Dagligvarekrigen

Legger frem rapport om innkjøpspriser etter razziaer

Etter planen skulle Konkurransetilsynet legge frem rapporten først neste uke, men dette ble plutselig endret da det ble gjennomført bevissikring hos flere aktører tirsdag.

Konkurransedirektør Lars Søgard
 • David Bach
 • André Haugen
 • Martin Hagh Høgseth
 • Sindre Hopland
Publisert:

På grunn av razziaene som ble gjort hos Norgesgruppen, Freia-eier Mondelez og Orkla-datter Lilleborg rundt mistanke om brudd på konkurranseloven, besluttet Konkurransetilsynet tirsdag ettermiddag å fremskynde presentasjonen av sine funn i innkjøpsbetingelser i dagligvaremarkedet.

Rapporten blir lagt frem på en pressekonferanse i Bergen onsdag formiddag. Samtidig har Konkurransetilsynet sagt at de vil svare på spørsmål rundt razziaene i forbindelse med rapportfremleggelsen.

Tilsynets avdelingsdirektør Bente Berrefjord sa til E24 at oppmerksomheten rundt razziaene er det som gjør at tilsynet valgte å endre på tidspunktet.

Det er knyttet stor spenning til rapporten som skal gi myndighetene svar på det man tidligere ikke har visst: Er det store prisforskjeller fra leverandører til butikkjedene, og hva skyldes i så fall disse forskjellene?

Disse funnene vil være viktige når myndighetene blant annet skal vurdere et forbud mot prisdiskriminering, som har vært et av de store spørsmålene i dagligvaredebatten den siste tiden.

Les på E24+

E24+: Dette er våpendragerne i høstens viktigste slag i norsk dagligvare

Mistenker brudd på konkurranseloven

Rapporten kommer etter at Nærings- og fiskeridepartementet i fjor høst ga Konkurransetilsynet i oppdrag å kartlegge innkjøpsprisene. Denne kartleggingen ble utvidet fra mars i år da tilsynet fikk tildelt ekstra ressurser fra Stortinget.

Når det gjelder tirsdagens razziaer finnes det betraktelig mindre informasjon. Konkurransetilsynet uttalte tirsdag at blant annet funn i arbeidet med rapporten gjorde at man gjennomførte bevissikringen.

Samtidig uttalte Orkla at razziaen ifølge Konkurransetilsynet ble gjennomført som følge av at det er mistanke om overtredelse av konkurranseloven relatert til innkjøpsbetingelsene.

Razziaene ble gjennomført etter at Konkurransetilsynet hadde fått medhold i en kjennelse fra Bergen tingrett. E24 har fått opplyst fra Tingretten at disse kjennelsene er unntatt offentlighet.

Les på E24+

E24+: Den «skjulte» matvarekrigen: Kampen som kan endre dagligvarebransjen

Aktører har bistått tilsynet i løpet av året

E24 har i løpet av det siste døgnet vært i kontakt med en lang rekke av de største leverandørene i dagligvarebransjen for å få bekreftet eller avkreftet at Konkurransetilsynet har vært på besøk hos dem.

– Nortura har, som én av flere store leverandører til dagligvarebransjen, bistått Konkurransetilsynet med opplysninger i deres arbeid med å kartlegge konkurransesituasjonen i dagligvaremarkedet, sa Eskil Pedersen, assisterende kommunikasjonsdirektør i Nortura til E24 tirsdag ettermiddag.

Pedersen understreket samtidig at Nortura ikke hadde hatt kontakt med tilsynet nylig.

Kommunikasjonssjef Axel Heiberg-Andersen i Nestlé Norge bekrefter at Konkurransetilsynet ba om informasjon tidligere i år, og opplyser at de ikke ble besøkt av tilsynet tirsdag.

Utover det ønsker de ikke å gå i dypere detalj på nåværende tidspunkt, skriver Heiberg-Andersen i en tekstmelding onsdag.

Utover dette har også Tine, Coca-Cola, Ringnes, Mills, Bama opplyst at de ikke har hatt besøk av tilsynet nylig. Blant dagligvarekjedene har også Coop og Rema 1000 avkreftet at tilsynet har gjennomført bevissikring hos dem.

Les også

Razzia hos Orkla og Norgesgruppen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagligvarekrigen
 2. Konkurransetilsynet
 3. Dagligvarebransjen

Flere artikler

 1. Razzia hos Orkla og Norgesgruppen

 2. Konkurransetilsynet har utført razzia hos Norgesgruppen

 3. Kolonial-sjefen mener Konkurransetilsynet handlet for sent: – En tragedie

 4. – Norgesgruppen får nesten alltid bedre betingelser

 5. Konkurransetilsynet henlegger saken mot Orkla, Mondelez og Norgesgruppen