APPLE-GRÜNDER: Apple-gründer beundrer DVD-Jon
Apple-gründer Steve Wozniak har stor sans for unge mennesker som tenker annerledes og tør å satse. En av dem er norske Jon Lech Johansen, mest kjent som DVD-Jon.
–Jeg har møtt DVD-Jon flere ganger, og vi har tett kontakt, men jeg visste ikke at han er norsk, sier Wozniak til Aftenposten.
Onsdag var Wozniak hovedtaler på en stor konferanse i regi av Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon.
Lech Johansen ble verdenskjent da han som 15-åring knekket kopisperren på DVD-filmer og ble saksøkt av Hollywood. Nordmannen vant to ganger i retten, og har i dag startet firmaet DoubleTwist i San Francisco. Lech Johansen vil sikre fri flyt av digitalt innhold.
–Jeg beundrer det han gjør. Og han jobber hele tiden med å gjøre det på lovlig vis, sier Wozniak.
Han tror likevel ikke at hans eget selskap, Apple, liker alt DoubleTwist gjør.
Wozniak var selv en ung teknologientusiast som likte å lage elektroniske dingser og utfordre grenser. Da han som HP-ansatt for femte gang ble nektet å designe sin egen datamaskin, hoppet han av og startet Apple sammen med Steve Jobs.
. Wozniak var den sjenerte, geniale teknologen, mens Jobs var den visjonære, karismatiske forretningsmannen. Sammen var de dynamitt.
Wozniak var i praksis den som bygde maskinene Apple 1 og Apple II. Sistnevnte regnes av mange som den første PC-en, en maskin som skremte IBM til å utvikle en PC selv.
Apple ble raskt en gigantsuksess. Det er selskapet fortsatt i dag. Og Jobs er fortsatt Mr Apple himself.
–Steve Jobs har helt fra han var veldig ung hatt et sterkt ønske om å forandre verden. Og det har han klart. Han er ikke en teknologinerd som jeg, men han forstår teknologien og hva den kan gjøre, sier "den andre Steve", som aller helst kaller seg Woz.
–Har du noen råd til unge mennesker som vil satse på drømmene sine?
–Det er best å satse mens man er ung. Da har du tid og mulighet. Ikke hør på alt lærere og foreldre sier du skal gjøre, men våg å stole på deg selv, sier Wozniak.
Han påpeker inspirasjonen må komme innenfra og at man må være villig til å gi opp alt.
–Det gjorde vi. Vi sluttet på skolen og sa opp jobbene våre. Vi hadde ingen oppsparte midler og ingen rike foreldre.
Wozniak har aldri ønsket å bli rik. Han ga tidlig bort halvparten av aksjene sine til Apple-ansatte, som han mente hadde fått for lite. Da selskapet gikk på børs i 1980, donerte han aksjer til familie og venner.
Siden har han selv startet flere selskaper og brukt store summer på rockekonserter og veldedige formål.
Han er ikke på listen over de rikeste i USA, slik Jobs er. Men han har nok til å gjøre som han vil og hjelper gjerne venner til å starte firmaer, selv når han ikke tror på forretningsideen.
På spørsmål om hvor mange aksjer han har i Apple nå svarer han;
–Det vet jeg ikke, det må jeg spørre min kontofører om.
Wozniak er fremdeles ansatt nummer 1 i Apple, og det tenker han å fortsette å være. Han mottar også noen hundre dollar i ny og ned i lønn.
–Jeg kunne godt tenke meg å jobbe mer for Apple, men nå er jeg sjefsteknolog i et utrolig spennende datalagringsselskap – Fusion-io.