Ber serveringssteder registrere alle gjester

Oslo kommune tar nye grep for å begrense spredning av coronaviruset. Med en innstendig bønn ber byrådsleder Raymond Johansen alle om å bruke munnbind i den streikerammede kollektivtrafikken.

Publisert:

Tiltakene inkluderer blant annet at man nå ber serveringssteder registrere alle gjester. Det fortalte byrådsleder Raymond Johansen under en pressekonferanse mandag.

– Dette gjelder alle serveringssteder fra puber til kafeteriaen på Ikea, sier Johansen.

– Du som serveringssted bør ha oversikt over alle som har besøkt deg for å gjøre smittesporing så enkel som mulig. Dette må selvsagt gjøres i tråd med personvernet, sa han og understreket at kommunen vil bidra med råd.

Les også

Anslår å bruke 43 milliarder mindre på kontantstøtte

Nye munnbindråd

Samtidig går det ut en sterk oppfordring om at alle som reiser kollektivt bør bruke munnbind uansett.

Dette skjer dagen etter at 4.500 bussjåfører i Oslo, Akershus og Østfold gikk ut i streik, noe som har lammet all busstrafikk i de tre områdene.

– Vi skjerper i dag anbefalingen for munnbind. Vi ber deg innstendig om å bruke munnbind, sa byrådslederen.

Han forklarte videre at folk nå må regne med at det er fullt i kollektivtrafikken, og at man ikke må anta at det er greit å gå på uten munnbind. Han forklarte også at det gjelder alle andre steder hvor det kan være vanskelig å holde avstand, som på butikken.

I tillegg oppfordres de som kan jobbe hjemme om å gjøre nettopp det.

– Plassen i kollektivtrafikken og på veiene våre er begrenset. Vi må holde av plass for dem som må bruke kollektivtrafikken for å gjøre jobben sin. Kan du gjøre jobben din hjemmefra gjør jobben din hjemme. Er du arbeidsgiver som har bedt ansatte om å komme tilbake til jobben, tenk deg om, sa Johansen.

Les også

Ny krisepakke til reiselivet: – Vi må tilpasse oss et nytt marked med stort sett bare norske gjester

Forbud mot private samlinger med mer enn 10 personer

På grunn av busstreiken har det vært høyere press på andre deler av kollektivtrafikken i Oslo mandag.

– Ruter melder i dag at det er særlig på trikkene det har vært mye folk. Det har vært så fulle at de måtte kjøre forbi holdeplasser. Det sier seg selv at stappfulle trikker under en pandemi øker smitterisikoen, sier Johansen.

I forbindelse med pressekonferansen ble det også kjent at kommunen innfører et forbud mot en samling av mer enn ti personer i private hjem. Dette forbudet blir innført tirsdag.

Samtidig gjør byrådslederen det kjent at han vil vurdere et midlertidig forbud mot alle typer innendørs arrangementer med mer enn 50 personer dersom smitten fortsetter å øke.

– Vi vil vurdere dette i ukene fremover, sier Johansen.

Publisert: