Har tapt en halv milliard på barneutstyr

Barnas Hus er et gedigent tapssluk for Ikea-gründer Ingvar Kamprad og skipsrederfamilien Dyvi.

GIGANTUNDERSKUDD: Barneutstyrskjeden Barnas Hus hvor Ikea-gründer Ingvar Kamprad er hovedeier, har måttet kvitte seg med butikkene i Sverige for å overleve.

Craig Jackson/CCVest/AFP
  • Stine Grihamar
Publisert:,

- Det har ikke vært vår beste investering for å si det slik, sier administrerende direktør Finn Røgenæs i Dyvi Holding,

Skipsrederfamilien Dyvi og investeringsselskapet til Ikea-gründer Ingvar Kamprad skulle skape en ledende nordisk aktør på barne- og babyutstyr.

Det har hittil ikke gått som planlagt.

E24 BEDRIFT: Sjekk Barnas Hus Nordic her

- Ikke nok kunnskap om Sverige

Tall E24 har fått tilsendt fra Brønnøysundregistret viser at kjeden gikk med et tap på hele 310 millioner kroner i 2012.

Inkludert underskuddet på 193 millioner kroner i 2011, har til sammen over en halv milliard kroner rent ut fra konsernet i løpet av to år.

Feilsatsinger og feil strategi, er årsaken ifølge økonomidirektør Nina Ulvnes.

Ulvnes kom inn i toppledelsen i fjor sammen med administrerende direktør Kjell Paulsrud for å rydde opp i selskapet.

- Jeg skal ikke si for mye om hva som ble gjort før min tid, men vi gikk for hurtig inn i Sverige og hadde for store vekstplaner. Kunnskapen om det svenske markedet var ikke god nok og vi bommet på gjennomføringen.

- I tillegg førte en mislykket IT-implementering til at vi ikke hadde styringsinformasjon i lang tid, fortsetter hun.

ØKONOMIDIREKTØR: Nina Ulvnes

- Stor forskjell på Sverige og Norge

Selskapet har nå kvittet seg med alle butikkene i Sverige, og en del av underskuddet i fjor må tilskrives nedskrivninger og tap i forbindelse med dette, ifølge økonomidirektøren.

- 2012-tallene var preget av mye fokus på Sverige. Det norske markedet fikk ikke nok oppmerksomhet, men det går utvilsomt mye bedre nå.Vi er et betydelig slankere selskap. Vi har halvert kostnadene og antall årsverk.

- Man skulle tro det ikke er stor forskjell på norske og svenske forbrukere?

- Det er mange norske varhandelsbedrifter som har brent seg på dette. Det er stor forskjell på norske og svenske handlevaner. Vi gikk også på den feilen at vi omstrukterte butikkene fra å være leketøysfokusert til å bli klesfokuserte alt for raskt.

- Når vil dere gå i pluss?

- Vi kommer dit utvilsomt. Å kutte kostnader er den letteste jobben. Nå gjelder det å øke topplinje og fortjeneste. Det tar lengre tid.

Redusert eierandel

STØRSTE EIER: Ikea-gründer Ingvar Kamprads investeringsselskap eier per dags dato 82,5 prosent.

DENIS BALIBOUSE

Selskapet har måttet hente egenkapital i flere omganger i løpet av de siste årene. I 2012 ble 276,6 millioner kroner hentet inn i frisk kapital, ifølge notene i årsregnskapet.

Dyvi-familien som hadde en eierandel på 33,60 prosent i fjor, har redusert sin eierandel betydelig, ifølge familieselskapets administrerende direktør.

- Vi har ikke vært med på emisjonene det siste året. Det gjør at vår eierandel går ned, og ligger nå på rundt 6-7 prosent.

- Har familien mistet troen på kjeden?

- Dyvi-konsernet er eid av fire søsken. De ble enige for et par år siden om å splitte opp selskapet og drive hver for seg. Jan Frederik Dyvi sitter fortsatt i styret til Barnas Hus, og hans personlige selskap har vært med på emisjonene. Det felles eide selskapet Dyvi Holding har valgt å ikke gjøre det.

- Hvor mye har familien tapt?

- Jeg har ikke papirene foran meg. Men det er absolutt store tap, sier han.

LES OGSÅ:

Flere artikler

  1. – Utrolig gründer og entreprenør

  2. Kamprad flytter hjem

  3. Ingvar Kamprad er død

  4. Annonsørinnhold

  5. Slik skapte den svenske bygdegutten verdens største møbelkjede

  6. Ikea gir én milliard kroner i «julegave» til sine ansatte