Kongsberg Satellite Services jobber for SpaceX

Det norske selskapet KSAT bekrefter at Elon Musks private romselskap er på kundelisten. Direktøren for Norsk Romsenter – en tidligere Kongsberg-topp – avslører på Twitter at kontrakten inkluderer monsterraketten Falcon Heavy. 

BRUKER KONGSBERG: Denne uken skjøt SpaceX opp en ny Falcon Heavy-rakett. Elon Musk fikk blant annet hjelp av norske Kongsberg Satellite Services.

Foto: Joe Skipper Reuters
  • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

Tirsdag skjøt SpaceX opp verdens største romrakett Falcon Heavy med 24 satellitter om bord.

Med på oppskytningen var også norske Kongsberg Satellite Services, bedre kjent som KSAT.

Det kom frem i flere innlegg på Twitter fra direktør Chirstian Hauglie-Hanssen ved etaten Norsk Romsenter, som var invitert av amerikanske myndigheter til overvære oppskytningen.

KSAT-president Rolf Skatteboe bekrefter nå at selskapet har en kontrakt med SpaceX.

– Stemmer det at KSAT har levert tjenester til SpaceX under den siste Falcon Heavy-oppskytningen?

– Vi har en kontrakt med SpaceX, men jeg kan ikke kommentere det spørsmålet ytterligere, sier Skatteboe til E24.

SPACEX SOM KUNDE: Direktør Rolf Skatteboe i KSAT bekrefter at han har Elon Musks romselskap på kundelisten, men ønsker ikke å gi mer detaljert informasjon. Her er Skatteboe avbildet utenfor en av de nye antennene i antenneparken på slettene utenfor Punta Arenas i Chile.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

I årsrapporten til KSAT for 2018 står «Falcon Heavy launch» oppført som en hendelse i februar, da monsterraketten til SpaceX ble skutt opp for første gang.

– På generelt grunnlag kan jeg si at KSAT lever av å hjelpe til med oppskytninger og passe på satellitter mens de er i bane. Både satellitter og raketter må kommunisere med bakken. Vi tilbyr tjenester til mange ulike kunder på rundt 40 oppskytninger i året. Noen ganger leverer vi tjenester til flere satellitter om gangen på samme rakett, som på den indiske oppskytningen med 104 satellitter for noen år siden.

KSAT er eid 50/50 av statseide Space Norway og Kongsberg Defence & Aerospace. I 2018 leverte selskapet et nettoresultat på 218,5 millioner kroner.

Her kan du se videoer av Falcon Heavy-oppskytningene.

Les også

Norsk romsatsing i fare for å bli utsatt

Diskuterte romsamarbeid med USA

Romsenterets direktør, som tidligere var divisjonsdirektør for Space & Surveillance i Kongsberg Defence & Aerospace, forteller at USA-besøket ble brukt til å diskutere fremtidig samarbeid på overordnet nivå.

– Norge og USA har en bilateral avtale om romsamarbeid som strekker seg langt tilbake i tid. Dette er en viktig kontaktflate, sier Hauglie-Hanssen.

– Ble du ekstra stolt, som tidligere Kongsberg-mann, av å se KSAT i aksjon?

Enhver anledning der norsk industri kan spille en viktig rolle er stas. En slik oppskytning er selvfølgelig innmari moro for alle som er glad i romfart.

I denne E24+-reportasjen kan du lese om hvordan Norge og USA samarbeider om Elon Musks neste megaprosjekt.

Jobber med viktige orkan-satellitter

USA-besøket ble også brukt til å diskutere fremtidig samarbeid med den amerikanske etaten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), opplyser Hauglie-Hanssen.

NOAA er en vitenskapelig etat under Handelsdepartementet i USA, som blant annet studerer forholdene i havet og atmosfæren og sender ut varsler om ekstremvær.

KSAT opplyser til E24 at NOAA også er på kundelisten.

Les på E24+

ESA, Andøya og «NewSpace»: Tror romfart kan bli et norsk industrieventyr

– Vi har en lang og stor kontrakt med amerikanske NOAA. Vi passer på alle de meteorologiske satellittene deres i polar bane via våre bakkestasjoner på Svalbard og Antarktis. De siste Cosmic-satellittene måler atmosfæretetthet, som blant annet er viktig for å vite hvordan GPS-signalene virker og for å varsle orkaner, sier Skatteboe i KSAT.

Han forklarer videre at Cosmic-satellittene – og værsatellittene til NOAA generelt – er veldig viktig for orkanvarsling i USA.

– Under orkansesongen i fjor mottok vi informasjon på Svalbard og sendte den til NOAAs orkansenter i statene. De valgte å evakuere rundt 5 millioner mennesker på den informasjonen. Norske tjenester generelt og Svalbard spesielt spiller en instrumentell rolle i det arbeidet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen
  2. SpaceX

Flere artikler

  1. Norsk SpaceX-selskap har fått navn etter Musks megaprosjekt

  2. Elon Musks SpaceX skal sende opp norske satellitter

  3. Historisk oppskyting for Elon Musks SpaceX

  4. Betalt innhold

    Aksjene som tar deg ut i verdensrommet

  5. Andøya Spaceport «styrket i troen» på norsk satellitteventyr