Islands statskanal: Økokrim undersøker om DNB reagerte for sent etter Samherji-saken

Nye detaljer om etterforskningen av DNB kommer frem i en stor avsløring fra islandske RÚV.

 • Fabian Skalleberg Nilsen
Publisert:

Saken er mandag ettermiddag oppdatert med sitater fra Samherji.

Samherji etterforskes for hvitvasking og korrupsjon i forbindelse med fiskekvoter utdelt i Namibia.

Islands største fiskerikonsern fisker blant annet hestemakrell utenfor Namibia, og deler av inntektene skal ha blitt brukt til å bestikke namibiske tjenestemenn for å sikre seg kvoter, ifølge islandske medier.

Norske Økokrim startet i november i fjor arbeidet med å finne ut av om det har skjedd noe straffbart i forbindelse med transaksjoner gjennom DNB gjort av fiskerikonsernet. Banken har ifølge NRK stengt alle kontoene til det islandske selskapet.

Ifølge en sak som RÚV publiserte søndag kveld undersøker Økokrim om DNB reagerte for sent på mistenkelige transaksjoner.

Les saken fra RÚV (engelsk versjon)

I Norge ble søndagens sak først gjengitt av Dagens Næringsliv. Avisen har kontaktet DNB for egne kommentarer. Banken ikke vil uttale seg om saken fordi den er under etterforskning og gjelder flere kundeforhold.

DNs omtale av RÚVs avsløring

Etter at etterforskningen av Samherji ble startet avsluttet DNB kundeforholdene til flere selskaper. Det valgte banken å gjøre etter å ikke ha fått gode nok svar på sine spørsmål fra de mistenkte selskapene, ifølge RÚV.

Islands statskanal viser til et brev som Økokrim sendte til namibiske myndigheter i april i år, der det står:

«Økokrim undersøker for tiden om DNB Bank asa kan holdes strafferettslig ansvarlig for sin rolle i det som ser ut til å være bestikkelser fra Samherji-selskapenes bankkontoer i DNB. Denne undersøkelsen er så langt konsentrert om å avgjøre hvorfor betalingene til Tundevala (sic) Invest Ltd ikke ble rapportert til FIU i Norge som mistenkelige transaksjoner da de ble utført.»

I en e-post til E24 mandag ettermiddag skriver Samherji følgende:

«Etter dialog mellom datterselskap av Samherji og DNB ble enkelte konti avsluttet for om lag et år siden. Dette skjedde helt uten dramatikk og uten noen form for innvirkning på konsernets drift».

Videre opplyser selskapet at Samherji-gruppen har relasjoner til et tyvetalls banker nasjonalt og internasjonalt, og at «disse relasjonene har forblitt robuste til tross for oppmerksomheten omkring konsernets tidligere virksomhet i Namibia».

Selskapet skriver videre at påstandene gir et «fullstendig uriktig bilde av hva saken dreier seg om».

«Ved å summere opp totalkostnaden ved en virksomhet, inkludert betaling til mannskap og alle operasjonskostnader ved drift, blir selvsagt totalsummen omfattende. Og selv om dette ser tabloid og iøynefallende ut på trykk, er det altså ingen som etterforsker dette. De beløp som er under etterforskning, og som har stått sentrale i vår egen granskning, er av langt mer beskjeden karakter», skriver selskapet i en e-post.

Les også

DNB risikerer bot på 400 millioner kroner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Økokrim
 2. DnB
 3. Samherji
 4. DNB
 5. Korrupsjon
 6. Hvitvasking
 7. Bank

Flere artikler

 1. Oslo statsadvokatembeter henlegger Samherji-saken

 2. DNB får gebyr på 400 millioner fra Finanstilsynet

 3. DNB fulgte ikke opp 400 risikokunder: – Skjedde en glipp

 4. DNB feilinformerte Finanstilsynet om hvitvaskingstiltak

 5. Krypto-Sunde mener banken har brutt hvitvaskingsregelverket