Boligkongen Ivar Tollefsen doblet milliardformuen i fjor

Ligningsformuen til mannen bak boligkonsernet Fredensborg økte fra to til over fire milliarder kroner.

RIK PÅ BOLIG: Boliginvesteringene Ivar Tollefsen har gjennomført de siste årene har gjort ham til en av Norges desidert rikeste personer.
Publisert: Publisert:

Ivar Tollefsen er kjent for både rallykjøring, omreisende DJ og ekspedisjoner på Grønland, men de siste årene har det handlet om eiendom gjennom selskapet Fredensborg, som 58-åringen etablerte i 1994.

Tollefsen har bygget et internasjonalt eiendomsimperium, og det svenske datterselskapet Heimstaden sitter på eiendomsverdier til rett over 102 milliarder kroner.

Ferske tall viser at Tollefsen økte ligningsformuen betraktelig fra 2017 til 2018. Verdiene steg fra 2,11 milliarder kroner til 4,24 milliarder i fjor.

Det skjer etter at Tollefsens heleide eiendomsforetak Fredensborg økte egenkapitalen med like under tre milliarder kroner i fjor, ifølge selskapets årsregnskap.

Også den alminnelige inntekten steg fra 128,7 millioner kroner i 2017 til 147,3 millioner i fjor.

Tollefsens konsernjurist i Fredensborg, Anders Tveter, sier følgende om tallene i en epost til E24:

– Ivar betaler sin skatt med glede – den går til et godt formål – driften av Norge hvor vi alle bor og jobber.

Skattebeløpet Tveter omtaler var på 82,1 millioner kroner i fjor.

Les på E24+

Et innblikk i Ivar Tollefsens nye stjernelag

Norges 12. rikeste

Tollefsen har lenge prydet Kapitals liste over landets rikeste personer, hvor han i listen for 2019 er regnet som landets 12. rikeste person med en samlet formue på 23 milliarder kroner, opp fra 19,6 milliarder kroner året før.

Byggingen av eiendomsimperiet begynte i Norge, men har siden beveget seg utenfor landegrensene, hovedsakelig i Danmark, Sverige og Nederland.

I sin siste kvartalsrapport varslet Tollefsens svenske datterselskap, Heimstaden, at man fremover vil fokusere enda mer på det øvrige europeiske markedet.

Tollefsens har slått seg opp på utleieboliger, og har nå inntekter fra utleie på over fem milliarder kroner i året. Han eier også en rekke næringseiendommer, og i Norge har han også en eierandel i Utleiemegleren.

Ivar Tollefsen har også gjennom flere år kjørt rally, og har gjort seg kjent gjennom deltagelser i løpet Rally Dakar. I 2009 (avbildet) kom Tollefsen på fjerde plass, den beste plasseringen for en «ikke fabrikkjører» siden starten i 1977.
Les også

Tollefsens Heimstaden får milliardfinansiering av EU

Det har blåst rundt Ivar Tollefsen de siste årene. Fredensborg-konsernet har i en rekke Dagens Næringsliv-artikler blitt beskyldt for å ha lurt seg unna forkjøpsretten, lokket med falske leiepriser og blåst opp boligarealer.

Det endte blant annet med at partiet Rødt anmeldte Tollefsen for boligjuks, men saken ble henlagt.

Fra den første bygården Fredensborg kjøpte i Oslo, eier konsernet nå titusenvis av leiligheter, og har gjort Tollefsen til Norges rikeste eiendomsinvestor.

Tollefsen beskrives av sine ansatte som en «kravstor» leder med «en nesten umenneskelig arbeidskapasitet», som daglig utfordrer og stiller spørsmål ved rådende praksis.

Publisert:
Gå til e24.no