Gigantkontrakt til nordnorsk gruveprosjekt - skal bygge 13 mil med tunneler

Entreprenørselskapet LNS AS skal bygge 130.000 meter gruverganger for kobbergruven Nussir i Finnmark. Kontrakten har en verdi på 4 milliarder og er en av de aller største norske gruvekontrakter noensinne.

STØRST:Norges største kobberforekomst ligger bak det nedlagte dagbruddet på Ulveryggen i Kvalsund i Finnmark. I 2011 presenterte Nussir-grunnlegger Øystein Rushfeldt planene om å starte gruvedrift her for NTB.   FOTO: JAN-MORTEN BJØRNBAKK / NTB SCANPIX
 • Jan Harald Tomassen (iTromsø)
Publisert: Publisert:

Nussir er kobbergruveprosjektet i Kvalsund i Finnmark. Enorme kobbermengder skal hentes ut gjennom underjordisk gruvedrift. Tidligere denne uken ble det kjent at gruveselskapet hadde inngått norgeshistoriens største kontrakt for salg av kobber, med det tyske konsernet Aurubis.

Kontrakten betyr i klartekst at gruveselskapet i Finnmark har en kjøper til kobberet.

Og nå er det altså klart at det nordnorske gruveprosjektet har inngått kontrakt med LNS AS for utbygging og drift av den underjordiske gruven.

LNS AS har erfaring fra gruvedrift både på Svalbard og på Skaland på Senja. I konsernet inngår hele 14 selskaper.

– Vi er veldig fornøyde med valget av LNS for denne betydelige kontrakten. LNS har solid erfaring og kapasitet for et slikt oppdrag, med erfaring fra nærområdet og gruvedrift. Viktig for valget var også felles språk og kultur, og forståelse for omgivelsene, sier Nussir-direktør Øystein Rushfeldt.

Han ser fram til at entreprenørkonsernet etablerer seg i Kvalsund og skaper ringvirkninger gjennom lokale ansettelser og bruk av regionale underleverandører.

Les også

Har inngått norgeshistoriens største kobberkontrakt

FIRE MILLIARDER:Gruveselskapet Nussir har valgt LNS AS til å bygge ut 13 mil med gruveganger. Her Nussir-direktør Øystein Rushfeldt (t.v.) og LNS-direktør Frode Nilsen sammen med Hammerfest kommunes varaordfører Terje Wikstrøm, som gjennom sin tid som ordfører i daværende Kvalsund kommune har stått hardt på for realisering av det store gruveprosjektet.   FOTO: PRIVAT

– Spennende kontrakt

Direktør Frode Nilsen i LNS AS uttrykker stolthet for at Nussir har valgt de som entreprenør.

– Kontrakten er spesielt spennende da driften skal være helelektrisk. Det er fremtiden og vi er glade for å få være med på dette, sier Nilsen.

Han forklarer at selskapet har bred gruveerfaring fra Nord-Norge, Svalbard og Grønland.

– Vi ønsker i størst mulig grad å ansette og bruke personell fra nærområdet og vi har en bevisst politikk på å kjøpe mest mulig varer og tjenester lokalt, sier Nilsen.

130.000 meter tunnel

Kontrakten som nå er inngått har en verdi på om lag fire milliarder kroner og gjelder i ti år, med mulighet for forlengelse. Ifølge en pressemelding fra Nussir og LNS skal dette være en av de aller største gruvekontraktene i norsk historie.

Kontrakten innebærer konkret driving og utrusting av om lag 130.000 meter, eller 13 mil med tunnel. Det er nesten like langt som avstanden mellom Alta og Hammerfest, Tromsø-Bardufoss eller drøyt avstanden mellom Oslo og Sandefjord!

Nussir-gruven skal dessuten bli den første helelektriske gruven helt uten utslipp av Co₂.

Les også

Finnmark-satsing kan tjene på kobber-oppgang: Anslår omsetning opp mot én milliard

Les på E24+

Slik viser du sjefen at hjemmekontor ikke er gjemmekontor

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nussir
 2. Tunnel
 3. Finnmark

Flere artikler

 1. Har inngått norgeshistoriens største kobberkontrakt

 2. Betalt innhold

  Øysteins lange ferd mot gruvedrømmen

 3. Nussir mister milliardkontrakt for gruven i Repparfjorden

 4. Naturvernforbundet: – Nussir mangler kjemikalie-tillatelse

 5. Finnmarks rikeste gir milliongave til lenkegjeng: Pengene betaler bøter og søksmål