Her kan fiskerne tjene 30.000 kroner dagen

Fiskelukten har begynt å bre seg i nord, der kystfiskerne står klare til å dra inn store penger. På gode dager kan de dra inn en ukelønn og vel så det.

INGEN TOPPDAG: Jøran Hermansen (30) losser dagens beskjedne fangst til en totalverdi rundt 80 000 kroner. Senere i sesongen leverer de tre til fire ganger så mye på hver tur. Til venstre: De gamle er eldst, og 68-åringen Bjørnar Hermansen er ofte innom for å se til ungdommene.

Erik Jenssen
 • Erik Jenssen
Publisert:,

Klokken er fire lørdags ettermiddag når skipper Marius Knutsen og mannskapet på den 11 meter lange sjarken «Sommarøy» legger til kai på Myre i Vesterålen med to tonn av førvinterens mest ettertraktede fisk i lasterommet.

Skreiens vandring fra Barentshavet har bare så vidt kommet i gang, og mange dager med ruskevær siden nyttår har gitt kystflåten i nord en laber start året, og litt dårlig humør blant arbeidsvillige folk som blir gående på land og tvinne tommeltotter.

Les på E24+

Dette er Norges «ukjente» laksegiganter

– Både desember og januar er viktige måneder for oss for å kunne utnytte andre fiskeslag før skreien kommer, men i år har været ødelagt mye for oss, sier Knutsen.

– Men det er jo uansett godt å være så smått i gang med skreien. Det er jo dette fisket vi liker best, så jeg regner med at det kommer til å bli en artig sesong hvis det nå roer seg litt med vær og vind, sier Knutsen.

Erik Jenssen

MARIUS FRA LINDMO: «Sommarøy» drives av Marius Knutsen (37), kjent for flere runder i stolen hos NRK-dronning Anne Lindmo, som ambassadør for det frie fiskerlivet i nord.

Grei dagslønn

Oppsiden er at det er lite fisk i markedet og gode priser for de ivrigste fiskerne som ligger klar med ny årskvote.

Slik er det hvert eneste år, men i år noteres det ny rekord. Denne lørdagen betaler fiskekjøperne fra Nord-Troms til Lofoten 45 kroner kiloen for den største og beste fisken.

Med fratrekk for at ikke all fisken oppnådde toppris, verdsettes dagens fangst til rundt 80.000 kroner i total verdi, og av det kan Jøran innkassere en dagslott på rundt 15.000 kroner før skatt, etter at femti prosent av verdien har gått til driften av båten og 10 til 15 prosent i felleskostnader.

Les også

Rekordpris på skrei

HEKTISK SESONG: – Det kan nok høres ut som vi har gode dagslønner i sesongen, men man skal huske at det er mange timer vi ikke er i fiske, sier Jøran Hermansen.

Erik Jenssen

Slett ingen dårlig dagslønn, men så startet dag også arbeidsdagen klokken fem om morgenen.

– Og det her er jo ingen lang dag. Det blir verre etter hvert, slår fisker Jøran Hermansen fast.

En båt som «Sommarøy» kan gjøre maks-fangster på inntil 8 tonn sløyd vekt, men i sesongen går de normalt for å gjøre dagsfangster rundt seks tonn.

Selv om prisen flater noe ut fremover vinteren, og de for eksempel skulle ende på snittet for 2019 på 31 kroner kiloen, vil det bety dagslønner rundt 30.000 kroner per mann.

Da snakker vi ikke bare ukelønn per dag.

Les på E24+

Akvafuture vil lage fremtidens oppdrettsanlegg: Det neste lakseeventyret

Gleder seg til strevet

Ingen vet hvor lenge det går før rekordprisen knekker, så det handler om å nytte dagene godt. Mandag er det varslet en ny runde drittvær, så det er ingen om bord som mukker ved tanken på å utnytte helgen maksimalt og gå ut også søndag.

– Når det er sesong, jobber vi det vi må, sånn er det bare.

– Gleder eller gruer man seg til det som venter utover i sesongen?

– Jeg gleder meg helt klart, dette er årets høydepunkt. Det er godt å se litt liv og røre i havnen, og kanskje bidra til at vi enda en gang blir torskekommune nummer én i Norge, sier Hermansen.

TORSKEHOVEDSTAD? Myre kniver mot flere nordnorske havner om å være nummer én.

Erik Jenssen

Som ekte øksnesværing er Jøran selvsagt klar over kommunens posisjon på landingsstatistikken i Norges Råfisklag, der Øksnes kniver mot Båtsfjord, Måsøy og ikke minst den nye storkommunen Senja om torske-tronen.

Man har så mangt å knives om i nord.

Mange jern i ilden

– Når heiser dere flagget i masten og feirer ferdig kvote?

– Det er ikke helt godt å si. Jeg har en egen båt også jeg skal fiske kvoten på, samt en tredje kar vi skal hjelpe. Vi bruker å være ferdige allerede i februar hvis vi går inn for det. Så i år må vi gi på litt ekstra siden vi skal hjelpe han tredje karen.

