Rekordhøyt laksesalg gir mindre inntekter: – Fantastisk at vi fortsatt kan produsere uten tap

Lakseoppdretterne har aldri solgt så mye laks som i vinter, men inntektene var likevel over en milliard kroner mindre enn året før.

FANTASTISK: Daglig leder i Arnøy Laks, Håvard Høgstad, synes det er fantastisk at de kan produsere uten tap.
Publisert: Publisert:

Etter fire år med rekordhøye priser og superprofitt har pandemien ført laksenæringen ned på jorden. Økt produksjon har ført lakseprisen i vinter ned på sitt laveste nivå siden 2015. Prisene i årets tre første måneder falt med 23 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, det største prisfallet fra en vinter til en annen i moderne tid.

– Det er jo fantastisk at vi fortsatt kan produsere uten tap i hvert fall, med den situasjonen verden nå er i. Vi lever jo i takt med covid-19 og pandemien vi også, sier daglig leder Håvard Høgstad i Arnøy Laks.

Les på E24+

Kan lakseaksjer få grønt stempel og hva betyr det for sektoren?

De tre første månedene i år var snittprisen på 54 kroner kiloet for fersk laks, det er 16 kroner lavere enn vinterprisen i fjor og 10 kroner lavere enn vinterprisen i 2019. Vi må helt tilbake til vinteren 2015 for å finne priser som var lavere enn vinterens priser. Det viser iTromsøs gjennomgang av SSBs laksepriser for de siste 10 årene.

REKORD: Daglig leder og eier Håvard Høgstad i Arnøylaks forteller om rekordhøy produksjon av laks i vinter.

– I januar og februar var det lave priser. I fjor vinter lå vi i perioder på 75 kroner kiloet, mens vi i år var nede i 40 kroner. Så har heldigvis prisene bedret seg i mars, sier Høgstad.

Mer laks enn før

Norske oppdrettere har aldri før produsert så mye laks om vinteren som i år, viser SSBs tall. For første gang klarte norske oppdrettere å produsere over 200.000 tonn laks i løpet av årets 12 første uker. Produksjonen økte med 16 prosent fra året før. Økt salg i volum veide delvis opp for langt lavere laksepris. Oppdretterne solgte laks for 12,1 milliarder kroner de 12 første ukene i år, mot 13,3 milliarder samme periode i fjor.

Når produksjonen øker og pandemien samtidig har rammet forbruket av laks på restauranter og hoteller, er det ikke rart at prisene går ned, mener Høgstad.

LAKSEMERD: Det har aldri før blitt produsert så mye laks som i vinter.

– Det har vært veldig høy produksjon i vinter. Kombinasjonen av rekordstor produksjon og nedstengte markeder viser at laks er et veldig sterkt produkt og en sterk merkevare. Vi klarer å selge uten tap tross corona, sier Høgstad.

De beste årene er over

Han tror perioden de fire-fem siste årene der oppdretterne tjente 30 kroner per kilo produsert laks er forbi. Oppdretterne får glede seg over de gode årene som har vært og venne seg til perioder med mer normal inntjening, mener han.

– Før har vi hatt et veldig stort misforhold mellom tilbud og etterspørsel. Vi har hatt marginer på opp mot 30 kroner per kilo de siste fire årene. Laksenæringen må venne seg til at salgsprisen også nærmere seg kostprisen, sier Høgstad.

– Vi gleder oss over at vi har hatt en periode med høye marginer. Men de siste årene har vært et unntak, legger han til.

Les på E24+

MDG vil fase ut alle åpne oppdrettsanlegg innen 2025

Fortjenesten er fortsatt god. Det koster rundt 40 kroner kiloet å produsere en slakteklar laks, mens prisen for fersk laks i mars lå på rundt 60 kroner kiloet. Prisene går vanligvis nedover mot sommeren og er langt lavere på høsten enn om vinteren.

Tjener fortsatt bra med penger

Analytiker Lars Konrad Johnsen i Carnegie deler Høgstads oppfatning. Prisene har gått ned kraftige ned fra de høye nivåene i fjor, men oppdretterne tjener fortsatt godt med penger.

– Det er enkelt å forklare at prisene går ned. Pandemien har fjernet markedet på hotell og restauranter der mye av laksen ble konsumert, sier Johnsen.

– Prisene har gått ned fra veldig høye nivåer. Oppdretterne tjener fortsatt 15 kroner kiloet. Lakseoppdrett er en av få sektorer som har stått seg godt under pandemien, legger han til.

Han mener prisøkningen den siste tiden kanskje fortsetter etter hvert som pandemien slipper taket. Når de vanlige markedene i Europa og USA åpner opp vil etterspørselen stige.

– Vi har forventninger om at lakseprisene vil stige, for den økte produksjonen er fortsatt beskjeden sammenlignet med etterspørselen, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no