Statoil gransker alle Brasil-kontrakter

 Statoil har hyret eksterne eksperter for å sjekke om selskapet kan være involvert i korrupsjonsskandalen rundt oljeselskapet Petrobras i Brasil.

GRANSKER: Statoil skal undersøker alle Brasil-kontrakter.

VG
Publisert:,

De siste dagene er to andre norske selskaper trukket inn i saken rundt det statlige brasilianske oljeselskapet. Statoil samarbeider tett med Petrobras og eier ti av sine tolv letelisenser i Brasil sammen med det korrupsjonsherjede selskapet, skriver Klassekampen.

Les også

Disse norske selskapene knyttes til Petrobras-skandalen

– Statoil er ikke en del av den pågående etterforskningen, og i vår gjennomgang har vi heller ikke funnet indikasjoner på at vi er involvert i saken. Men det er viktig for oss å fortsette å monitorere saken, dette er jo en svært alvorlig og kompleks sak som fortsatt er under utvikling, sier informasjonssjef Knut Rostad i Statoil til avisen.

Flere gransker

Tidligere denne uken har Dagens Næringsliv skrevet at de norske selskapene Akastor og Uglands Rederi har startet interne granskninger for å finne ut om de kan være involvert i saken.

Kjell Inge Røkke-kontrollerte Akastor har leid inn advokatfirmaet Selmer til å undersøke mulig korrupsjon i datterselskapet Fjords Processing. Det skjer etter at det ble oppdaget mistenkelige transaksjoner til den fengslede Petrobras-toppen Jorge Luiz Zelada.

Les også

Akastor-datter starter intern korrupsjons-gransking

For Ugland dreier granskingen seg om bestikkelsesanklager mot et samarbeidsselskap rederiet var medeier i. En tidligere direktør i samarbeidsselskapet skal ha bestukket Petrobras for å sikre seg en langsiktig fraktavtale på slutten av 1990-tallet.

Verken Akastor eller Ugland er anklaget i saken.

Til E24 tirsdag sa kommunikasjonsdirektør i Akastor, Tore Langballe, at Fjords Processing ikke har vært involvert i noe ulovlig.

– Fjords Processing har ikke kjennskap til, eller har blitt anklaget for å ha gjort noe ulovlig. Vi er fortsatt i en tidlig fase av denne granskingen.

Gigantsak

Statoil sier selskapet startet sin gransking da Petrobras-skandalen først ble offentlig kjent tidlig i fjor. Rostad bekrefter at Statoil har brukt eksterne eksperter for å gjennomgå sine kontrakter, men ønsker ikke å opplyse hvem som er leid inn.

Petrobras-saken regnes som verdens største korrupsjonssak og har røtter tilbake til 2004, da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil sammen dannet et kartell som hadde som formål å svindle Petrobras.

Les også

Nytt norsk selskap trekkes inn i Petrobras-saken

173 personer er så langt tiltalt i saken, og mer enn 14 milliarder kroner påstås å ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.

Siktet i høst

I høst ble det kjent at Sevan Drilling var siktet av Økokrim for korrupsjon i Brasil. Selskapet sendte ut en børsmelding der de skrev at siktelsen omhandlet utbetalinger som er foretatt i perioden 2012 og 2015 knyttet til kontrakten om utleie av borerigger til Petrobras.

Les også

– Brasil vil fortsatt være et viktig marked for norske bedrifter

I oktober ville ikke Økokrim uttale seg som hvorvidt det var flere norske selskaper som var under etterforskning.

Heller ikke på tirsdag ville Økokrim avsløre for mye.

– Vi er i en fase hvor vi holder kortene tett til brystet, sa Anne Haugmoen Mo, leder av Økokrims korrupsjonsteam, til E24.

I november ble milliardær Andrè Esteves arrestert av brasiliansk politi som en del av etterforskningen knyttet til Petrobras. Han er sjef i Latin-Amerikas største investeringsbank, BTG Pactual.

Da han ble arrestert ble dokumenter både i hans private hjem og i banken han leder i Sao Paulo beslaglagt.

Så langt i saken er 173 personer tiltalt og mer enn 14 milliarder kroner skal ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og Petrobras-direktører.

I perioden mellom 2004 og 2010 var Brasils nåværende president, Dilma Rousseff, styreleder i Petrobras.

Les også

Økokrim: – Vi er i en fase hvor vi holder kortene tett til brystet

Les også

Nytt norsk selskap trekkes inn i Petrobras-saken

Les også

Brasiliansk milliardær arrestert i Petrobras-skandalen