Lindorff avviser krise i varehandelen

Lindorff peker på tre tegn som tyder på at det ikke ser så mørkt ut for bransjen.

GAME OVER: BR Leker er en av kjedene som har gått konkurs det siste året. Lindorff tror krisen etter en konkursbølge i varehandelen er hausset opp av at mange kjente merkevarer har blitt lagt ned, men mener de faktiske tallene over utviklingen i bransjen viser en annen historie.
Publisert:

Listen over kjente selskaper som har gått dukken i varehandelen det siste året begynner å bli lang, og inneholder velkjente navn som Toys'R'Us, PM, Rafens og Enklere Liv (gjenoppstått).

Men senioranalytiker i Lindorff, Tor-Erik Wold Ingebretsen, mener det ikke er konkursrekorder man bør holde øye med, men at det er etableringene av selskaper i næringen som er spesielt bemerkelsesverdig.

– Vi har nå rekordmange selskaper innen varehandel, totalt teller bransjen over 46.000 selskaper. Men denne veksten får man naturlig nok også flere konkurser, uten at det indikerer noen krise, sier Ingebretsen som sier at tallene viser at det kommer til flere selskaper, enn de som går konkurs.

Han mener tallenes tale er klar.

– Empirien peker på at det så langt ikke har vært noen krise i varehandelen, analytikeren.

Les mer: Sjeføkonom: – Må regne med flere butikk-konkurser

Les også

Flere vil selge butikklokaler: – Kjøpesenterdelen virker å være spesielt utsatt, sier professor

Andre bransjer som gjør det verre

Virke som representerer brorparten av norsk varehandel har brukt ord som «apokalypse» om situasjonen handelen befinner seg i.

– Jeg tror nok mange har fått inntrykk av at konkursbølgen er stor fordi det er flere kjente merkevarer som har gått over ende, sier Ingebretsen.

Analytikeren mener at det ikke er grunn til å dømme hele varehandelen selv om enkelte underkategorier er inne i tøffe tider, som for eksempel klesbransjen, som utfordres kraftig av endrede forbruksmønstre og økt netthandel.

– Det er ingen tvil om at det er en omstilling i bransjen, men det er jo bare et sunnhetstegn.

Ingebretsen peker på flere elementer som gjør at Lindorff ikke er spesielt bekymret for varehandelen:

  • Inkassoutviklingen i varehandelen er flat.
  • Gjeldsveksten er moderat.
  • Verdiskapingen har ingen nedgang, men en utflating.
Les også

Sjeføkonom: – Må regne med flere butikk-konkurser

– Vi er mer bekymret for andre bransjer, som for eksempel innen restaurant- og overnatting, hvor netto konkurser øker, likviditeten er svakere og vi ser en inkassovekst.

Som oversikten under viser er konkursutviklingen verre i andre bransjer enn i varehandelen.

Konkursandelen ned i mai

De siste konkurstallene satt sammen av Experian viser at antallet konkurser i varehandelen sank med 5,2 prosent.

Totalt gikk 434 selskaper konkurs i mai, noe som er 91 færre enn i fjor, men salgsdirektør i Experian Norge, Per Ivar Kristiansen deler ikke Lindorffs oppfatning av bransjen.

– Vi hører stadig vekk om tøffe tider i handelsnæringen, der netthandel og endrede forbrukervarer utfordrer inntjeningen til mange butikker. Derfor er det gledelig å se en konkursnedgang i denne bransjen. Samtidig skal vi huske på at nedgangen kommer fra relativt høye nivåer, så vi skal være forsiktige med å avblåse krisen i handelsnæringen, sier Kristiansen.

Les på E24+

Slik skaffer Kid skyhøye marginer i den turbulente handelsbransjen

Ser man bort ifra varehandelen steg konkursene med 4,8 prosent, hvor bygg og anlegg ledet an med en økning på 35,3 prosent fra i fjor. Totalt er antallet konkurser ned 0,3 prosent.

USA-trender

Og det kan se ut som 2019 blir noe bedre i mange deler av handelsbransjen.

Virke mener at omsetningsveksten vil være høyere i nær samtlige kategorier av varehandelen i 2019, men at for eksempel klesbransjen vil fortsette å gå tøffe tider i vente.

Oslo Handelsstandsforening viste frem foreløpige tall for klesbransjen så langt i år, og det viste en omsetningsnedgang på 1,5 prosent i Oslo.

Samtidig har konkursene rammet hardere på andre siden av Atlanteren, enn den har i Norge.

– Det er jo ofte slik at det som skjer i USA kommer hit noe senere, og da kan man jo spekulere i om vi står overfor større utfordringer for varehandelen fremover, men det vil tiden eventuelt vise.

Les også

Flere vil selge butikklokaler: – Kjøpesenterdelen virker å være spesielt utsatt, sier professor

Les også

Kondomeriet med salgsrekord 30 år etter oppstarten

Les også

Elon har krympet i flere år – nå skal «lillebroren» i elektronikkbransjen vokse

Publisert: