Store forsinkelser i flytrafikken: – Historisk lavt trykk

Samtlige av Widerøes minste fly nord for Røros, står mandag på bakken på grunn av lavtrykk. Det har aldri skjedd tidligere.

PÅ BAKKEN: Widerøe-fly av typen Bombardier Dash 8–100 kan mandag ikke ta av nord for Røros. Her fra Widerøe-streiken i Tromsø i 2013.

Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix
 • Oda Ording
 • Signe Rosenlund-Hauglid
 • Carina Hunshamar
Publisert:

Et lavtrykk over Helgelandskysten skaper mandag store utfordringer for Widerøes minste fly av typen Bombardier Dash 8-100 med 39-seter.

– Alle flyene av den størrelsen, som skulle ha operert for en time siden fra Røros og nordover i retning Bodø, står akkurat nå, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe.

Hun beskriver lavtrykket som historisk lavt.

– Vi har aldri før opplevd at fly har måttet stå på bakken på grunn av lavtrykk, sier Solli.

– Det er utrolig beklagelig. Det lager utfordringer for folk som skal på jobb og studenter som skal hjem.

Ved 14-tiden opplyser flyselskapet til NTB at de kansellerer alle avganger inn og ut av Bodø frem til klokken 18 mandag.

Se Widerøe-flyet avbryte landingen i siste sekund:

Klarer ikke å justere nok

Direktør for Kommunikasjonon og Samfunnskontakt i Widerøe Silje Brandvoll forteller at lavtrykket påvirker et sentralt instrumentet flyene bruker ved landing.

– Når et fly skal gå inn for landing må vi alltid justere for trykket, sånn at vi kan måle korrekt høyde. Men nå er lavtrykket såpass lavt at vi ikke klarer å justere trykket lavt nok. Det laveste på skalaen vi bruker er 948 hektopascal, men nå er lavtrykket nede på rundt 944 hektopascal, dermed kan vi ikke stole på høydemåleren, forklarer Brandvoll.

Fordi lavtrykket beveger seg sakte, vil problemene trolig vedvare utover dagen, sier kommunikasjonssjefen. Hun har ikke oversikt over det eksakte antallet avganger som er påvirket.

Kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS sier at også de har forsinkelser mandag. Det skyldes hovedsaklig etterslepet etter uværet søndag, og sterk vind enkelte steder i Europa.

– Når det gjelder lavtrykket som er omtalt, er det riktig at det er på helt rekordlavt nivå. Men vi har beregningsprosedyrer som ivaretar det, så det er ikke noe rundt det som har ført til uregelmessigheter hos oss, sier Johansen.

Forbrukerrådet har laget en kalkulator som hjelper deg med å finne ut av hvilke rettigheter du har ved forsinkede eller innstilte fly.

Flygeleder Kent Antonsen i Babcock opplyser at ambulanseflyene flyr som normalt.

– Våre nye ambulansefly har mulighet for å fly ved lavere lufftrykk enn tidligere, fordi vi har fått digitale instrumenter i cockpit som har større justeringsmuligheter ved lavtrykk, sier han.

– Begynner å nærme seg rekord

Ved Meteorologisk institutt har de også bitt seg merke ved lavtrykket mandag.

– Det er et veldig kraftig lavtrykk over hele Norge, med senter i Midt-Norge, hvor det er spesielt lavt, sier vakthavende meteorolog Pernille Borander til VG.

Hun forteller at ekstremværvarselet som er sendt ut for Sør-Norge, henger sammen med lavtrykket.

– Vi har én rekord i Norge fra 1907. Den 27. Januar det året var lufttrykket på 936 hektopascal, så det begynner å nærme seg rekorden, sier Borander.

Meteorologen forteller at lavtrykket har kommet inn over Nord-Atlanteren og inn til Norge.

– Lufttrykket sier noe om hvor mye luften over oss veier. Det er ikke noe vi vil føle på kroppen, det merkes mest over havet, forklarer Borander.

Fører til høyere vannstand

Lavtrykk betegnes som et område hvor lufttrykket er lavere enn i omgivelsene ved samme høyde over havet.

Meteorologen forteller videre at vannstanden stiger med lavt trykk, noe som igjen henger sammen med ekstremværet «Elsa», som er ventet i Sør-Norge mandag og natt til tirsdag.

Skjermdump Twitter. Meteorologisk institutt.
 • I Agder ventes vannet å bli mellom 85 og 100 centimeter over den vanlige tidevannshøyden.
 • På Vestlandet sør for Stad og i Møre og Romsdal vil vannet stige 80 til 100 centimeter over normalen.
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Widerøe
 2. Fly
 3. Bodø
 4. Flytrafikk
 5. Meteorologisk institutt
 6. Bombardier

Flere artikler