Store prisforskjeller på dagligvarer: – Bra at vi nå får fakta på bordet
– Det er bra at vi nå får fakta på bordet, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, etter at Konkurransetilsynet har avdekket at Norgesgruppen får bedre betingelser for sine innkjøp enn konkurrentene Rema 1000 og Coop.
Norgesgruppen får jevnt over bedre betingelser fra leverandørene enn Coop og Rema 1000, viser en kartlegging som Konkurransetilsynet legger frem onsdag.
«I de aller fleste tilfellene er det den største kjeden som får de beste betingelsene», skriver tilsynet i en pressemelding. Det var i fjor at Nærings- og fiskeridepartementet ba Konkurransetilsynet om å utføre kartleggingen.
– Konkurransetilsynets kartlegging viser at det er store forskjeller i dagligvarekjedenes innkjøpspriser. Det er bra at vi nå får fakta på bordet, og at Konkurransetilsynet følger opp dette, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Han vil også bruke denne kartleggingen til arbeidet med en stortingsmelding om konkurransen i dagligvaremarkedet.
– Konkurransetilsynet har gjort en grundig jobb. Uavhengig av hvordan forskjellene i innkjøpspriser beregnes, viser kartleggingen at Norgesgruppen får bedre betingelser enn de andre kjedene, sier Isaksen.
– Store forskjeller i dagligvarekjedenes innkjøpspriser
Kan ha brutt konkurranseloven
Konkurransetilsynet er overrasket over hvor stor mye mer Rema og Coop må betale for varene sine, sammenlignet med Norgesgruppen, og mener at dette potensielt kan skade konkurransen.
Konkurransetilsynet sier at enkelte leverandører har over 15 prosent prisforskjell på varer de selger til de tre kjedene.
– Noen forskjeller er så store at det kan være brudd på konkurranseloven, sier konkurransedirektør Lars Sørgard på en pressekonferanse onsdag formiddag.
Prisforskjeller i seg selv er ikke ulovlig, men dersom slike prisforskjeller har medført at forbrukeren har betalt høyere priser som følge av dette, kan det ifølge tilsynet være brudd på konkurranseloven.
– Vi er overrasket over at det er så store prisforskjeller, sier Sørgard ifølge pressemeldingen.
Legger frem rapport om innkjøpspriser etter razziaer
Fikk ekstra midler
Stortinget har gitt Konkurransetilsynet 6,5 millioner kroner ekstra i 2019 for å styrke tilsynet med dagligvarebransjen. I forslaget til neste års statsbudsjett er det foreslått 8,5 millioner kroner til dette.
– Satsningen gjør at tilsynet får økt kapasitet til å følge dagligvarebransjen ekstra nøye, uten at det går på bekostning av tilsynets øvrige arbeid. Satsningen er et målrettet tiltak for å styrke konkurransen i dagligvaresektoren, sier Isaksen.
Tirsdag fikk både Orkla-selskapet Lilleborg, Mondelez som eier Freia og Norgesgruppen uanmeldt besøk av tilsynet.
– Konkurransetilsynet håndhever konkurranseloven uten politisk innblanding. Tilsynet skal nå finne ut om loven er brutt eller ikke. Det gjør de på vanlig måte gjennom sine prosesser. Det er bra at tilsynet er en aktiv håndhever av konkurranseloven, sier Isaksen.
Nærings- og fiskeridepartementet har nedsatt en ekspertgruppe som skal drøfte et generelt forbud mot prisforskjeller. Denne leverer sin innstilling i januar 2020.