Victoria (34) skal selge inn norsk fisk i Kina

Victoria Braathen (34) får jobben med å fortsette normaliseringen med Kina etter seks kjølige år.

PÅTROPPENDE UTSENDING: Victoria Braathen blir ny fiskeriutsending til Kina. Her holder hun foredrag på et arrangement i forbindelse med Asias største sjømatmesse.
Publisert: Publisert:

– Mitt inntrykk er at vi har en god dialog og at begge er interessert å finne løsning. Min jobb vil primært bli å fremme norsk sjømat.

Forholdet til Kina var dårlig i hele seks år, fra utdelingen av Nobelprisen til Liu Xiaobo i 2010 til uttalelsen i 2016.

På NRK-radio tirsdag morgen sa også fiskeriminister Per Sandberg (Frp) at den nylige saken hvor en kinesisk brobygger var blitt nektet et anbud i Trøndelag, også hadde skapt spenninger.

Nedkjølingen i forholdet satte stopper for en stor eksport av fisk til «Midtens rike». Etter en sterk vekst i kinesernes kjøp av norsk fisk fra 870 millioner kroner i 2004 til 2.300 millioner kroner i 2010, flatet eksporten noe ut i årene fremover til den sterke reaksjonen kom i kjølvannet av dissidenten Liu Xiaobos Nobel-pris.

Les også

Analytiker spår ti år med høye laksepriser

Vil sette personlig preg

Norsk Industri skriver at lakseeksporten har vært lav siden, og at potensialet for vekst er betydelig.

Sigmund Bjørgo overtok som utsending året etter nobelprisutdelingen. Til neste sommer slutter han, og Braathen tar over.

– Jeg skal videreføre et gode arbeidet som er blitt gjort de siste årene, men det er naturlig at man setter et personlig preg på jobben, forteller den påtroppende utsendingen til E24.

I Kina

Braathen har tidligere jobbet som politisk rådgiver for fiskeriministeren, og som folkevalgt i Tromsø kommune for Høyre.

Normaliseringen med Kina har vært en viktig sak for regjeringen, og noe nylig avgåtte utenriksminister Børge Brende (H) også brukte mye tid på.

– Innsikt i norsk forvaltning, spesielt fiskeriforvaltning, vil selvfølgelig ikke være negativt for jobben. Jeg har etter hvert opparbeidet meg en god samfunnsforståelse som vil være viktig, mener Braathen.

For tiden er hun på et sjømatseminar i Qingdao i Kina, hvor over 140 norske aktører deltar.

Les også

Sandberg med milliardløfte til oppdrettskommuner

Les også

Fall i norsk sjømateksport på åtte prosent

Les også

- Nord-Amerikansk fiskeoppdretter til salg

Publisert:

Her kan du lese mer om