Coronapolitikk

Utelivsgigant: – Følelsen er at Norge vil følge Danmark

Utelivskonsernet får åpne helt opp i Danmark den 1. februar. Samme dag holder den norske regjeringen pressekonferanse om smitteverntiltak, og Rekoms sjef i Norge tror man følger Danmarks eksempel.

Fredrik Mygind, Norges landsjef utelivskonsernet Rekom.
 • Sindre Hopland
 • Ada Lea
Publisert: Publisert:

– Vi er sinnssykt glade på vegne av våre kollegaer i Danmark. Men vi kikker mot Danmark og håper det samme kan skje her, sier Fredrik Mygind, Norges landsjef Rekom, er et av Nordens største utelivskonsern.

Fra og med tirsdag blir det ingen coronarestriksjoner igjen å se i Danmark, og sykdom fra coronaviruset vil ikke lenger anses som samfunnskritisk.

I Norge har helseminister Kjerkol lovet lettelser til uken, men det er ikke klart om Norge vil åpne like mye som nabolandet. Torsdag kveld varslet den norske regjeringen pressekonferanse om smitteverntiltak 1. februar.

– Fornemmelsen er at Norge kommer til å følge etter Danmark innen kort tid. Vi gleder oss og forbereder oss, sier Mygind, som selv er fra Danmark.

Rekom driver barer og nattklubber i Danmark, Storbritannia, Norge og Finland. I skrivende stund er det strengest restriksjoner i Finland og deretter i Norge, opplyser selskapet.

I Storbritannia er det helt åpent, og Danmark følger snarlig etter.

Les også

Tirsdag kommer «betydelige lettelser» fra regjeringen

Rekom driver barer og utesteder som Heidi’s Bier Bar, Hygge, Beverly og Dickens. Med dagens restriksjoner taper Rekom penger i Norge hver dag.

Ulike tilnærminger til utelivet

Det er ikke bare nå i 2022 det er annerledes å drive nattklubb i Danmark. Gjennom hele pandemien har nabolandenes håndtering av utelivsbransjen skilt seg noe fra hverandre. I Danmark har de hatt coronapass, noe som har tillatt dem å holde mer åpent enn i Norge.

En annen forskjell er hvilke tiltak som har rammet de ulike delene av serveringsbransjen. Og det har med næringskoder å gjøre.

– I Norge har alle i serveringsbransjen samme næringskode. I Danmark har restaurant, nattklubb, kafé, etc. ulike næringskoder. Det har gjort det lettere å innføre ulike restriksjoner avhengig av hvilket type sted man driver, sier Mygind.

Men torsdag kveld sa helseminister Ingvild Kjerkol at folk fremover må ta mer ansvar selv for egen helse.

– Alle kan forberede seg på ganske store lettelser. Men det er fortsatt sånn at vi ønsker at de som er syke og har symptomer skal isolere seg, sier helseministeren til VG.

Fått millioner i støtte

Rekom har fått 14 millioner kroner i kompensasjon fra staten, og konsernet fikk også 140 millioner danske kroner fra aksjonærene i mars 2020 for å holde seg flytende, ifølge årsregnskapet.

Norge har generelt sett ligget i midten av de beste og dårligste kompensasjonsløsningene sammenlignet med de andre landene Rekom opererer i, mener Mygind.

For de ansatte er kanskje den største forskjellen at de i Danmark har vært sendt hjem med full lønn i hele nedstengingsperioden.

– Har regjeringen i Danmark tatt utelivsbransjen mer seriøst enn i Norge?

– Nei, jeg syns ikke det. Men fokuset har vært mye tyngre på utelivet i Norge. Her har utelivet blitt hardest rammet, mens i Danmark har flere av næringene blitt rammet jevnbyrdig, sier han.

LOVER LETTELSER: Helseminister Ingvild Kjerkol lover lettelser til uken.

Taper penger for hver dag

For to uker siden åpnet kranene igjen i Norge, men bare fram til klokken 23.00 og med bordservering.

Det betyr at Rekom, som vanligvis har størsteparten av deres omsetning mellom klokken 22 og 03, taper penger hver dag. Rekom driver barer og utesteder som Heidi’s Bier Bar, Hygge, Beverly og Dickens.

– Som det er nå, så taper vi penger hver dag, til tross for kompensasjon og begrenset åpningstid. Så vi taper mer og mer penger. At vi har tapt penger så lenge gjør det ekstra vanskelig at gjenåpningen drar ut i Norge, sier han.

De to siste ukene har de hatt 35 prosent av en vanlig omsetning, Og fortsatt er flesteparten av de ansatte permittert.

Coronapandemien har vært hard mot utelivsgiganten, som i 2020 endte opp med et resultat før skatt på minus 53,6 millioner kroner, mot 7,6 millioner i pluss året før.

Les også

Viruskrisen senker inntektene til Nordens største utelivskonsern: Rekom Norge får statlig støtte på nær 14 millioner

– Forventer du stor fest når det åpner?

– Ja! Jeg tror alle venter og gleder seg til å komme ut og være riktig sosiale igjen, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronapolitikk
 2. Utelivsbransjen
 3. Coronapandemien
 4. Gjenåpningen
 5. Norge
 6. Danmark

Flere artikler

 1. Utelivsgiganter stenger utesteder

 2. Heim Gastropub kaller tilbake 132 ansatte

 3. Utelivsgiganter trekker tilbake alle permitteringsvarsler

 4. Derfor vil regjeringen ikke åpne opp mer

 5. Melby krever full gjenåpning: – Vi har vært lojale lenge