Gjør som Kamprad: Ikeas konsernsjef takker for seg

Det er ikke bare Ikea-grunnlegger Ingvar Kamprad som gir seg i det svenske møbelkonsernet.

GIR SEG: Mikael Ohlsson ble presentert som Ikeas nye konsernsjef i april 2009. Nå har selskapet meldt at han går av i september 2013. Her er han avbildet på en Ikea-butikk i Brussel i januar.

Yves Logghe
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Mikael Ohlsson har annonsert at han kommer til å trekke seg fra jobben som konsernsjef i Ikea i september neste år, det melder Wall Street Journal.

Mannen som tar over konsernsjefstolen neste år er Peter Agnefjäll som er landssjef for Ikea i Sverige.

Agnefjäll blir i mellomtiden forfremmet til konserndirektør for å forberede seg på jobben som konsernsjef, ifølge avisen.

Mr. Ikea gir seg

TAR OVER: Peter Agnefjäll tar over jobben som konsernsjef i Ikea den 1. september 2013. Han er i dag landssjef for Ikea i Sverige.

Ikea

Mandag ble det kjent at Ikeas grunnlegger, Ingvar Kamprad, nå trer tilbake og overlater ansvaret til sine tre sønner.

I en uttalelse til avisen sier Ylva Magnusson, talskvinne for Ikea, at det ikke er noen sammenheng mellom disse to hendelsene.

Les saken: Kamprad trer tilbake: Sønnene tar over IKEA

Kamprad har offisielt hatt stillingsbeskrivelsen «seniorrådgiver» i møbelkonsernet siden slutten av 80-tallet, men det er ingen som tviler på at Kamprad har hatt svært stor innflytelse på retningen og driften av møbelimperiet.

Ifølge Ylva Magnusson i Ikea skal Ingvar Kamprad fortsatt ha denne stillingstittelen i Ikeas holdingselskap Ingka Holding.

Kamprads tre sønner har hittil hatt ansvaret for hvert av de tre store selskapene som utgjør Ikea-konsernet. Dette vil de fortsette med, ifølge uttalelser fra Ikeas styreformann mandag.

Kompleks struktur

Ikeas selskapsstruktur er kompleks, og det er usikkert hvordan Kamprads tre sønner vil utøve kontroll i selskapet i forhold til den påtroppende konsernsjefen Peter Agnefjäll.

Den eldste broren Peter er styreleder i Ikano, et selskap basert i Luxembourg som kontrollerer Kamprad-familiens formue og eier flere Ikea-butikker verden over.

Hans bror Jonas sitter i styret i Ingka Holding som eier alle selskapene i konsernet. Jonas har tidligere tegnet møbler i Ikea.

Mathias er styremeldem i Inter Ikea som leverer tjenester og støttefunksjoner til alle selskapene i konsernet.

Les også

- Ikea rammer sentrumIkea åpner nytt varehus på DaneboIkea-eieren på hemmelig besøk i NorgeIkea klar for India-satsingIKEAs varemerke verdt 66 milliarder kronerIkea starter hotellkjede

Flere artikler

  1. Kamprad trer tilbake:Sønnene tar over Ikea

  2. Slik styres Ikea videre etter Kamprads død

  3. Ingvar Kamprad er død

  4. Annonsørinnhold

  5. Kamprad gir fraseg Ikea-makten

  6. Kamprad flytter hjem