SAS anklager Ryanair for juks

SAS anklager Ryanair for å jukse med vekten på flyene sine. Ryanair, som er Europas største lavprisselskap, risikerer millionbøter hvis SAS får medhold i anklagene.

AVVISER PÅSTANDENE: Ryanair-ledelsen vil ikke svare konkret på ryktene, men viser til at selskapet opererer i overensstemmelse med Boeing-fabrikkens "flex-weight"-program.

Jørgen Braastad,
  • NTB
  • E24
Publisert:

Klagen fra SAS ble sendt til skandinaviske luftfartsmyndigheter i november, skriver den dankse avisen Berlingske.

SAS hevder at Ryanair oppgir for lav vekt på flyene sine til den europeiske luftfartsmyndigheten Eurocontrol før avgang. På den måten slipper Ryanair unna med lavere avgifter, fordi avgiften blir beregnet ut ifra antall kilometer i lufta og flyets startvekt, skriver avisen.

- Etter at vi er blitt kjent med at Ryanair tilsynelatende har opplyst for lav vekt til Eurocontrol for selskapets flyginger, har vi bedt de relevante myndigheter om å gå inn i saken. Vi finner det selvfølgelig ikke rimelig hvis Ryanair omgår reglene og slipper billigere unna, mens vi og andre flyselskaper som følger reglene skal betale regningen, sier SAS-toppen Lars Andersen til den danske avisen.

Og SAS skal ikke være alene om å anklage Ryanair for juks.

Ifølge den tyske avisen Die Welt kan Ryanair ha unndratt over 400 millioner kroner årlig i avgifter.

Flyselskapet Air France skal også ha anklaget Ryanair for vektmanipulasjon, mens tyske luftfartsmyndigheter skal ha satt ned en gruppe advokater for å undersøke Ryanairs virksomhet, ifølge dokumenter Berlingske har fått tilgang til.

Ryanair avviser

Ledelsen i Ryanair avviser beskyldningene fra konkurrentene. Selskapets talsmann Stehpen Mcnamara sier:

«Ryanair har en poltikk om å ikke kommentere rykter eller spekulasjoner. Men Ryanairs Boeing 737-flåte opererer i full overensstemmelse med Boeing-fabrikkens "flex-weight"-program, som er sertifisert og godkjent av de irske luftfartsmyndighetene».

Les også

Piloter raser over ansettelsesmetoderSAS ber om skattesjekk av konkurrenter- Umulig å fortsette med «Business as usual»Her kaster Ryanair ut kvinne fordi har «feil håndbagasje»48 mill. passasjerer ga Ryanair milliardoverskudd

Publisert:

Flere artikler