Fransk import skal fylle smørhyllene

En ny, rimeligere smørtype produsert i Frankrike for TINE er på vei til butikkene. Norske melkebønder sier de kunne ha levert melken, men ikke får lov.

SMØRKRISE: Smørjaktende kunder måtte gå slukøret hjem da det oppsto akutt smørmangel i fjor.
Publisert: Publisert:

Det franske smøret har ifølge meieribedriften smak og bruksområde som ligger tett opp til norsk smør, og det gjennomgår den norske kvalitetskontrollen. Etterspørselen etter smør har økt kraftig de siste årene, og den har fortsatt å øke i første halvår av 2012.

– Dette er ventet, og en trend vi ser over store deler av Europa. Årsaken er økende interesse for naturlige matvarer og for å lage mat fra grunnen av, sier kommunikasjonsdirektør Lars Galtung.

Les også: Oops - Tine har gjort det igjen

Norsk kapasitet

Landbruksdepartementet har økt melkekvotene to ganger i år for å møte etterspørselen, men TINE mener altså det likevel ikke blir nok.

– Norske melkebønder har respondert raskt og gjort en kjempeinnsats for å øke produksjonen, men fôrsituasjonen fra i fjor har gjort det vanskelig å få til en stor volumøkning med nok fett i melken til å dekke behovet til smørproduksjon utelukkende med norsk fløte, sier Galtung.

Melkebonde Trond Kristian Refve, som er leder for Reve Samdrift, mener både TINE og Landbruksdepartementet har litt å svare for i denne saken.

– Det er veldig uheldig at norske produsenter ikke får produsere denne melken. Det går spesielt ut over de største produsentene, sier Refve til NTB.

Han sier det er god kapasitet i Norge til å produsere melken, og at det ikke er noe problem å bli kvitt skummetmelken som blir til overs etter at smøret er tatt ut.

– Det kan brukes til produkter som det i dag importeres melkepulver til, sier han.
Landbruksforsker: - Meningsløs smørkrise

– Slakter kyr

Tidligere i sommer ble det kjent at TINE har kjøpt en importkvote på 200 tonn smør som et suppleringstiltak for å kunne møte den økte etterspørselen.

– Det er galimatias. De vil importere smør, og her slakter vi kyr for å ikke levere mer enn kvoten. At vi ikke skal få delta i å dekke etterspørselen, er urettferdig, diskriminerende og urimelig, sa bonde Tor Stangeland til Nationen den gang.

Trond Kristian Refve beskylder departementet for å frata de største melkebøndene levebrødet.

– Departementet er i ferd med å legge ned de store og mest fremtidsrettede brukene, det er de som blir mest rammet, sier han.

NTB har ikke lyktes i å få noen kommentar fra Landbruks- og matdepartementet. I juli sa statssekretær Harald Oskar Buttedahl at departementet følger nøye med på saken og er tilfreds med meierigigantens strategi.

– Vi registrerer at TINE gjør jobben sin og iverksetter nødvendige tiltak for å sikre forbrukerne tilgang til matvarene som etterspørres, sa han til Nationen.

Publisert:
Gå til e24.no