NYTT RENTEMØTE ONSDAG: Rentehopp med liten effekt

To år med Svein Gjedrems renteøkninger har ikke bremset norsk økonomi. Tvert imot: Hjulene går enda fortere rundt, produksjonsveksten går gjennom taket og bedriftene skriker etter folk.

 • Sigurd Bjørnestad - Aftenposten
Publisert:,

Det er som å tøyle en hest som er å ferd med å dra vognen i grøfta. Sentralbanksjef Svein Gjedrem sitter med tøylene og prøver å bremse. Men hesten bare øker farten.
I morgen er det rentemøte i Norges Bank. Det er nesten på dagen to år siden Gjedrem begynte å sette opp renten for å tøyle norsk økonomi. Den er satt opp med i alt 2,5 prosentenheter. I morgen er en ny renteøkning nesten sikkert som banken. Spådommen er at Norges Bank øker sin rente til 4,5 prosent.
Ting har ikke gått slik Gjedrem spådde for to år siden: Norsk økonomi har utviklet seg mye sterkere. I stedet for oppbremsing har det blitt økt fart:

 • Kapasiteten sprenges. Avviket mellom faktisk produksjon og den langsiktige kapasitetsgrensen i økonomien økte i fjor. Norges Bank spår at det øker enda mer i år.
 • Veksten i det private forbruket blir både i 2006 og 2007 vesentlig sterkere enn i 2005.
 • Ledigheten har stupt til et historisk lavt nivå. Store næringer mangler arbeidskraft.
 • Lønnsveksten har tatt seg kraftig opp fra 2005 til 2007.
 • Lånelysten har økt kraftig selv om renten er satt opp.

Årsaker


Adm. direktør Øystein Olsen i Statistisk sentralbyrå (SSB) har følgende forklaring:
- Det har skjedde flere positive ting med norsk økonomi. Internasjonal økonomi har utviklet seg bedre enn ventet. Oljeinvesteringene har blitt langt høyere enn ventet. Økonomien har kommet inn i en god sirkel ved at folk har fått stadig bedre råd og tillit til fremtiden. Dette har bidratt til en sterk økonomisk oppgang til tross for at renten er økt i disse årene.
- Virker ikke renteøkningene?
- Det er alltid usikkert hvor sterkt renten virker. Men det er liten tvil om at husholdningenes forbruk og boliginvesteringene har blitt påvirket av de økte rentene, sier Olsen
Tidsetterslep


Renten virker ikke momentant. Den virker med et tidsetterslep, og Gjedrem har blikket rettet mot "mellomlang sikt". Derfor lovet heller ikke Norges Bank momentan oppbremsing i økonomien da renteøkningene begynte for to år siden.
Budskapet var at farten i økonomien ville øke litt i 2006, stabilisere seg i år og synke neste år. I ettertid er det lett å se at slik har det ikke gått. For to år siden spådde Norges Bank at 2007-ledigheten ville bli 3,75 prosent. Nå spår både banken og SSB at den blir rundt 2,75 prosentenheter.
Strammer til


Kusk Gjedrem prøver å dra hardere i tøylene ved å sette renten opp stadig raskere, og ved å varsle strammere tøyler i den nære fremtid. Det siste har skjedd ved å oppjustere bankens renteprognose tre ganger på rad. Det kan skje igjen i morgen.
Olsen synes ikke Norges Bank har vært for sent ute.
- De har oppjustert sin renteprognose etter hvert som ny informasjon har kommet inn, sier han.
Annenkusken


Finansminister Kristin Halvorsen har også en hånd på tøylene. I statsbudsjettet for i fjor og for 2007 har hun lagt en hånd på tøylene for å økefarten i økonomien. Hun øker pengebruken på statsbudsjettet i forhold til året før.
- Pengebruken i statsbudsjettet har de siste årene virket moderat ekspansivt, slik dette måles av Finansdepartementet. Likevel har den vært rimelig måteholden, gitt de retningslinjene som gjelder, sier Olsen.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Bankene setter Gjedrem sjakk matt

 2. Uendret rente lenge, men neppe kutt

 3. - Norges Bank øker faren for bobler

 4. Annonsørinnhold

 5. Deutsche Bank: - Norges Bank vil øke renten først

 6. Statskassen renner over