Venter sterk desember for boligprisene: – Vi har blitt en nasjon av bolignomader

Ekspertene venter høy omsetning, men moderat prisutvikling for den siste måneden i 2021.

2021-FASIT: Onsdag skal boligprisene for fjoråret oppsummeres. Bildet viser boliger på Skøyen i Oslo i desember.
Publisert: Publisert:

– Den høye aktiviteten vi så gjennom hele fjoråret holdt seg helt inn til målstreken. Når fasiten fra Eiendom Norge kommer på onsdag, er jeg overbevist at antall omsetninger vil overstige 100.000 i 2021. Det er «all time high» for salg av boliger i Norge i et enkeltår, skriver DNB Eiendom-sjef Terje Buraas.

Meglerbransjen presenterer de nye boligtallene onsdag klokken 11.

DNB slår fast at det aldri tidligere har blitt solgt så mange boliger i en desember-måned.

– Aldri tidligere har så mange nordmenn vært på flyttefot som i fjor, vi har blitt en nasjon av bolignomader, sier Buraas.

HØY AKTIVITET: DNB Eiendom-sjef Terje Buraas tror fjoråret ble et rekordår for boligsalg.

Nå venter de en uvanlig sterk desember i boligmarkedet.

– I 2019, som var siste «normalår», sank boligprisene med 0,8 prosent på landsbasis. Våre egne tall for desember viser at de nominelle prisene utviklet seg helt flatt. Det forteller med all tydelighet at vi fikk en rekordsterk avslutning på et usedvanlig sterkt boligår, sier Buraas.

Les også

Eiendom Norge venter at boligprisene stiger 4 prosent i 2022

Administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren deler Buraas’ forventning. Søndag sa hun til E24 at desember var preget av høy aktivitet.

– November var en ekstremt sterk måned, så jeg trodde vi skulle få en reaksjon i desember, men tvert imot, sa Meier.

NORMALISERING: Administrerende direktør Grethe Meier tror på et normalisert og godt boligmarked i 2022.

Også i november meldte Eiendom Norge om høye salgstall. Det ble solgt mer enn 8.500 boliger, opp over 5 prosent sammenlignet med samme måned i 2020.

– Et voldsomt sterkt volum og en veldig stor sikkerhet for at vi får det året gjennom historien med størst salgstall, sa administrerende direktør Henning Lauridsen etter at novembertallene ble presentert.

Sesongjustert vekst, men ...

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken venter også en sesongjustert oppgang for desember, men er mer avbalansert i anslaget.

– Vi anslår at de sesongjusterte prisene vil vise en vekst på 0,2 prosent. Det er i tråd med utviklingen fra mars-april i fjor, hvor det var et vendepunkt mot en mer moderat utvikling, sier Hov.

MODERAT: Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken tror de sesongjusterte prisene vil vise en svak vekst.

«Dermed ligger det an til at boligprisene har steget med vel ni prosent gjennom 2021, regnet som årsgjennomsnitt mot foregående år. Tolvmånedersveksten har imidlertid avtatt klart gjennom det siste året», skrev Handelsbanken Capital Markets i et notat mandag.

– Det ser ikke ut til at tilbud og etterspørsel har endret seg, og den sterke veksten frem til mars i fjor er tatt ut, sier Hov, som understreker at det er variasjoner fra måned til måned og at Handelsbankens anslag er en snittbetraktning for to-tre måneder av gangen.

Venter fall i Oslo

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund forteller om vedvarende høy interesse for bolig gjennom hele året, noe også desember ser ut til å ha båret preg av.

– Det har vært god aktivitet relativt sett gjennom hele året i boligmarkedet. Desemberaktiviteten faller kraftig i forhold til månedene før fordi året avsluttes og vi går inn i høytiden, og desember er den måneden det i sum omsettes færrest boliger, men det vil ikke overraske om det er litt høyere omsetningsvolum enn normalt likevel, sier Geving.

SVAK OSLO-UTVIKLING: Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund tror på moderat prisutvikling i hovedstaden.

I likhet med Buraas i DNB Eiendom tror Geving at omsetningen vil ha rundet 100.000 boliger i desember.

– Men da har mange fått boligen de har vært ute etter, så det bør gi noe mindre press i januar. Dessuten har vi all usikkerheten knyttet til økende inflasjon, som vil komme til å påvirke i året som kommer.

Les også

Eksperter tror boligmarkedet vil normalisere seg i 2022

Mandag la Obos frem sine desember-tall, som viste et fall på 0,8 prosent for Oslo-boligene til boligbyggelaget.

Det stemmer overens med Eiendom Norges tall gjennom året, som viser at Oslo har hatt den svakeste prisveksten i 2021, med fallende trend siden mars.

– Oslo pleier å gå foran, så jeg tenker at vi vil se den samme trenden i desember, med en moderat prisutvikling.

– Jeg vil tro at man vil nærme seg nullpunktet i 12-månedersveksten nå før januar, som er mer interessant. I januar kickstartes året, og det er konsekvent en relativt høy prisvekst i januar og februar, sier Geving.

Publisert: