Rema 1000 anmelder 120 butikker for ulovlig søndagsåpent

Rema 1000 anmelder 120 butikker for å ha ulovlig søndagsåpent.

MED LOVEN I HÅNDEN: Administrerende direktør i Rema 1000, Ole Robert Reitan, går i strupen på konkurrentene.
Publisert:

Loven om helligdagsfred fastslår at såkalte faste utsalgssteder skal holde stengt på søndager, såfremt ikke den samlede salgsflaten ikke overstiger 100 kvadratmeter.

Nå mener Rema 1000 at konkurrentene bryter loven.

– Dagens regelverk håndheves ikke – og for dem som utnytter det, øker omsetningen på søndag. Enten må myndighetene håndheve loven, eller så må alle dagligvarebutikker få lov til å holde åpent på søndager, sier Ole Robert Reitan, administrerende direktør i REMA 1000 i en pressemelding.

Trønderbladet var først ute med saken mandag.

Ifølge pressemeldingen vil Rema 1000 i dag anmelde 120 butikker hos Norgesgruppen, Coop og Bunnpris for brudd på lov om helligdager og helligdagsfred.

Rema 1000 hevder i meldingen at konkurrentene har ulovlig søndagsåpent, og mener at det skjer ved at butikker har for stort areal eller henter varer fra andre deler av butikken på søndager.

Les også

Siv Jensen gir ikke opp mer søndagsåpent

– Praktiserer dagens lovverk

Per Roskifte, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen, avviser anklagene overfor VG.

– Vi mener vi praktiserer dagens lovverk. Vi må vurdere anmeldelsene og se om det er noe vi kan kritiseres for. Hvis det skulle vise seg å være kritikkverdige forhold, må vi rette på det, sier Roskifte til avisen.

Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop omtaler anmeldelsene fra Rema 1000 som et PR-stunt:

– Vi er opptatt av å forholde oss til regelverket og skal undersøke omstendighetene rundt de fire butikkene våre som er anmeldt. Når det er sagt vil jeg legge til at dette ser ut som et gedigent PR-stunt fra Reitan, hvor han desperat forsøker å få til en oppmyking som gjør at alle butikkene kan holde åpent på søndager, sier Takle Friis.

Les også

Norgesgruppen tjente mer

Norgesgruppen for ett år siden: – Opp til Stortinget å bestemme

Fra før er det kjent at Rema 1000 er positive til søndagsåpne butikker på over 100 kvadratmeter.

– Vi er for søndagsåpne butikker over 100 kvadratmeter, uttalte Ole Robert Reitan i Rema 1000 til E24 i mars 2015.

Norgesgruppen uttalte samtidig at de er skeptiske til søndagsåpne butikker.

– Vi registrerer at mange deler vår skepsis. Men her er det opp til Stortinget å bestemme. Dersom Stortinget åpner for søndagsåpent, vil våre kjeder hver for seg bestemme hva som er hensiktsmessige åpningstider, sa Bård Gultvedt direktør for myndighetskontakt og næringspolitikk til E24 for et snaut år siden.

Norgesgruppen ventet da på at regjeringen skulle komme med et konkret forslag til Stortinget om saken.

Les også

Svimlende utbyttefest i Reitan-familien

Joker-sjefen overrasket

Joker-kjeden består av 450 butikker spredt over hele Norge. Kjeden er en del av Norgesgruppen. Når E24 snakker med kjededirektør Kjell Arne Bjerkelund like etter at saken ble kjent for mediene er han overrasket.

– Hvor mange av dine butikker er det som er anmeldt?

– Det kan jeg ikke svare på. Jeg har ikke lest anmeldelsen.

– Er det noen av disse butikkene som er på over 100 kvadratmeter?

– Konseptet vårt er at de ikke overstiger 100 kvadratmeter. Våre hyller og vårt vareutvalg er basert på Brustad-bua om at salgsarealet ikke overstiger 100 kvadratmeter.

– Kommer anmeldelsene som en overraskelse?

– Ja, det må jeg si. Dette kom nå for noen minutter siden. Vi må sette oss ned sammen og lese igjennom anmeldelsen.

Les også

Kioskene er Norgesgruppens tapssluk

Regjeringen har ikke gitt opp

Søndagshandel har vært et hett debattemaene under det blåblå styret. Regjeringen åpnet for to modeller for søndagshandel, der ingen av dem hadde flertall på Stortinget.

Den ene gikk ut på at butikker som ønsker det, skulle kunne holde åpent på søndager, mens den andre at kommunene selv skulle avgjøre.

Til tross for laber stemning for forlagene på Stortinget, uttalte Frp-leder og finansminister Siv Jensen rett før jul at regjeringen fortsatt vil jobbe for oppmyking av reglene for søndagsåpne butikker.

(Saken fortsetter under bildet.)

HAR IKKE GITT OPP: – Det er riktig at det ikke er flertall for synspunktet som regjeringspartiene har, så da må vi i så fall finne en mildere løsning sammen med Venstre, sa finansminister Siv Jensen før jul.

En uke tidligere, og en dag etter at hun fikk statsrådsposten, fortalte kulturminister Linda Hofstad Helleland til NTB at regjeringen går bort fra forslagene som lå på bordet.

Les også

Hareide advarer mot snikinnført søndagsåpent

– En full liberalisering er det ikke flertall for på Stortinget. Det er også motstand i folket. Jeg lytter til det. Derfor har jeg lagt forslaget om søndagsåpne butikker i en skuff, sa Helleland – som heller vil se på hvordan for eksempel turistområder kan få muligheten for søndagsåpne butikker og flere andre løsninger.

Overfor NRK bekreftet finansminister Siv Jensen at regjeringen vil jobbe for en alternativ løsning.

– Det er riktig at det ikke er flertall for synspunktet som regjeringspartiene har, så da må vi i så fall finne en mildere løsning sammen med Venstre, sa Jensen.

Les også

Reitan kjøper seg opp i dansk slott

Les også

Norsk sjokoladefabrikk må kutte stillinger etter «smågodt-krig»

Les også

Siv Jensen gir ikke opp mer søndagsåpent

Publisert: