Rema med nytt solanlegg: Gjør Norges største enkeltkjøp av solceller

Rema-sjef Ole Robert Reitan hevder Rema 1000 er de første i Europa til å flytte bakkemonterte solparker opp på taket.

STORT ANLEGG: Remas nye solcelleanlegg på Vinterbro i Akershus blir på 13.000 kvadratmeter, noe som tilsvarer to fotballbaner. Det vil høste miljøvennlig energi tilsvarende det årlige energibehovet til 120 eneboliger, ifølge Rema-sjef Ole Robert Reitan.
Publisert:

Solcelleanlegget, som dekker et område på 13.000 kvadratmeter, vil stå ferdig på Vinterbro høsten 2019.

Ifølge butikkjeden er dette Norges hittil største enkeltkjøp av solceller.

I full drift vil lagerbygget dekke om lag 25 prosent av byggets årlige energiforbruk, ifølge Rema 1000.

– Med denne løsningen henter vi ut stordriftsfordeler som sparer både energi og kostnader, sier Rema-sjef Ole Robert Reitan til E24.

Rema 1000 har tatt i bruk lignende løsninger tidligere.

Les også

Nytt omdømme-hopp for Rema: – Folk glemmer fort

I 2018 åpnet lageret Rema Distribunal på Vagle i Sandnes som er opp til 100 prosent selvforsynt med fornybar energi. Der har matgiganten tatt i bruk solkraft i kombinasjon med energilagring for å utnytte energien best mulig, i det som Reitan hevder er «Norges smarteste energisystem».

– En ambisjon om å flytte grenser for smarte energiløsninger gjorde det mulig å benytte fornybar energi på en banebrytende og effektiv måte, sier han.

Nå hevder Rema å være den første aktøren i Europa til å flytte teknologien som brukes i bakkemonterte solkraftanlegg opp på taket – noe som kutter utbyggingskostnadene.

–Dette systemet har kuttet både miljøpåvirkning og kostnader, og det var derfor naturlig å videreutvikle denne løsningen til vårt nye bygg på Østlandet. Lavere kostnader vil igjen gi lavere priser på dagligvarer til kundene, sier Reitan.

Les på E24+

Dette gjør at Kiwi drar fra Rema 1000 i dagligvarekrigen

Ville ellers stått ubrukt

Solkraftverket på Vinterbro vil ha en installert maksimal effekt på 2,5 megawatt (MWp), over dobbelt så mye som solkraftverket på Vagle. Dette tilsvarer det årlige energibehovet til 120 eneboliger, eller et lite småkraftverk.

– Hva er fordelen ved å plassere anlegget på taket i stedet for på bakken, slik dere har gjort tidligere?

– Fordelen er at vi ikke legger beslag på uberørt natur eller landbruksjord. I stedet bruker vi et areal som ellers hadde stått ubrukt, sier Reitan.

Bjørn Thorud i Multiconsult, selskapet som har utviklet konseptet, mener man kan spørre seg om hvorfor dette ikke har blitt gjort før.

Konsekvensen av at vi flyttet anlegget på taket er kort sagt at vi får samme stordriftfordeler som en solpark, og at det fører til en betydelig kostnadsreduksjon knyttet til ressursbruk og arbeidskraft. Spesielt arbeidskraft er en dyr ressurs i Norge, og det å kunne kutte her er verdifullt, sier Thorud.

Les mer: Nytt omdømme-hopp for Rema: – Folk glemmer fort

Kutter kostnadene 15 prosent

Spenningsnivået på systemet som Rema 1000 nå tar i bruk er høyere enn det som vanligvis benyttes på tak, og det benyttes større solcellemoduler enn normalt. Dette reduserer ressursbruken og kutter kostnadene.

Samlet oppnås en kostnadsbesparelse på opptil 15 prosent sammenlignet med det som til nå har vært standarden i bransjen, ifølge butikkjeden.

I utgangspunktet var installørene i det norske solenergimarkedet skeptiske til om teknologien ville gi stordriftsfordeler, og pekte på flere tekniske utfordringer. Nå mener i midlertidig Thorud at dette har snudd.

- Signalene jeg har plukket opp tilsier at dette kommer til å bli standarden i bransjen fremover, og flere melder nå at de omstiller sin teknologi for å tilpasse seg dette. Industritak uten solanlegg er en bortkastet ressurs, hevder han.

Solcellespesialisten vant anbudskonkurransen, og er nå godt i gang med byggingen av solcelleanlegget på lageret som bygges av Login Eiendom.

– Jeg innrømmer gjerne at jeg var skeptisk til teknologivalget i dette prosjektet, men jeg ble overrasket over de store kostnadsbesparelsene som ligger i teknologien. Jeg er overbevist om at dette blir den nye standarden for slike anlegg fremover, sier Carl Christian Strømberg i Solcellespesialisten i en kommentar.

Les mer: Rema med svært svak start på året – comebacket blåst bort

Fikk toppkarakter

Tidligere i år meldte Rema 1000 at den var en av fem norske selskaper som får toppkarakter av miljøstiftelsen CDP i en årlig rangering på klimaledelse og klimaarbeid. I Norge var Evry, DNB, Borregaard og Veidekke de eneste andre bedriftene med toppkarakter i kåringen.

Siden 2013 har Rema 1000 redusert utslippene med 38 prosent, med mål om en halvering av utslipp innen 2030. Reduksjonen er på 33.648 tonn CO2-ekvivalenter, noe som tilsvarer 13.459 biler på norske veier i ett år eller 6.730 ganger rundt jorden med fly, ifølge kjedens ansvarsrapport for 2018.

Matgiganten har siden 2016 åpnet over tredve såkalte miljøbutikker, som i samarbeid med Sintef og Snøhetta er utviklet for å bruke 50 prosent mindre energi enn andre butikker. I 2019 sikter Rema 1000 på å åpne ytterligere ni slike butikker.

Publisert: