Gasskraftverket på Kårstø slås av

Det omstridte gasskraftverket på Kårstø har stått ubrukt nesten hele tiden etter at det ble åpnet for vanlig drift. Fallende strømpris og stigende gasspris gjør kraftverket ulønnsomt.

  • SIGURD BJØRNESTAD
Publisert:,

Les også:

Gasskraftverket på Kårstø har stått stille det meste av tiden etter at det ble satt i "kommersiell drift" 14. desember. Det er ikke lønnsomt.
- Akkurat nå er prisforholdet mellom elektrisitet og gass slik at det etter vår vurdering ikke er lønnsomt å produsere gasskraft, sier informasjonssjef Rannveig Stangeland i StatoilHydro.
Oljeselskapet eier gjennom Naturkraft AS gasskraftverket sammen med Statkraft, med en halvpart hver.
Statkraft sier det slik, med konserndirektør Ragnvald Nærøs ord:
- Så lenge vann er billigere enn gass, er det best at gasskraftverket står.
Dobbelt press.

Lønnsomheten presses fra to kanter:
* Lave inntekter: Markedsprisen på strøm faller fordi det er mildvær i lavlandet og fullt av snø i fjellet. Etterspørselen er lav og det ligger an til stappfulle kraftmagasiner til våren.
* Høye kostnader: Oljeprisen svinger rundt rekordhøye 100 dollar fatet. Gassprisen følger etter, målt ved prisen i kontrakter for levering om ett år.
Inntektene ved å kjøre kraftverket blir lavere enn de ekstra kostnadene ved å gjøre dette. Det er mest lønnsomt å slå av hele verket. En investering til rundt 2 milliarder kroner ligger der som en død klump uten å gi inntekter.
To av ti.

Tall fra Nord Pool og NVE viser at Kårstø-verket har vært i tilnærmet full drift i bare to av ti uker etter at det ble satt i kommersiell drift. Det var i uken etter 14. desember og i den første uken i 2008.
I den siste uken i fjor var det omtrent halv drift og det var i kvart drift den første hele uken i februar.
Resten av tiden viser tallene at gasskraftverket har vært ute av drift. Det vil si at det har vært slått helt av i seks av ti uker. Til glede for dem som vil dempe norske klimautslipp, og til sorg for dem som vil ha lavest mulig strømpris.
Lenge.

Gasskraftverket kan bli stående ubrukt i mange måneder fremover. Siden den fulle driftsuken helt i starten av 2008 har kraftprisene på den nordisk kraftbørsen sunket fra 38 øre pr. kilowatt-time (kWh) til rundt 25 øre/kWh som gjennomsnitt for inneværende uke. Det er et fall på én tredjedel.
Dette er priser regnet uten avgifter og uten nettleie.
På kraftbørsen handles det kraftkontrakter for levering senere i år. Prisen på disse kontraktene er det beste anslaget på selgernes og kjøpernes forventninger. Tallene på Nord Pool viser at prisene trolig bli liggende på dagens nivå frem til august. Så stiger prisene opp til rundt 40 øre/kWh på slutten av året.
- Jeg vil ikke spekulere i elektrisitetsprisene fremover. Vi har hele tiden en løpende vurdering av markedsprisen, sier Stangeland.
For ytterligere å vri kniven rundt i eierne, har også gassprisen vært stigende det siste året. For kontrakter levert om ett år og senere, følger gassprisen oljeprisen. Denne gassprisen har steget hele det siste året.
Summen av alt dette kan bli at gasskraftverket på kan bli stående ubrukt det meste av 2008.
- Er dette en god start?
- Vi er tidlig i løpet. Vi må få flere erfaringer før vi kan oppsummere, sier Stangeland.

Les også: og

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Null utslipp fra Kårstø

  2. Taper 100 millioner i året - nå stenges Kårstø-kraftverket

  3. Jubler over Kårstø-nedleggelse:
    - I dag synger vi «hva var det vi sa»-sangen

  4. Annonsørinnhold

  5. Vil ha nytt kraftverk på Kårstø

  6. Gasskraftverket på Kårstøstår bom stille