Flere kommuner jobber med kriseløsning etter RenoNorden-konkurs

150 norske kommuner er rammet av konkursen i avfallsselskapet RenoNorden som ble annonsert mandag kveld. I flere kommuner landet over jobbes det på spreng for å løse problemet.

SØPPELTRØBBEL: RenoNorden opplyser at selskapet håndterer avfallet fra én av tre husstander.

Foto: Tore Kristiansen VG
  • NTB
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Krisen i avfallsselskapet RenoNorden tok en ny vending mandag kveld da selskapet meldte om konkurs.

Selskapet meldte i august i fjor at selskapet hadde inngått en rekke anbudskontrakter i Skandinavia som selskapet ville tape på, og selskapet skyldte på regnefeil. Etter hvert som månedene gikk ble situasjonen verre og verre, og selskapet kom med stadig nye meldinger om tapsavsetninger og problemer.

De siste månedene har selskapet jobbet intenst for å komme seg ut av så mange kontrakter som mulig, og man har landet avtaler med blant andre Kragerø kommune og Romsdalhalvøya Interkommunale Renovasjonsselskap IKS. I tillegg hyret selskapet i sommer inn meglerhuset Carnegie for å forsøke å selge hele eller deler av virksomheten.

Dette var imidlertid ikke nok og når konkursen nå er et faktum står imidlertid en rekke norske kommuner igjen med en søppelkrise som må håndteres. RenoNorden opplyser at selskapet håndterer avfallet fra én av tre norske husstander.

I Agder er 18 av 30 kommuner rammet. Avfall Sør jobber med kriseløsninger for de 50.000 kundene i Kristiansand, melder Fædrelandsvennen. Den lokale lederen i byen har uttalt at RenoNorden skal forsøke å få godkjent at selskapet kan hente søppel som normalt tirsdag, som gir kommunene litt bedre tid til å komme opp med andre alternativer.

I Halden kommune var en avtale allerede på plass før konkursen.

– Vi har fryktet at dette skulle skje. Derfor inngikk vi i sommer en avtale med Rang-Sells etter en anbudskonkurranse. De skal kunne ta over avfallshåndteringen etter en eventuell konkurs, sier kommunikasjonssjef i Halden kommune Martin Vik til Halden Arbeiderblad.

Les mer om konkursen og hvorfor det gikk så galt her!

Kjent problem

I Ålesund og omegn har miljøselskapet Årim, oppdragsgiver for RenoNorden, lagt planer for gårsdagens konkurs.

– I første omgang ønsker vi å ta over både biler, folk og rutiner som RenoNorden har hatt. Målet er at ting skal gå som normalt inntil en eventuell ny avtale med en ny underleverandør kan komme på plass, sier kommunikasjonssjef i Årim Ingeborg Ukkelberg til Sunnmørsposten.

Omkring 150 norske kommuner er rammet av konkursen.

I Hordaland henter RenoNorden inn avfall for BIR. BIRs eget transportselskap er klar til å overta innhentingen av avfall inntil videre, opplyser selskapet i en pressemelding.

I Haugesund og flere nabokommuner vil Haugaland Interkommunale Miljøverk drive avfallshentingen i egen regi.

– Nå må vi få tak i biler og mannskaper. Så håper vi at vi skal få dette til å gå ganske smertefritt for kundene våre, sier administrerende direktør Gro Stavelen til Haugesunds Avis.

Bergens Tidende melder at BIR vil hente bosset i byen og områdene rundt som normalt til tross for konkursen. Avisen opplyser at det gjelder kommunene Askøy, Fusa, Kvam, Os, Osterøy, Samnanger, Sund og Vaksdal også.

Konkurs

Selskapet opplyste mandag at både RenoNorden AS og RenoNorden ASA vil slå seg konkurs med umiddelbar virkning. Selskapet har slitt økonomisk i lang tid, og 6. september ble det startet et arbeid der målet var å avbryte ni ulønnsomme kontrakter, men uten at man klarte å nå en tilfredsstillende løsning.

Selskapets långivere, DNB og Den Danske Bank, har nå gjort det klart at de ikke vil låne selskapet mer penger. Dermed er konkursen et faktum.

Informasjonssjef i DNB, Even Westerveld, sa mandag kveld at bankene vil samarbeide med boet for å finne gode overgangsløsninger for de berørte kommunene.

Les også

RenoNorden er konkurs

Les også

– Lampene blinker rødt

Les også

RenoNorden vurderer å selge selskapet

Her kan du lese mer om

  1. RenoNorden
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Sjekk listen: Disse rammes av søppelkonkursen

  2. RenoNorden er konkurs

  3. RenoNorden-konkursen: Flere kommuner kan øke søppelregningen

  4. Annonsørinnhold

  5. DN: «Huskapper» kan tape over 50 mill. på søppelkonkurs

  6. Disse kommunene felte søppelgiganten