Candy Crush-ansatte må oppgi seksuell legning

Selskapet bak spillsuksessen Candy Crush oppfordrer personalet sitt til å oppgi seksuell legning og etnisitet.

SAMLER DATA: Selskapet bak det populære spillet Candy Crush har sendt ut et skjema for å kartlegge arbeiderne sine.
Publisert: Publisert:

– Det kan være et brudd på personopplysningsloven, sier Pierre Dahlqvist, juridisk rådgiver i fagforbundet Unionen til Aftonbladet.

Det svenske selskapet King har nemlig startet en kartlegging av sine ansatte. De er bedt om å fylle inn et skjema med data om etnisitet, bakgrunn og seksuell orientering.

– Det føles uetisk, og jeg lurer på om der lovlig. Det er veldig rart at de registrerer slik informasjon om sine ansatte, sier en medarbeider til den svenske avisen.

– I bunn og grunn en fin sak

PR-ansvarlig i King, Martin Bunge-Meyer forteller at dette er ett ledd i mangfoldsarbeidet til selskapet.

– Vi vil ha et selskap som virkelig verner om alles preferanser og bakgrunn. I bunn og grunn er det en veldig positiv og fin sak, men det blir vanskelig når man ikke vet hva man skal bli bedre på, sier han til Aftonbladet.

– Det er lett å vite om de er mann eller kvinne, men det andre er ikke like lett å vite, fortsetter Bunge-Meyer.

King ble solgt til Activision Blizzard for over 45 milliarder norske kroner i fjor, men selskapet er fortsatt delvis svenskeid, og har kontor i Stockholm. Nå vil de altså samle informasjonen fra sine ansatte for å bli bedre på inkluderingsarbeidet, og sier det er helt frivillig å delta i undersøkelsen.

– Det er ikke meningen å se på individuelle data, det er helt uinteressant. Det er bare statistikken som er interessant. Man har også valget om å ikke fylle inn noe. det er helt frivillig, sier Bunge-Meyer.

Kan være lovbrudd

Les også

Eksperter om «Candy Crush»-oppkjøpet: – Ikke sikkert de vil klare å videreføre suksessen

Selv om mangfoldsarbeid er intensjonen til selskapet, tror jurist Pierre Dahlqvist det ikke er noe som heter frivillig i en relasjon mellom arbeidsgiver og ansatte.

– Selv om det finnes et samtykke, er det fortsatt på bakgrunn av en avhengig posisjon. Jeg tror det er tvilsom å be om disse dataene om etnisitet og seksuell legning. Jeg ser ingen saklig grunn til å gjøre det, sier Dahlqvist.

Dermed tror han det er snakk om et lovbrudd i denne sammenhengen.

– Skulle det være noen som lagrer disse dataene, kan det bli ansett som et brudd på personopplysningsloven. Det er derimot ikke 100 prosent sikkert før man prøver saken. Det er svært få dommer i personopplysningsloven, sier Dahlqvist.

Les også

Eksperter om «Candy Crush»-oppkjøpet: – Ikke sikkert de vil klare å videreføre suksessen

Les også

Nå skal spillgiganten stå på egne ben

Les også

Slik snakket Funcom opp sin egen flopp

Publisert: