KINAS OVERSKUDD I JULI: 173 milliarder kroner i overskudd

Kina overgår økonomenes forventninger og leverer et knalltsterkt handeloverskudd i juli.

EKSPORTERER I STOR STIL: Containere blir lastet ombord på lasteskip i rekordfart etter at den kinesiske eksporten steg i været.
Publisert:

Kina hadde en kraftig uventet økning i eksporten i juli - det sendte handelsoverskuddet til himmels.

Økonomer ble blåst av banen da kinesiske myndigheter la frem handelsresultatet tirsdag. Det var forventninger om et overskudd på 19 milliarder dollar blant økonomer, skriver New York Times.

Sterkeste resultat siden januar i fjor

Kina endte med et handelsoverskudd på 28,7 milliarder dollar, eller nesten 173 milliarder norske kroner. Det er det sterkeste resultatet på halvannet år. I juni var overskuddet 20 milliarder dollar.

Bakgrunnen for det suverene overskuddet skyldes at eksporten eksploderte med 38,1 prosent, samtidig steg importen med "bare" 22,7 prosent.

Flytende yuan

I juni annonserte Kina at de ville la yuanen fluktuere mot andre valutaer. Det fikk blant annet Obama-administrasjonen til å uttale at yuanen ville stige i verdi i forhold til dollaren. Så langt har stigningen vært minimal - med bare 0,8 prosent siden juni.

En sterkere kinesisk valuta ville gjøre kinesisk eksport dyrere i utenlandske markeder, det ville samtidig gjøre utenlandske varer mer tilgjengelig for de kinesiske innbyggerne.

Økonomer hadde forventet at eksporten i verdens største land ville reduseres i forrige måned etter tegn på en "dobbel-dip" i Vesten.

Det skjedde altså ikke.

Veksten på vei ned

Sentralbanken i Kina dominerer handelen med valutaen. Banken selger yuan og kjøper dollar for å hindre at verdien av valutaen skyter i været.

I Shaghai falt aksje-markedet med 1,3 prosent. Noe som kan tyde på at Kinas tosifrede økonomiske vekst bremses opp, skriver New York Times.

Flere nyheter på E24

Publisert: