Brudd i meklingen mellom KS og Legeforeningen

Legeforeningen og KS kom ikke til enighet hos Riksmekleren natt til torsdag. Nå planlegges det for streik fra 26. oktober.

SA NEI TIL LØSNINGSFORSLAG: President for Legeforeningen Marit Hermansen mener de har strukket seg langt i meklingen. Hun lover at en streik ikke vil sette liv og helse i fare.
Publisert: Publisert:

Kjernen til uenigheten mellom legene og kommunesektoren er særavtalen, som regulerer legevakt, samfunnsmedisin og arbeidsforhold for nyutdannede leger.

Bakgrunn: Kan bli omfattende legestreik

Spesielt har Legeforeningen lagt vekt på at arbeidsbelastningen for leger i legevakt er for stor, og at dette går ut over både fastlegeordningen og legevakten. De vil derfor ha begrensninger i hvor mye legevaktarbeid de kan pålegges.

– Pandemien har ingenting med disse forhandlingene å gjøre. Det vi ikke har fått til i disse forhandlingene har vært en uenighet mellom KS og Legeforeningen i lang tid. Kommunene kan pålegge ubegrenset vakter utover full arbeidstid, sier president for Legeforeningen Marit Hermansen til VG, og legger til:

– Nå er arbeidsbelastningen i mange av de små legevaktene så høy at dette ikke er forsvarlig lenger. Arbeidsbelastningen har økt for hele helsetjenesten under pandemien. For fastlegene har den vært høy over langt tid, og legevakten kommer på toppen av full arbeidsuke.

– Har ikke noe valg

Bruddet i legemeklingen kan ramme kommunale legevakter i hele landet i ukene fremover, skriver NTB. Akademikerne, som Legeforeningen er tilsluttet, har foreløpig ikke meldt inn hvor mange de vil ta ut i et eventuelt første streikeuttak.

– Streikeuttaket vil meldes senest fire virkedager før 26. oktober, sier Hermansen til VG.

Videre forteller hun at det har vært en krevende mekling, og at de har strukket seg langt for å finne en mulig løsning.

– Det har vært en vanskelig mekling, og begge parter har brukt tid, men vi har ikke klart å komme til enighet. Vi vil gjøre alt vi kan for at en tredjepart ikke skal rammes av en konflikt. Vi er veldig klar over den svært alvorlige situasjonen landet står i. Samtidig er det vanskelig å ta helsepersonell ut i streik uten at det merkes, men vi vil gjøre vårt ytterst for at det ikke skal ramme en tredjepart.

I en pressemelding sier hun at en streik ikke vil sette liv og helse i fare. Til VG påpeker hun at det fortsatt er mulig å unngå en streik.

– Partene kan når som helst sette seg ned igjen, og ingenting er mer ønskelig at det kommer et initiativ som gjør at man kan komme til enighet uten en konflikt. Men nå føler vi at vi ikke har noe valg, det er en veldig vanskelig situasjon.

UFORSVARLIG ARBEIDSBELASTNING: Tor Magne Johnsen i Allmennlegeforeningen deltar i forhandlingene. Han sa tidligere onsdag til VG at legekrisen i distriktene ikke vil løses hvis ikke det skjer noe med arbeidsbelastningen.

KS: – Beklagelig og skuffende

Det var ikke bare Legeforeningen som forhandlet med KS inn i nattetimene onsdag, men hele Akademikerne, som Legeforeningen er en del av.

Forhandlingene hadde svarfrist ved midnatt, men det ble meklet på overtid.

Akademikerne skriver i en pressemelding at de har valgt å anbefale tilbudet fra KS. Deres medlemsforeninger må ta stilling til riksmeklerens løsningsforslag innen 23. oktober klokken 15 – og Legeforeningen har altså allerede varslet at de ikke aksepterer dette forslaget.

– Partene har tatt ansvar i en svært krevende situasjon for Norge og norske kommuner og fylkeskommuner, preget av økonomisk usikkerhet som følge av den pågående pandemien. Og så er det beklagelig og skuffende at Legeforeningen ikke ville være med på løsningen, sier forhandlingsleder for KS, arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i en pressemelding.

FORHANDLINGSLEDER: Tor Arne Gangsø er forhandlingsleder for kommunesektoren (KS).

KS mener legenes legevakt-krav ville satt hele ordningen på spill.

– Vi har foreslått å få utredet om legene bør omfattes av de samme vernebestemmelser som andre ansatte i kommunen. Også dette har Legeforeningen avvist. Da må vi bare konstatere at Legeforeningen denne gangen har valgt å si nei til alle løsninger som har vært mulig for KS å gå inn på. Det beklager vi, sier Gangsø i pressemeldingen.

Legeforeningen mener på sin side at KS ikke har gått med på det de mener er nødvendige tiltak for å sikre legene et vern mot ubegrenset jobbing på legevakt.

Publisert:
Gå til e24.no