Kongsberg Satellite Services jobber for SpaceX

Det norske selskapet KSAT bekrefter at Elon Musks private romselskap er på kundelisten. Direktøren for Norsk Romsenter – en tidligere Kongsberg-topp – avslører på Twitter at kontrakten inkluderer monsterraketten Falcon Heavy. 

BRUKER KONGSBERG: Denne uken skjøt SpaceX opp en ny Falcon Heavy-rakett. Elon Musk fikk blant annet hjelp av norske Kongsberg Satellite Services.
  • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

Tirsdag skjøt SpaceX opp verdens største romrakett Falcon Heavy med 24 satellitter om bord.

Med på oppskytningen var også norske Kongsberg Satellite Services, bedre kjent som KSAT.

Det kom frem i flere innlegg på Twitter fra direktør Chirstian Hauglie-Hanssen ved etaten Norsk Romsenter, som var invitert av amerikanske myndigheter til overvære oppskytningen.

KSAT-president Rolf Skatteboe bekrefter nå at selskapet har en kontrakt med SpaceX.

– Stemmer det at KSAT har levert tjenester til SpaceX under den siste Falcon Heavy-oppskytningen?

– Vi har en kontrakt med SpaceX, men jeg kan ikke kommentere det spørsmålet ytterligere, sier Skatteboe til E24.

SPACEX SOM KUNDE: Direktør Rolf Skatteboe i KSAT bekrefter at han har Elon Musks romselskap på kundelisten, men ønsker ikke å gi mer detaljert informasjon. Her er Skatteboe avbildet utenfor en av de nye antennene i antenneparken på slettene utenfor Punta Arenas i Chile.

I årsrapporten til KSAT for 2018 står «Falcon Heavy launch» oppført som en hendelse i februar, da monsterraketten til SpaceX ble skutt opp for første gang.

– På generelt grunnlag kan jeg si at KSAT lever av å hjelpe til med oppskytninger og passe på satellitter mens de er i bane. Både satellitter og raketter må kommunisere med bakken. Vi tilbyr tjenester til mange ulike kunder på rundt 40 oppskytninger i året. Noen ganger leverer vi tjenester til flere satellitter om gangen på samme rakett, som på den indiske oppskytningen med 104 satellitter for noen år siden.

KSAT er eid 50/50 av statseide Space Norway og Kongsberg Defence & Aerospace. I 2018 leverte selskapet et nettoresultat på 218,5 millioner kroner.

Her kan du se videoer av Falcon Heavy-oppskytningene.

Les også

Norsk romsatsing i fare for å bli utsatt

Diskuterte romsamarbeid med USA

Romsenterets direktør, som tidligere var divisjonsdirektør for Space & Surveillance i Kongsberg Defence & Aerospace, forteller at USA-besøket ble brukt til å diskutere fremtidig samarbeid på overordnet nivå.

– Norge og USA har en bilateral avtale om romsamarbeid som strekker seg langt tilbake i tid. Dette er en viktig kontaktflate, sier Hauglie-Hanssen.

– Ble du ekstra stolt, som tidligere Kongsberg-mann, av å se KSAT i aksjon?

Enhver anledning der norsk industri kan spille en viktig rolle er stas. En slik oppskytning er selvfølgelig innmari moro for alle som er glad i romfart.

I denne E24+-reportasjen kan du lese om hvordan Norge og USA samarbeider om Elon Musks neste megaprosjekt.

Jobber med viktige orkan-satellitter

USA-besøket ble også brukt til å diskutere fremtidig samarbeid med den amerikanske etaten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), opplyser Hauglie-Hanssen.

NOAA er en vitenskapelig etat under Handelsdepartementet i USA, som blant annet studerer forholdene i havet og atmosfæren og sender ut varsler om ekstremvær.

KSAT opplyser til E24 at NOAA også er på kundelisten.

Les på E24+

ESA, Andøya og «NewSpace»: Tror romfart kan bli et norsk industrieventyr

– Vi har en lang og stor kontrakt med amerikanske NOAA. Vi passer på alle de meteorologiske satellittene deres i polar bane via våre bakkestasjoner på Svalbard og Antarktis. De siste Cosmic-satellittene måler atmosfæretetthet, som blant annet er viktig for å vite hvordan GPS-signalene virker og for å varsle orkaner, sier Skatteboe i KSAT.

Han forklarer videre at Cosmic-satellittene – og værsatellittene til NOAA generelt – er veldig viktig for orkanvarsling i USA.

– Under orkansesongen i fjor mottok vi informasjon på Svalbard og sendte den til NOAAs orkansenter i statene. De valgte å evakuere rundt 5 millioner mennesker på den informasjonen. Norske tjenester generelt og Svalbard spesielt spiller en instrumentell rolle i det arbeidet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen
  2. SpaceX

Flere artikler

  1. Musk rammes av samme oksygen-problem som Atlantic Sapphire

  2. Elon Musks SpaceX skal sende opp norske satellitter

  3. Norsk SpaceX-selskap har fått navn etter Musks megaprosjekt

  4. Historisk oppskyting for Elon Musks SpaceX

  5. Betalt innhold

    Etter 21 år er Jeff Bezos’ rakett klar. I dag skal verdens rikeste mann på sin første prøvetur.