ARMHEVINGER: XXL må ta tak i saken hvor ansatte er blitt beordret til å ta armhevinger, skriver E24s redaktør Gard Michalsen. Illustrasjonsbilde.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

XXL-kulturen trenger en ekstrem oppussing

Sportsgiganten må slutte å bry seg om «omdømmet». Det er på tide å fikse selve problemet: En pill råtten og misforstått vinnerkultur.

 • Gard L. Michalsen
  Gard L. Michalsen
  Sjefredaktør for E24 og Dine Penger
Publisert: Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hvis ikke ledelsen tar tak i dette på alvor, kan denne såkalte «vinnerkulturen» bli den neste alvorlige tapersaken for selskapet.

Kanskje den mest alvorlige av dem.

Og det sier ikke lite.

FOR DET HAR ikke manglet på kriser i XXL det siste året. Selskapet har levert skuffende tall. Kursen har rast på børsen. Sjefer har kommet og gått med årstidene, mer eller mindre frivillig.

Så kom skandalene fra Sverige: Først historier om fryktkultur, og armhevinger som straff. Deretter måtte den svenske XXL-sjefen gå etter at «noen» hadde postet hets av Greta Thunberg på Facebook-profilen hans.

Så skulle problemene forflytte seg til Norge.

AT ØYVIND TIDEMANDSEN drar på guttetur til Afrika for å skyte ville dyr er ikke akkurat noen god story. Men den rammer kanskje mer han enn det rammer selskapet.

Verre er det når det viser seg at det svenske strafferegimet med pushups og fryktkultur slett ikke er unikt.

Tvert i mot: Ifølge E24s kilder er dette en utbredt del av en kultur som ikke levner selskapet mye ære.

DET FINS MANGE bedriftskulturer, ledelsesteorier og vinneroppskrifter. Historien er full av eksempler på at de minst sjarmerende av dem kan vise seg å være både effektive og lønnsomme.

Det betyr ikke at splitt, hersk og straff er den eneste oppskriften.

Ja, vinnervilje, konkurranseinstinkt og engasjement er ofte vesentlig for å lykkes. Men det bør ikke kombineres med frykt.

Eller bli en parodi på et moderne Norge anno 2019.

BESKRIVELSENE AV PUSHUP-straffene minner om et regime som forlengst har mistet fotfestet. Dette hører ikke hjemme i et stort norsk børsnotert selskap.

Og alt tyder på at det ikke er enkeltsaker, men en sentral del av kulturen. Hvor armhevinger bare er en del av bildet.

Hvorvidt toppledelsen har kjent til dette, er i så måte uvesentlig.

Det er uansett uakseptabelt. Og deres ansvar.

DERFOR ER DET så plumpt og dumt når Tolle Grøterud åpenbart behandler dette som en omdømmesak, som om det er noe han kan snakke vekk.

XXL-sjefen har ikke villet stille til intervju. Han har sendt skriftlige redegjørelser, preget av PR-preppet språk og uten å svare på spørsmålene.

Grøterud gjør alt han kan for å snakke ned problemet, hevder det er snakk om enkelttilfeller, at det forlengst er ordnet opp i.

Grøterud presterer attpåtil å skryte selskapets bedriftskultur opp i skyene. Det er et tegn på at han enten er for langt unna driften, lever på sin egen planet - eller rett og slett snakker usant med vilje.

EN TING ER hvordan det framstår i offentligheten. Langt verre er effekten dette har på egne ansatte. De er selvsagt blant de flere hundre tusen som har lest beskrivelsene av XXLs fryktkultur - med en sjef som beskriver den samme kulturen som fantastisk.

Hvis det stemmer at Grøterud har mottatt færre varsler enn pressen om denne ukulturen, er det ikke akkurat noe å feire. Det er et kjempeproblem.

Da stoler ikke de ansatte på ledelsen. En ledelse som på eklatant vis bekrefter hvorfor.

NEI, DETTE PROBLEMET løser seg ikke med PR-språk og omdømmevurderinger. Tolle Grøterud og Øyvind Tidemandsen må komme seg ned på jorda, plante beina sine helt nederst på gulvet i selskapet, og begynne oppryddingen.

Det inkluderer selvsagt å snakke helt sant, åpent og brutalt ærlig om den råtne vinnerkulturen. Både internt og eksternt.

Publisert:

Flere artikler

 1. XXL-ledelsen visste om armhevingene

 2. XXL-ansatte i Norge beordret til armhevinger

 3. Se video: XXL-ansatte feiret etter konkurrents konkurs

 4. Betalt innhold

  XXLs armhevinger bør kanskje få betydning for aksjekursen

 5. Varslet Nav om «militærleir» – rådet til å bli i XXL