Her lander drømmeflyet

EVERETT/GARDERMOEN (E24) Norwegians nye Dreamliner har landet på Gardermoen. Luftfartsekspert er imponert over jomfruturen, til tross for at han mener at konkurrenten har minst ett fortrinn.

  • Anders Park Framstad
Publisert:

- Dette har vært en fin tur. Man er frisk som en fele når man våkner opp, sier porteføljeforvalter Kristoffer Stensrud i Skagen Fondene til E24.

(Se bildeserie over)

Han var blant de 58 passasjerene på Norwegians første 787 Dreamliner, som søndag formiddag landet på Gardermoen. Sammen med andre investorer, ansatte i Norwegian og Boeing, analytikere, tilsynsrepresentanter og pressefolk reiste han og kona fra Boeings anlegg utenfor Seattle rundt ni timer tidligere.

Passasjerene kunne nyte reisen i svært romslige omgivelser - flyet har 291 seter.

Jomfruturen ble betydelig utsatt etter tekniske problemer i vår, men da Dreamlineren endelig kom på vingene var stemningen svært god.

- Dette var fantastisk! Jeg har aldri hatt en så bra flytur, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

E24 BESØKTE BOEING: Slik lages Norwegians nye langdistanse fly

- Mer støy enn hos konkurrenten

Journalist og luftfartsekspert Anderas Spaeth var også blant passasjerene på turen. Han har besøkt Boeing i USA nær hvert eneste år, deltok blant annet på den første passasjerturen med 787-en og har også opplevd den på lengre reiser.

Spaeth er imponert over flyvningen.

- Boeing markedsfører spesielt luftfuktigheten i kabinen. Kanskje det skyldes at det var færre mennesker her, men denne gangen våknet jeg ikke opp med tørr munn, hvilket jeg ofte gjør, sier han.

Dreamlineren sammenlignes ofte med Airbus A380, noe Spaeth mener er unøyaktig fordi det er store forskjeller på de to maskinene. Han forteller imidlertid at A380 er bedre på minst én ting.

- Det er stillere inne i Airbusen, selv om Dreamlineren også er veldig stille. Boeing har innrømmet at det er en grunn til dette. For å spare vekt, har de ikke puttet så mye isolasjon i veggene som det er gjort på A380, sier han.

LES OGSÅ: Her får Norwegian sin første Dreamliner

Kunstige gardiner

Støy virket imidlertid ikke å legge noen demper på stemningen på Norwegians første flyvning.

I tillegg til enkelte kosmetiske detaljer, er det flere tekniske nyvinninger i Dreamlineren som umiddelbart fanget passasjerenes oppmerksomhet.

Én av dem er de «smarte» vinduene, som mangler de klassiske plastskoddene. Isteden har de en femtrinns elektronisk justeringsmulighet som gjør glasset mørkere. På det mest sotede er vinduene som skikkelig mørke solbriller, på det lyseste som vanlig, klart glass.

I tillegg fanget de innebygde skjermene passasjerenes oppmerksomhet. Disse minner om nettbrett, og er basert på Googles Android-operativsystem. Her kan brukerne «swipe» mellom videoer, musikk, tollfrie varer, spill, reiseguide, reklame og et ganske fascinerende, interaktivt kart.

Skjermen rommer også en ny måte å bestille mat og drikke på. Brukergrensesnittet ligner på en nettbutikk, der varer legges i en virtuell handlekurv. Passasjerene kan så trekke sitt bankkort i en sprekk under skjermen, og umiddelbart sendes ordren til kabinpersonalet.

Norwegians sjef for forretningsutvikling, Boris Bubresko, er ikke overraskende stolt av systemet.

- Vi fikk muligheten til å være først i verden med dette Google Android-systemet, og da sier man jo ikke nei, sier han.

LES OGSÅ: Norwegians nye Dreamliner registrert i Irland

Kunstig følelse

Framme i cockpiten regjerer kaptein Torstein Hoås og kaptein Fredrik Lambäck. De forteller at det er en god del å sette seg inn i.

- Denne flyvemaskinen har det siste innen teknologi. Det innebærer at den har såkalt «fly by wire», som betyr at vi gir signaler til computere for input til ror og den slags. Det som er den største utfordringen er å få utnyttet systemene og skjønne hvordan de er integrert, sier Hoås.

Til tross for nyvinningene, har Boeing sørget for at selve følelsen bak stikkene er den samme.

- Det er på grunn av «artificial feel» - de har lagt inn motstand i systemet som gjør at det føles som å fly en hvilken som helst annen type Boeing, forteller kapteinen.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Ny Dreamliner-forsinkelse for Norwegian

  2. Trofast Boeing-kunde kjøper Airbus-fly

  3. - Vi skal være i rute igjen i morgen

  4. - Boeing erkjenner at dethar vært altfor dårlig

  5. Dreamliner-problemene fortsetter:Fly settes på bakken