Konkurransetilsynet varsler inngrep mot sammenslåingen av Intersport og Sport 1
Om 30 dager kan det være over og ut for gigantfusjonen til Gjelsten og Sunde, med mindre de klarer å overbevise Konkurransetilsynet om at forbrukerne ikke får et dårligere tilbud.
Tidligere Gresvig-eier Olav Nils Sunde og Sport 1-eier Bjørn Rune Gjelsten får ikke uten videre lov til å danne det som vil bli landets største sportsaktør.
Deres ønske var å samle rundt 50 butikker fra det konkursrammede Gresvig (Intersport, G-Sport og G-Max) i samme konsern som Sport 1, landets tredje største sportskjede.
Men Konkurransetilsynet har bekymringer for hva slags konsekvenser sammenslåingen vil få for sportsbransjen. Derfor har det nå sendt ut et andre varsel, et såkalt begrunnet varsel, om at det kan bli aktuelt å stanse sammenslåingen.
– Vi har i hovedsak to bekymringer. For det første er dette de to nest største aktørene i bransjen som samlet vil bli den aller største. De er hverandres nærmeste konkurrenter både nasjonalt og i flere lokalmarkeder, sier prosjektleder Jan Kristoffer Høiland.
– I tillegg frykter vi at kundene som etterspør franchisegiver- og grossisttjenester vil ha få eller ingen konkurrerende leverandører. Franchisetakere vil ha få gjenværende alternativer, sier han.
Frykter høyere priser
Tilsynet skriver i en pressemelding at markedet for salg av sportsutstyr til forbrukere vil bli ytterligere konsentrert gjennom sammenslutningen.
Etter Konkurransetilsynets foreløpige vurdering vil redusert konkurranse i markedet kunne gi et dårligere tilbud til forbrukerne, f.eks. gjennom høyere priser eller dårligere kvalitet.
Dette varselet har Sunde og Gjelsten 15 dager til å svare på, der de eventuelt kommer med såkalt avhjelpende tiltak. Det vil si å gjøre justeringer fra den opprinnelige planen for at den skal bli akseptabel for myndigheten.
Deretter har Konkurransetilsynet like lang tid på seg til å behandle tilsvaret. En endelig konklusjon vil vi dermed få innen 2. oktober.
Styreleder Petter Schouw-Hansen i Sport Holding, som er navnet på selskapet som etter planen skal kontrollere Sport 1- og Intersport-kjedene, sier at de har mottatt meldingen, vil gjennomgå den og komme med en uttalelse på et senere tidspunkt.
Ekspert: Vanskelig å løse franchisespørsmål
Professor i konkurranserett ved NHH, Frode Steen, har lest uttalelsen fra Konkurransetilsynet og sier det er spørsmålet rundt mindre konkurranse i franchise-leddet som er den desidert tøffeste nøtten å knekke for Intersport og Sport1.
– At Sport1 og Intersport blir nærmeste konkurrenter i mange markeder kan løses med å avgi flere butikker, men mer konsentrasjon på leverandørleddet inn mot franchisene er et vanskelig problem å fikse, sier Steen til E24.
Han kjenner ikke selskapene i detalj, men sier at så lenge ikke Sport1 og Intersport vil skille ut den delen som driver med tjeneter mot franchiseselskaper, så kan ikke professoren se noen åpenbare løsninger.
– Det er ikke overraskende at denne nyheten kommer, sier Steen som allerede i februar sa at det kunne bli vanskelig for aktørene å få avtalen gjennom hos tilsynet.
– Det som er spennende er det som nå skjer i kulissene. Man har nok sett for seg at dette kunne bli et problem.
15 møter med Konkurransetilsynet
Fusjonsplanene ble kjent i februar i år, et par uker etter at Gresvig hadde gått konkurs.
Ifølge bostyrer Håvard Wiker var Sunde og Gjelstens bud det eneste akseptable som sikret videre drift for en betydelig del av konsernet.
Planene innebar videreføring av minst 48 butikker. De mindre lønnsomme butikkene har i løpet av de siste månedene blitt lagt ned. 600 har mistet jobben.
Siden Konkurransetilsynet fikk saken på bordet i april, har de fusjonerende partene hatt 15 møter med tilsynet. Samtidig har Konkurransetilsynet hatt fire møter med tredjepartsaktører, to av dem med Stadion, en paraplybedrift for over 100 sportsbutikker rundt om i landet.
Bekymret konkurrent
Stadion-sjef Gisle Daviknes har vært tydelig overfor Konkurransetilsynet på at han er bekymret for hva som vil skje hvis man går fra tre til to store aktører.
I et brev fra slutten av juli skriver advokatfirmaet DLA Piper på vegne av Stadion at de håper tilsynet like tydelig som dem selv ser at konsekvensene av foretakssammenslutningen kan bli alvorlige, med redusert konkurranse, dårligere vareutvalg og mindre mangfold.
XXL-analytiker Markus Borge Heiberg i Kepler Cheuvreux mener på sin side at sammenslåingen virker som en god løsning.
– I en verden der man i økende grad må konkurrere mot netthandel, spesielt mot Amazon, er det ikke plass til mange store aktører. Man må jo huske på at Gresvig gikk konkurs, noe som tyder på at det er behov for en viss konsolidering, sa analytikeren til E24 tidligere i uken.