Ytterligere 200 må gå i SAS

SAS bekrefter rykter fra oppvaskmøtet.

KUTTER MER: SAS bekrefter nå at ytterligere 200 stillinger skal bort i administrasjonen. Bildet er fra SAS sitt hovedkontor Frösundavik utenfor Stockholm
Publisert:

Torsdag avholdt SAS-ledelsen en av sine jevnlige statusmøter med de tillitsvalgte. Dagsorden var egentlig fremgangen i redningsoperasjonen av det tradisjonsrike flyselskapet.

Selv om møtet endte opp i en oppvask rundt bonusbråket, lekket det også ut informasjon om at SAS kommer til å kutte enda flere stillinger enn tidligere planlagt.

Nå bekrefter SAS at ytterligere 200 stillinger skal bort.

- Vi kan bekrefte at det dreier seg om rundt 200 flere administrative stillinger enn det som tidligere var skissert, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til E24.

Kuttene rammer administrasjonen i flyselskapet der det opprinnelig var planlagt kutt på 800 stillinger. Nå økes dette til 1.000 stillinger.

De opprinnelige kuttene ble først kjent da SAS annonserte sin redningsplan 4XNG (4Excellence Next Generation) i fjor høst, som ble etterfulgt av tøffe forhandlinger med fagforeningene i selskapet i november.

Da kuttene ble fremlagt ble det klart at de ville ramme Norge og Danmark hardest fordi administrative funksjoner skal sentraliseres til Stockholm.

Kan ikke utelukke flere kutt

Informasjonssjefen i SAS forteller at flere og flere ting i omstillingsprosessen nå faller på plass, men han kan ikke si om det vil komme enda flere nedskjæringer eller ikke.

KUTTER: Informasjonssjef, Knut Morten Johansen, i SAS vil ikke si noe om hvilke avdelinger kuttene skal gjennomføres i.

- Bevegelser i en så stor organisasjon vil alltid skje dynamisk, og jeg kan ikke bekrefte noe utover dette, sier Johansen, men legger til at han hittil ikke har hørt at det kommer flere kutt.

Les også: - Bør få fyken, ikke bonus

SAS ønsker ikke å si noe mer nøyaktig om hvor eller i hvilke avdelinger de nye personalkuttene skal tas.

- Stillingene er spredt over hele virksomheten i flere land og innenfor flere områder, sier informasjonssjefen.

- Ledelsen fornøyd med planen

De tillitsvalgte i SAS har den siste tiden gitt sterk uttrykk for mistillit og frustrasjon med fremgangen til ledelsen.

Frustrasjonen har i hovedsak vært rettet mot de såkalte stay-on-avtalene. Disse bonusene ble gitt til visse personer i ledelsen som en forsikring mot at de sluttet midt i omstillingen selskapet nå befinner seg i.

Selv om de tillitsvalgte er frustrerte kunne de etter oppvaskmøtet torsdag fortelle at SAS-ledelsen virker fornøyd med fremgangen i redningsplanen 4XNG.

- Ledelsen er fornøyd med fremgangen i planen så langt og de sa de var fornøyd med billettsalget, sa Martinus Røkkum, nestleder i SAS Norge kabinforening til E24 torsdag.

Les også: Tillitsvalgt etter SAS-møtet: - Ingen anger fra ledelsen

Han tror de nye kuttene på 200 stillinger sannsynligvis vil komme i Sverige ettersom det allerede er annonsert at administrasjonene i Norge og Danmark uansett skal flyttes til vårt naboland i øst.

Både Røkkum og Jens Lippestad, leder i Norske SAS flygeres forening, fortalte at pilotene og de kabinansatte allerede har gått over til lavere lønn og godtgjørelser.

- Det ble innført fra desember, men det tar jo litt tid å få alt dette inn i datasystemene internt i selskapet. I løpet av februar-mars tror jeg den delen av spareplanen er fullt implementert, sa nestlederen i kabinforeningen.

Les også: Store kutt for SAS-ansatte: Dette må de ofre

Konsernsjef i SAS, Rickard Gustafson, har hele tiden beskrevet redningsplanen som et «final call» for flyselskapet, og at man må gjennomføre kuttene for at selskapet skal overleve.

Les også

Ulltveit-Moe om fagforeningene i SAS: Merkelig at de klager så mye- SAS ikke interessert i å selgeTillitsvalgt i SAS: - Vi er ført bak lysetBonusbråket i SAS: - Hun har ikke skjønt konsekvenseneFem norske SAS-sjefer fikk bonusBonusbråket fortsetter: Ansatte raser mot SAS-sjefenPiloter saksøker SAS for flere hundre millioner kroner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om