Jøran regner med at de fisker for rundt 800.000 kroner på hans båt, og med inntektene fra livet som mannskap på «Sommarøy» utover året ser han for seg å ha en personlig inntekt på rundt 900.000 kroner før året er omme.

– Det er gode penger, men har du turt å regne timelønn?

– Ja, den er nå så som så til tider. Jeg husker for eksempel det første året jeg rodde fisket, og var mye borte. Når vi da regnet på timelønnen alt inkludert var vi nede på 15 kroner. Så det kan nok høres ut som vi har gode dagslønner i sesongen, men man skal huske at det er mange timer vi ikke er i fiske, det er også innsats som skal svares for. Det er nok av ting å ta tak i, det er mye ansvar å ha båt. Man må ta vare på den også.

Les på E24+

Dette er de største fiskene i Lakse-Norge

Tippekamp på bortebane

Mange av fiskerne som leverer på Myre denne lørdagen er tilreisende båter sørfra. Om bord på 20 meter lange «Bakkeværing» fra Rørvik i Trøndelag er stemningen avslappet en drøy time etter levering. Middagen er inntatt og tippekampen durer på storskjerm.

HOLDER DØGNRYTMEN: Tippekamp og avslapning for bortelaget fra Trøndelag, ledet av skipper og båteier Rune Bakke (til høyre).

Erik Jenssen

Båtlaget ankom havnen andre uken av januar, og hadde fått gjort unna fem- seks turer eller «sjøvær» som de sier.

– Og her blir vi til torskekvoten er tatt uti mars en gang. Deretter blir det litt fiske etter sei og andre ting hjemme i Trøndelag før vi drar nordover på blåkveitefiske til sommeren. Det blir vel en runde til høsten også etter sei og litt andre fiskeslag, sier mannskapet.

Til sammen jobber de 6 til 7 måneder om bord og har fri resten av året.

– Da kan man gjerne jobbe lange dager?

– Ja, det blir det selvsagt. Men vi har lagt opp en fin driftsform her ved at vi følger en normal døgnrytme og ligger i havn hver natt. Det blir noe helt annet enn om vi skulle legge opp til å drive i ett. Det er mange som gjør det også, men vi har funnet ut at det ikke er noe for oss.

TONNEVIS MED TORSK: En sjark er ikke hva den en gang var. Denne 11-metringen laster 12 tonn rundfisk i rommet, koster drøye 10 millioner å bygge, og gir arbeid for tre mann.

Erik Jenssen

Jevn opptur

Marginene for industrien på land er presset, så det er fiskerne som tar ut den største gevinsten av de høye torskeprisene. Lønnssystemet om bord på båtene sikrer den enkelte fisker en fast andel av båtens leveranser som lønn, eller såkalt «lott».

Dermed merkes torskeprisen direkte på pengeboken til alle om bord. Og selv om kiloprisen vil justeres etter hvert som det kommer mer fisk i markedet, er det få som tror at ikke torsken vil fortsette å sette prisrekorder utover sesongen også i år.

I fjor endte snittprisen for torsk på 31,3 kroner kiloen til fisker. Det var en drøy femkroning over snittet året før, og siste trekk i en utvikling der torskeprisen har steget jevnt og trutt hvert eneste år siden forrige bunn-notering tilbake i 2013, da fiskerne fikk betalt drøyt 11 kroner kiloen.

 • Se Norges Råfisklags prisstatistikk

Drømmer om fiskerlivet

Utviklingen gjør at drømmen om å bli fisker lever i beste velgående. På fiskemottaket møter vi Robin Talberg Øverland (26), som ankom for ei uke siden for å prøve seg i jobben som kaiarbeider. Han innrømmer en klar baktanke med å ta seg jobb i kundemottaket.

– Det frister med jobb på båt, det har jeg drømt om siden jeg var 16.

FISKEDRØM: Robin Talberg Øverland (26) ser på kaiarbeider-jobben som springbrettet for en karriere som kystfisker.

Erik Jenssen

Øverland kommer fra en bygd mellom Molde og Ålesund, med flere kamerater som fremsnakker fiskerlivet. I dag er han bosatt i Finland og drømmer om en tilværelse med pendling til båtjobb i Norge.

– Jeg har kommet hit for å skaffe meg erfaring og kanskje kontakter for å komme meg på havet som fisker. Det var nå i alle fall det jeg sa jeg til kjerringa da jeg dro.

Nå bruker han enhver anledning til å knytte kontakter om bord i båtene som leverer fisk.

– Jeg driver og maser på dem som leverer her om hvilke muligheter det er for å prøve seg på havet. De slutter vel å levere fisk her for at de blir lei av maset mitt, ler han hjertelig.

Her kan du lese mer om

 1. Øksnes
 2. Fisk
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Fiskeindustrien i Lofoten holder pusten

 2. Torskegründere hentet inn 105 millioner på én time

 3. Betalt innhold

  For 33 år siden pantsatte de to biler for å få lån. Nå styrer de milliardbutikk.

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Nekter å gi opp guttedrømmen: - Sinnsykt mye penger uansett hvor hardt du jobber

 6. Betalt innhold

  Lars Ove Stenevik kunne solgt alt og tjent flere hundre millioner. Men for ham var det bare ett alternativ.