- Gransker Reiten

Regjeringen vil granske hvilken rolle Eivind Reiten hadde da styret besluttet å betale ut 210 millioner kroner til 35 Hydro-sjefer.

  • E24
Publisert:

Søndag kveld ble det klart at styreleder i Hydro

OSE

NHY

,

Jan Reinås, trekker seg

med umiddelbar virkning. Men dramaet stopper ikke der:

Dagens Næringsliv skriver at regjeringen vil undersøke hvilken rolle konsernsjef Eivind Reiten og de andre opsjonshaverne hadde i forberedelsene av Hydro-styrets omstridte vedtak om å betale ut 210 millioner kroner til 35 Hydro-sjefer.

Passer havresekken

Som konsernsjef i Hydro og kommende styreleder i StatoilHydro er han i regjeringens søkelys, og det er satt igang omfattende undersøkelser om hvilken rolle han har hatt i styrets vedtak om å utbetale 210 millioner kroner.

I regjeringslokalene har det lenge hersket en oppfatning av Reiten som "bukken som har passet havresekken", opplyser kildene.

Skulle han vise seg å selv ha stått bak forslaget om utbetalingen, kan også styreledervervet i StatoilHydro stå i fare.

Tilbakebetal eller gå

Kildene opplyser også at både Dag Terje Andersen og statsminister Jens Stoltenberg skal være klare på at de 210 millionene skal tilbakebetales, og deretter skal det forhandles en ny og mindre lukrativ avtale.

Hvis styret får beholde millionene vil de bli skiftet ut, ifølge kildene. Regjeringen er allerede igang med å vurdere forskjellige løsninger på hvordan dette skal gjøres.

Også VG skriver at Reiten kan falle.

Man ønsker ikke en ledelse som bruker betydelige deler av arbeidskapasiteten på å utforme avtaler som sikrer direktørene store milliongevinster, forteller regjeringskilder til VG.

Ifølge kildene er det en kombinasjon av to spørsmål som kan bety styrets avgang:

Hvis ledelsen selv utarbeidet forslaget om 210 millioner kroner i kompensasjon, og summen var vesentlig høyere enn det som var nødvendig for å overholde tidligere inngåtte avtaler, betyr det slutten for Reiten & co, skriver avisen.

Politikere protesterer

- Man må se på Reiten og de andre lederne som har kunnet sko seg på dette. Reiten har dokumentert at han er uskikket som styreleder for StatoilHydro, sier stortingspolitiker Steinar Gullvåg.

Aps Jan Bøhler er også skeptisk til Reitens behandling av saken:

- Det kan jo se ut som konsernledelsen ikke har respektert habilitetsregler i denne saken. I tillegg viser Reiten stor mangel på samfunnsansvar når han takker ja til disse opsjonene, sier han.

Også hos regjeringskildene har man fokus på Reiten:

- Saken kommer til å rulle videre med full tyngde. Reiten sitter mye mer utsatt nå enn før. De som tror at saken slutter med Reinås, er naive, forteller kilden.

Les flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. Reinås ferdig

  2. Dette er opsjonsbråket i Hydro

  3. Reiten kan bli sparket før oktober

  4. Uønsket av regjeringen

  5. Enoksen: - Reiten blir styreleder