BRYNHILDSEN-SAKEN: - Skulle slått innsidealarm

Aksjemegler mener han burde skjønt at noe var galt.

Publisert:

Rekken av indisier mot Rune Brynhildsen (bildet) og de andre tiltalte i Norges historiens største innsidesak blir stadig lengre. Mandag ettermiddag ga en aksjemegler i Handelsbanken de tiltalte nok et forklaringsproblem.

I sin vitneforklaring forklarte den erfarne megleren at han burde rapportert en mistenkelig aksjehandel foretatt av én av de tiltalte i saken, Stig Gerhardsen fra Tromsø. Aksjehandelen ble gjort like i forkant av oppkjøpet av Via Travel Group i august 2005.

- I ettertid ser jeg at dette skulle vært rapportert, forklarte megleren til Oslo tingrett.

Økokrim mener at flere telefonsamtaler mellom megleren og Gerhardsen viser at tromsømannen satt på innsideinformasjon, og at han brukte den.

Ifølge tiltalen skal Gerhardsen fått innsideinformasjon om Via Travel Group fra sin venn Erik Stokmo. Kilden til Stokmos informasjon skal ifølge tiltalen være Dag Eriksen, som igjen fikk sin informasjon fra tidligere P4-sjef Rune Brynhildsen.

Nevnte bud i samtale

Gerhardsen forklarte seg for tingretten i forrige uke. Mandag var det aksjemeglerens tur.

I forbindelse med meglerens forklaring spilte Økokrim av opptak fra en rekke telefonsamtaler mellom ham og Gerhardsen. I et av opptakene gir Gerhardsen inntrykk av at han vet at det kommer et bud på 40 kroner i Via.

- Når det er et bud på 40, hvorfor bør den ikke gå dit da, sa tromsøværingen til sin aksjemegler.

Problemet til Gerhardsen er at uttalelsen kom over en halvtime før budet fra FSN Capital var offentlig kjent. Økokrim mener dette beviser at Gerhardsen satt på innsideinformasjon om at et bud var på vei.

I sin forklaring til politiet sa Gerhardsens aksjemegler at det var åpenbart at kunden hans visste noe om oppkjøpsprosessen. Under sin forklaring i tingretten modererte aksjemegleren seg noe, og forklarte at han på dagen budet kom ikke hadde vurdert hva som motiverte Gerhardsen.

- Det som er riktig å si, er at mange av handlene i markedet er ryktebaserte. De går inn rundt én av 20 ganger. Så når dette ryktet gikk inn, så tenkte jeg ikke noe spesielt over det, sa megleren.

- Skulle slått alarm

Han mener likevel at han burde slått alarm.

- Basert på det som har kommet frem i ettertid, så tror jeg at kjøpet var basert på kunnskap om hva som skulle skje. Jeg tror han visste det på forhånd. Hvis ikke var det veldig mange tilfeldigheter som skulle slått til, forklarte megleren.

Erik Stokmos forsvarer, Berit Reiss-Andersen ville vite hva megleren mente med ”det som har kommet frem i ettertid”.

- Det er vel mer at du blir bevisstgjort, og du får strukturert hele prosessen for hva som ble sagt. Normalt vil jeg bry meg katta i om noen sier at det kommer et bud på 40 kroner. Men når det kommer, så er det jo trolig at han har hatt tilgang til informasjon, svarte han.

Aksjemeglerens kunde, Stig Gerhardsen, sitter ikke på tiltalebenken i Oslo tingrett. Rettsaken mot han og den siste av de til sammen syv tiltalte skal etter planen gå i Nord-Troms tingrett etter at saken i Oslo er avsluttet.

Ingen av de syv tiltalte i saken har erkjent straffskyld.

Publisert: