Sats og Elixia slår seg sammen

Eierne skaper nordisk treningsgigant. 

SLÅS SAMMEN: Det nye selskapet vil få nærmere 500.000 medlemmer, 181 treningssentre, og en omsetning på over 2,5 milliarder kroner i Norden.

Linn Cathrin Olsen / Gøran Bohlin
  • Even Landre
  • Stine Grihamar
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Eierne av de to store nordiske treningssenteraktørene Sats og Elixia slår sammen virksomheten.

Det bekrefter partner i Altor Equity Partners og styreleder i Elixia, Reynir Indahl til E24.

Dermed etableres en nordisk treningsgigant når danske Tryghedsgruppen og investeringsfondet Altor slår sammen Sats, Elixia og Fresh Fitness.

Det nye selskapet vil få nærmere 500.000 medlemmer, 181 treningssentre, og en omsetning på over 2,5 milliarder kroner.

Det nye selskapet vil hete Health & Fitness Nordic (HFN). Det består av Sats, Elixia, Fresh Fitness, Safe og Metropolis.

Det nye konsernet skal forsatt bevare alle varemerkene, men også etablere nye klubber, opplyses det.

- Med 500.000 medlemmer blir vi vesentlig større. Det mener vi er nødvendig i et så fragmentert marked, sier konsernsjef Olav Thorstad i Sats til E24.

Han bedyrer at fremdeles er lite bestemt. Målsetningen er at selskapet har klar strategi fra januar 2014. Først må Konkurransetilsynet gi en tilbakemelding.

- Vil kjedene beholde sine merkenavn?

- Vi har sterke brands, og de har alle forskjellige styrker i de forskjellige landene. Vi ser for oss at alle merkene skal bestå.

- Prisnivåene er ulike i kjedene. Hvordan blir prisene i den nye kjeden?

- Per i dag har vi både lavpris og kvalitet. Det kommer vi til å fortsette med. Det kan være mulig at fitnessbransjen har behov for nye nisjer og spesialsegmenter også.

Vil styrke de ytterligere
Tryg Gruppen - som eier Sats - vil få en eierandel på 49 prosent, mens private equity-fondet Altor - som eier Elixia - får en eierandel på 51 prosent.

- Ved å bevare alle varemerkene og ved å fortsatt investere i nye sentre vil vi ytterligere styrke den vekst og innovasjon som er i de to nåværende selskapene, sier styreformann Reynir Indahl i Elixia.

Elixia har 40 sentre i Norge, i Finland 14 og i Sverige 3 sentre. Totalt har Elixia cirka 180.000 medlemmer.

Private equity-fondet Altor Fund III kom inn på eiersiden av Elixia sommeren 2011.

Sats finnes i de største byene i Norge, Sverige , Danmark og Finland og har totalt 275.000 medlemmer. I Norge har kjeden 38 treningssentre og i overkant av 100.000 medlemmer.

Indahl opplyser om at det nye sammenslåtte selskapet får en markedsandel på litt over 12 prosent i Norge, og 5-6 prosent i Sverige og Finland.

Må godkjennes av myndighetene
For at det nye selskapet skal bli en realitet er eierne avhengige av konkurransemyndighetenes godkjennelse.

Foreløpig har ikke saken havnet på Konkurransetilsynets bord, ifølge tilsynets egen oversikt.

- Normalt er selskapene selv ansvarlige for å melde dette til oss. Her er det noe som heter gjennomføringsforbud, som vil si at de ikke kan starte en sammenslåingsprosess før det er godkjent av oss, sier kommunikasjonsrådgiver Ronny Turøy i Konkurransetilsynet til E24.

- Vi har søknad til behandling i Konkurransetilsynet. Når vi får tilbakemelding blir det satt opp et styre, og det blir definert et management. Etter det vil vi begynne å jobbe med strategi. Inntil da vil selskapene jobbe som vanlig, sier konsernsjef Olav Thorstad i Sats til E24.

Elixia-eier Altor opplyser at Reynir Indahl blir styreleder i det nye selskapet, og Jørn Wendel Andersen blir nestleder i det nye styret.

Når transaksjonen er sluttført vil holdingselskapet få navnet «Health & Fitness Nordic».

Publisert:

Flere artikler