Dagligvarekrigen

Dagligvarebransjen vil ha finger med i spillet om ny tilsynsdirektør

Virke Dagligvare krever at bransjen «tas med på råd» når direktøren i det nye dagligvaretilsynet skal ansettes. Lederen av næringskomiteen ser rødt, men bransjeorganisasjonen føler seg misforstått.

MEDVIRKNING: Virke Dagligvares leder, Ingvill Størksen, vil at myndighetene ber bransjen de representerer, om råd før de ansetter ny tilsynsdirektør.

Virke
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Det var under høringen av dagligvaremeldingen om konkurransen i bransjen, at lederen for Virke Dagligvare, Ingvill Størksen kom med følgende uttalelse:

– Men jeg vil si at vi har behov for at bransjen involveres i ansettelsen av dagligvaretilsynets leder, uttalte hun og begrunnet dette med nødvendigheten for tillit til den nye direktøren.

Dette behovet er også skrevet inn i det skriftlige høringssvaret under tittelen «Krav til det kommende dagligvaretilsynet»:

«For at hensikten med tilsynet skal fungere i praksis, er det svært viktig at den kommende direktøren oppleves som balansert mellom handel og leverandører, og evner å skape tillit hos alle parter. Dette må være det soleklart viktigste kravet når stillingen lyses ut, og at bransjen tas med på råd i denne prosessen».

Komitéleder reagerer

Næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp), som ledet høringen hvor uttalelsene ble sagt, reagerer på Virkes utspill.

– Dette er uttalelser som ikke hører hjemme i et demokrati, at en representant for dagligvarebransjen skal være med å bestemme hva slags type kandidat som blir ny direktør for dagligvaretilsynet, sier Pollestad og legger til:

– Det er en hviterussisk måte å snakke på.

Pollestad sier det er helt utenkelig i andre bransjer.

– Kan du se for deg at Philips Petroleum eller andre oljeselskaper forventet at de skulle bli tatt med på råd når man skal ansette ny direktør for Petroleumstilsynet?

Pollestad mener dagligvarebransjen godt kan ha meninger om mandatet og oppgavene tilsynet skal ha.

– Men direktørens kvaliteter og bakgrunn har jeg ikke engang tenkt at Stortinget skal ha en mening om.

TOPP: Leder av næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp).

Terje Pedersen / NTB
Les også

Matgigant strammer grepet om frukt og grønt: – En veldig dårlig idé

Føler seg misforstått

Når E24 kontakter lederen av Virke Dagligvare for å spørre henne om uttalelsene, er hun rask med å si at hun føler seg misforstått.

– Jeg skjønner at dere har tolket som dere har gjort, men det er viktig for meg å si at vi vil ikke mene noe om hvem som blir direktør i Dagligvaretilsynet, sier Størksen.

– Men det står i høringsnotatet under tittelen «krav til dagligvaretilsynet» at bransjen tas med på råd når stillingen lyses ut?

– Da mente vi i utformingen av profilen, at personen for eksempel ikke er knyttet for sterkt til handelen eller leverandørene.

Størksen referer til Dagligvaretilsynet i England hvor man har lyktes med å ansette en nøytral direktør som har tillit fra hele bransjen, og mener dette må være målet i Norge også.

– Men da er man jo med i prosessen – hvordan så dere for dere at dette skulle gjøres i praksis?

– Rent praktisk når man starter søkeprosessen så kan vi bidra med hva slags profil personen burde ha, og jeg understreker igjen at vi ikke skal ha noe med vurderinger av enkeltpersoner, intervjuer eller lignende, sier Størksen som legger til at det ville vært uryddig om bransjen skulle være med i selve prosessen.

– Så dere har ikke endret mening etter at dere sendte inn høringsnotatet og uttalte dere i høringen?

– Nei, vi har ikke endret mening. Vi mener tillit er det det helt sentrale suksesskriteriet her. Det bør Pollestad være enig i. Jeg sliter med å se at det kan være demokratisk problem å bidra til at tilsynet Stortinget vil ha, fungerer i tråd med Stortingets hensikt, sier Størksen.

Næringskomiteens leder Pollestad har fått høre alle Størksens uttalelser om at hun føler seg misforstått, men står likevel inne for kritikken.

Les også

Droppet avtale – men Norgesgruppens prisjegere er tilbake

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dagligvarekrigen
 2. Dagligvarebransjen
 3. Dagligvarehandel
 4. Virke
 5. Norgesgruppen
 6. Coop

Flere artikler

 1. Stortingspolitikere mener tilsynet må granske Vitus-utspill

 2. Kritiseres for å ha for stor makt over maten – strammer grepet om frukt og grønt ytterligere

 3. Virke reagerer på varsel om milliardgebyr

 4. Ap om Reitans bekymringer: – Vi ønsker å stramme til

 5. Regjeringspartiene snur – støtter opposisjonens forslag om prisdiskriminering