Netflix-hiten «Stranger Things» blir teater

Strømmegigantens første teateroppsetning kommer på scenen senere i år. Men det er tøffe økonomiske tider for bransjen Netflix nå går inn i.

Matt og Ross Duffer står bak «Stranger Things». Her sammen med skuespiller Millie Bobby Brown som spiller i den populære TV-serien.
Publisert:

Netflix’ streamingsuksess Stranger Things er i ferd med å få sin teaterdebut på West End i London.

Det melder Netflix onsdag.

Teateroppsetningen kalt «Stranger Things: The First Shadow» vil få sin verdenspremiere på Phoenix Theatre mot slutten av 2023. Det blir strømmegigantens første teaterforestilling.

Teateroppsetningen «Stranger Things: The First Shadow» vil være en forløper til populære science fiction-serien. Mens TV-serien utspiller seg i 1980-tallet, vil teaterforestillingen foregå i 1959 i den fiktive byen Hawkins i USA.

– Å utvide vår verden utover TV-skjermen er en spennende opplevelse, uttaler brødrene Matt og Ross Duffer, som er skaperne av Stranger Things, i en pressemelding.

Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Millie Bobby Brown, Sadie Sink, Finn Wolfhard og Noah Schnapp spiller i Netflix’ Stranger Things.

– Vi er glade for at en by med en så rik teaterkultur som London vil motta verdenspremieren på vår nye historie, sier de videre.

Skuespillet er basert på en original historie av Duffer-brødrene, Kate Trefry som er manusforfatter i Stranger Things, og Jack Thorne. Det nye stykket er skrevet av Trefry og vil bli regissert av Stephen Daldry.

Les også

Netflix kutter prisene i over 30 land

Strømmerekord

De totalt fire sesongene av TV-serien Stranger Things har vært enormt populære. I 2022 ble TV-serien strømmet i hele 53 milliarder minutter, og ble dermed USAs mest sette.

Sesong fire av «Stranger Things» satte Netflix-rekord allerede i premierehelgen.

I juli avslørte Duffer-brødrene, skaperne av «Stranger Things» til filmmagasinet Collider, at de etter noen uker med ferie skulle begynne på manuset til den femte, og siste sesongen av serien.

Tøft år for teaterbransjen i London

West End er for London, det Broadway er for New York. Det er her publikum kan se de virkelig store teater- og musikaloppsetningene, på de 39 ulike teaterscenene som utgjør West End.

«Stranger Things: The First Shadow» være med andre ord være i godt selskap. Les Misérables, Mamma Mia og The Phantom of the Opera er blant oppsetningene som har vært spilt lengst på West End.

Men det er tøffe økonomiske tider for bransjen Netflix nå går inn i.

«Stranger Things: The First Shadow» skal vises på Phoenix Theatre, hvor musikalen Chicago ble spilt.

2022 var et økonomisk utfordrende år for bedrifter over hele Storbritannia, og teaterbransjen har ikke vært noe unntak.

I 2022 hadde Society of London Theatre (SOLT), som er paraplyorganisasjonen til West End, en omsetning på 892,8 millioner euro. Det tilsvarer 9,89 milliarder norske kroner.

Justert for inflasjon betyr det en nedgang på 1,1 prosent sett mot normalåret 2019.

– Vi sliter fortsatt med den varige effekten av lange perioder med lav eller ingen inntekt under corona, enorme økninger strømkostnader, økende leverandørkostnader og transportproblemer som påvirker både publikum og arbeidsstyrken. Det har aldri vært mer kostbart eller vanskeligere å sette opp et show, sier SOLT-president Eleanor Lloyd i en pressemelding.

Totalt hadde teatrene på West End 16,4 millioner besøkende.

Publisert: