Arcus anker avgiftssmellen på håndsprit: – Vil bli sendt om kort tid

Arcus vil anke vedtaket som ga solid avgiftssmell til nødetater og helseaktører som kjøpte håndsprit fra Arcus i vår. Finansministeren håper Skattedirektoratet vil vurdere alle sider av saken.

Spritprodusenten Arcus begynte å produsere desinfeksjonsmiddel etter coronakrisen. Her kjører ansvarlig konserndirektør Erik Bern kjører ut 25-liters kanner som skulle leveres til helseforetak og offentlige etater i vår.

Ole Berg-Rusten / NTB
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

VG skrev nylig om avgiftssmellen som blant annet rammet nødetater.

Brannvesenet i Møre og Romsdal kjøpte i vår 50 liter håndsprit fra alkoholprodusenten Arcus, fordi andre leverandører slet med å dekke etterspørselen.

Bestillingen kostet 2.500 kroner, men skattekontoret bestemte at brannetaten måtte betale full alkoholavgift, som om det var snakk om sprit som kunne drikkes. Ekstraregningen ble dermed på 27.440 kroner.

Ifølge Arcus har de levert håndsprit til over 40 kunder i nødetatene og helsevesenet, som i etterkant har krav om alkoholavgift. De har ifølge selskapet fått et samlet krav på 15.174.320 kroner.

Brannvesenet kjøpte håndsprit for 2.500 kr – fikk sjokkregning på 27.400

Arcus vil anke vedtaket

Finansminister Jan Tore Sanner (H) sier at Arcus må klage til Skattedirektoratet for at vedtaket eventuelt skal kunne omgjøres. Statsråden viser til at det har vært en krisesituasjon for landet.

– En viktig grunn til at vi fikk så raskt kontroll på smitten, er nettopp det samfunnsansvaret som både folk og bedrifter viste da Norge trengte det som mest, skriver Sanner i et svar på et skriftlig spørsmål fra Sivert Bjørnstad (Frp).

Finansministeren påpeker at coronakrisen har vært en ekstraordinær situasjon for Norge. Han vil ikke gå inn i enkeltsaken, men sier at Skattedirektoratet har mulighet til å vurdere en dispensasjon.

– Jeg har tiltro til at Skattedirektoratet vil vurdere alle sakens sider ved den videre behandlingen av saken representanten viser til, skriver Sanner.

– Og jeg stoler på at direktoratet vurderer dispensasjonshjemmelen som finnes i det aktuelle regelverket på en måte som tar hensyn til at det oppstår ekstraordinære situasjoner når vi blir rammet av en krise, slik vi ble i mars, legger finansministeren til.

Arcus oppgir til E24 at de vil anke innen fristen fredag.

– Vi jobber med en anke på skatteetatens avgjørelse. Den vil bli sendt om kort tid, sier kommunikasjonsdirektør Per Bjørkum i Arcus til E24.

Les også

Arcus slår seg sammen med finsk spritkjempe

– Syns det er urimelig

Etter at coronakrisen slo inn for fullt i mars snudde Arcus seg rundt og begynte å levere håndsprit til nødetater og helsevesenet.

Selskapet ser på ekstraregningene som urimelige, siden det var en ekstraordinær situasjon i Norge, og det ikke er snakk om sprit som skal drikkes.

– Vi synes det er urimelig at kundene våre må betale denne ekstra avgiften, i en tid hvor det var svært viktig for Helse-Norge å få tak i nok desinfeksjonsmiddel til å kunne opprettholde tjenestetilbudet sitt, sier Bjørkum.

– Det er vårt håp på vegne av kundene at vi får endret denne avgjørelsen, legger han til.

Skatteetaten sier til E24 at de ikke kan kommentere enkeltsaker på grunn av taushetsplikt. De ville ikke kommentere den konkrete saken til VG i helgen, men opplyste at produktet må være tilstrekkelig udrikkelig (denaturert) for å unngå avgift.

Les også

Arcus sliter med svak krone: Kan gi dyrere alkohol

– Hull i hodet

Arcus er fornøyd med signalene fra Sanner.

– Vi oppfatter at Sanner forstår situasjonen, og at han ber skattemyndighetene å ta hensyn til den krisesituasjonen som oppsto, sier Bjørkum.

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) håper at skattemyndighetene er villige til å gjøre om på vedtaket.

– Dette gir meg et snev av håp om at denne merkelige saken nå kan få en løsning. For å sikre at det skjer kommer vi også til å legge dette inn i vårt alternative budsjett, sier Bjørnstad til E24.

Han omtaler finansministerens utspill som «en vennlig anmodning» til Skattedirektoratet.

– Dette er et håpløst eksempel på norsk byråkrati som vi ikke burde ha sett. Det at nødetatene kjøper sprit til smittevern skal selvfølgelig ikke belegges med alkoholavgifter, det er hull i hodet, sier Bjørnstad.

– Jeg håper dette får en lykkelig slutt. De pengene nødetatene har brukt på alkoholavgift bør heller brukes til å styrke beredskapen, sier han.

Les også

Arcus økte vinsalget i Norge med 53 prosent

Flere fikk ekstraregning

Til sammen har Arcus levert ut rundt 29.000 liter håndsprit, og selskapet sier at det ikke tjener penger på denne produksjonen.

Spriten som brannvesenet i Møre og Romsdal kjøpte hadde en alkoholprosent på 70. Derfor ble avgiften ble satt til 549 kroner per liter, som er mer enn ti ganger literprisen de betalte innledningsvis på 50 kroner.

Brannsentralen Øst kjøpte også sprit av Arcus, og de fikk ifølge VG en ekstraregning på rundt 40.000 kroner.

– Jeg synes det er ganske firkantet med tanke på situasjonen og den trange kommuneøkonomien, sa Øyvind Arntzen i brannsentralen Øst til VG i helgen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Skattedirektoratet
 3. Arcus
 4. Sivert Bjørnstad
 5. Jan Tore Sanner

Flere artikler

 1. Opposisjonspartier vil ha forlengede coronatiltak

 2. Vinmonopolet venter julekø – ber folk handle i november

 3. Europris med nytt sterkt kvartal: Coronakrisen gir omsetningsvekst på over 400 millioner

 4. Annonsørinnhold

 5. Widerøe: – Fly med konkurrentene våre

 6. Varner legger ned Cubus i Tyskland: – Corona ble dødsstøtet