Taxfree-selskap så omsetningen falle med 242 millioner – topper kontantstøttelisten

Norges største taxfree-konsern topper nå listen over selskapene som har mottatt kontantstøtte fra staten.

Nordmenn legger igjen milliarder av kroner i billig alkohol, tobakk, godteri og en hel del andre varer i norske taxfreebutikker, men under coronakrisen har det naturlig nok stoppet opp i likhet med nordmenns reisemuligheter. Her fra Oslo Lufthavn.
Publisert: Publisert:

Mars måned ble tung for Travel Retail Norway (TRN) som er avhengig av trafikken som går ut og inn av norske flyplasser.

– Med det omsetningsfallet vi har nå, så må vi har støtte, sier Haakon Dagestad, kommunikasjonssjef i TRN til E24.

Fra mars i fjor til samme måned i år falt omsetningen med 242 millioner kroner.

– April blir betydelig verre, sier Dagestad.

Til sammen får selskapet 6,87 millioner kroner i kontantstøtte fra staten, og topper dermed listen over de 12.370 selskapene som til nå har fått støtte.

Første underskudd på svært lenge

Selskapet som omsatte for 5,5 milliarder kroner i 2018 har levert solide utbytter til eierne som Terje Stykket, Norgesgruppen og tyske Gebrüder Heinemann.

Men i år blir det ikke noe utbytte, det blir noe selskapet ikke har opplevd så langt tilbake offentlige regnskaper kan vise.

– Det blir et solid underskudd, men vi overlever, sier Dagestad.

– Hvor viktig er kontantstøtten for et solid selskap som TRN, med solide eiere?

– Vi var en stor og trygg arbeidsgiver før coronakrisen, og vil bli det etterpå, men da trenger vi støtte. Vi har droppet utbytte og beholder på den måten pengene i selskapet. Alt dette samlet skal gjøre at vi kommer oss gjennom dette i godt samarbeid med Avinor.

TRN er en kilde til store inntekter for Avinor, da de samlede taxfree-inntektene stod for 2,9 milliarder kroner i fjor, og dermed er omsetningsfallet for taxfree-selskapet alvorlig også for den statlige flyplasseieren.

Men TRN er ikke eneste selskap som kutter utbytte:

Permittert 96 prosent av de ansatte

Til sammen har Travel Retail Norge 1.250 ansatte i de ulike taxfree-butikkene. Nå er det bare 50 personer som ikke er permittert.

TRN har fremdeles innenlandsbutikken åpen i Oslo og Bergen med begrensede åpningstider, i tillegg er det fremdeles nordmenn som kommer hjem fra utlandet, dermed er også butikken der til dels åpen.

– Som med resten av reiselivsbransjen så treffer jo dette coronaviruset på verst tenkelige tidspunkt, sier Dagestad med referanse til at både påskeferien, langhelgene i mai og mest sannsynlig sommerferien ryker, og at det vil være stille og rolig på flyplassene en lang stund fremover.

Dagestad sier det er vanskelig å planlegge for 2020, og siterer den amerikanske smittevernsjefen Anthony Fauci.

– Det er ikke vi som bestemmer tidslinjen her, det er viruset.

Publisert: