene.

E24 har benyttet Nofas i forbindelse med søknad til Skattefunn.

Les også:


Drar inn 60 mill. på å skrive søknader til staten - for andre
Trond Giske: - En sløsing med ressurser
Konsulenter har tjent 190 millioner kroner på å skrive søknader til staten - for andre
Kundene til søknadsfirma har fått hver femte krone av staten: - De melker Skattefunn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nofas

Flere artikler

  1. - Skjemaene til Nofas og Skattefunn er svært like

  2. E24-kilder: - Hemmelig provisjon til Nofas-ansatte

  3. - Regner man på timeprisen, blir det helt avsindig

  4. Tidligere kunde om Nofas: - Det er noe alvorlig galt med den etiske standarden

  5. Siv Jensen om konsulenthjelp: - Øker ikke sannsynligheten for å få søknaden godkjent