Varsler bøter på en halv milliard kroner mot aktører i bokmarkedet

Konkurransetilsynet mener store bokaktører samarbeidet ulovlig i ni år ved å dele konkurransesensitiv informasjon om fremtidige bokpriser og utgivelsestidspunkt.

Avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet.
 • Martin Hagh Høgseth
 • Fabian Skalleberg Nilsen
 • Tyra Kristiansen Stave
 • Ine Brunborg
Publisert:

Det opplyser tilsynet torsdag formiddag, som vil gi totalt 502 millioner i bøter til Bokbasen og fire forlag (Gyldendal, Aschehoug, Cappelen Damm, Vigmostad & Bjørke).

– Etter Konkurransetilsynets foreløpige vurdering har de samarbeidet ulovlig gjennom å dele informasjon om priser og fremtidige bokutgivelser. Gjennom en database som drives av Bokbasen, sier tilsynets avdelingsdirektør Gjermund Nese til E24.

Avdelingsdirektøren forteller at tilsynet mener flesteparten av aktørene har drevet med samarbeidet fra 2009 til 2018.

Tilsynet tror samarbeidet har hatt til formål å begrense konkurranse – i strid med forbudet mot konkurransebegrensende samarbeid i konkurranseloven og EØS-avtalen.

– Det er egnet til å begrense konkurransen ved å gjøre det mulig å koordinere bokpriser, utvalget av bøker og tidspunkt for utgivelse til skade for forbrukerne. Vi ser svært alvorlig på denne typen ulovlig samarbeid, noe størrelsen på de varslede gebyrene understreker, forteller Nese.

Vurderingene kommer etter at tilsynet gjennomførte razziaer mot de involverte aktørene i 2018.

– Dette er resultatet av en etterforskning vi har gjort gjennom bevissikring fra januar 2018. Da tok vi omfattende beslag, som nå er analysert. Vi har også gjort forklaringsopptak, eller avhør om du vil. På bakgrunn av det er vår foreløpige vurdering at de har brutt loven, sier Nese.

Flere forlag bestrider vurderingen – Bokbasen «overrasket»

De varslede overtredelsesgebyrene fordeler seg på 202,4 millioner kroner til Gyldendal, 151,9 millioner kroner til Cappelen Damm, 93,4 millioner kroner til Forlagshuset Vigmostad & Bjørke, 50,8 millioner kroner til Aschehoug og 3,89 millioner kroner til Bokbasen.

Nese sier at nivået på gebyrene er satt ut fra hvor mye forlagene omsetter for.

– Dermed kan noen med høyere omsetning få høyere gebyr, selv om overtredelsen er den samme, forklarer han.

Gyldendal er gjort kjent med varselet om vedtak onsdag, opplyser selskapet i en børsmelding. Forlaget bestrider vurderingen og vil gå i dialog med tilsynet om saken.

Vigmostad & Bjørke blir vurdert av Konkurransetilsynet å ha drevet med prissamarbeidet i en kortere periode enn de andre forlagene. Men forlegger Arno Vigmostad mener tilsynet tar feil.

– Vi har mottatt varselet, og vi bestrider selvfølgelig vurderingen, sier Vigmostad til E24.

Administrerende direktør Tone Løyland i Bokbasen bekrefter til E24 at de har mottatt varselet onsdag morgen. De arbeider nå med å sette seg inn i varselet.

– Vi er overrasket, sier Løyland.

Hun forklarer videre at det er for tidlig å gi utfyllende kommentarer, men at de foreløpig er uenig i Konkurransetilsynets vurderinger.

E24 har også vært i kontakt med Aschehoug og Cappelen Damm. Aschehoug opplyser at de er uenige og overrasket over tilsynets «foreløpige hypoteser». Cappelen Damm på sin side kjenner seg «overhode ikke» igjen i tilsynets vurderinger.

Les også

– For Cappelen Damm fremstår en slik virkelighetsbeskrivelse som fullstendig absurd

– Systematisk

Konkurransetilsynet mener at det har pågått informasjonsutveksling via Bokbasens bokdatabase.

Sammen har forlagene kjøpt abonnementet Mentor Forlag fra Bokbasen, noe som har gjort at de har fått mulighet til å dele informasjon om hverandres utgivelser via databasen, ifølge tilsynet.

– Vår vurdering er at forlagene systematisk har lagt inn informasjon om egne utgivelser i databasen, og vært kjent med at andre forlag kunne hente ut denne informasjonen. Informasjonsutveksling som omfatter fremtidige priser er i kjernen av hva som anses som skadelig for konkurransen, og kan føre til at forbrukerne må betale høyere priser, sier prosjektleder Jan Petter Fedje i Konkurransetilsynet.

Tilsynet understreker at varselet er foreløpig, og at det ikke er truffet endelig vedtak i saken. Selskapene har frist til 24. november med å gi sine merknader.

Avdelingsdirektør Gjermund Nese mener forlagene og Bokbasen har vært medgjørlige siden Konkurransetilsynets razziaer i 2018.

– De har vært samarbeidsvillige i den etterforskningsfasen de har vært gjennom. Varselet ble sendt ut i dag, og nå har aktørene to måneder til å komme med sine tilsvar. Så skal vi gå gjennom dem og fatte et endelig vedtak.

– Avgjør dere saken innen 2020 er omme?

– Nei, det er urealistisk før jul, men vi fatter et endelig vedtak etter nyttår, sier Nese.

Tilsynet opplyser at Nærings- og fiskeridepartementet har oppnevnt Eirik Stolt-Nielsen som settekonkurransedirektør i saken, da konkurransedirektør Lars Sørgard er inhabil.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Konkurransetilsynet
 2. Forlagshuset Vigmostad & Bjørke
 3. Gyldendal
 4. Cappelen Damm
 5. Aschehoug

Flere artikler

 1. Forlegger etter Konkurransetilsynets varsel om bøter: – Satte kaffen i halsen

 2. Betalt innhold

  Gigantbot kan rasere økonomien i flere av forlagene

 3. Forleggerforeningen tror kjempebot kan få konsekvenser for bransjen

 4. Har gitt bøter for 2,5 milliarder på to år

 5. Cappelen Damm og Gyldendal tapte i kartellsak i Høyesterett