Overblikk: Boligprishopp, arbeidsledighets­fall og oljeskatt

Overblikk
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Med under to uker igjen til valget, er nyhetene stadig mer preget av valgkampen. I tillegg har coronaoppblomstringen etter sommeren gitt ny smittefrykt og debatt om vaksinering.

Likevel fortsetter gjenopphentingen i økonomien og de fleste tror nå startskuddet for en rekke rentehevinger går i slutten av måneden.

Her har jeg plukket ut noen nyheter det kan være greit å få med seg fra økonomi og næringsliv i uka som har gått:

 • Overraskende stort boligprishopp
 • Laveste arbeidsledighet siden før corona
 • Forslag til endringer i oljeskatten

Sterk boligprisvekst i august

Boligprisene overrasket med en vekst på 1,9 prosent i august. Etter en avkjøling de siste månedene, og med renteoppgang i sikte, var det sterkere enn både økonomer og eiendomsmeglerbransjen selv hadde ventet.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets er nå enda sikrere på at Norges Bank vil heve den rekordlave nullrenten 23. september.

– Om noen lurte på om Norges Bank skulle få kalde føtter, er nok dette en indikasjon på at de vil gjennomføre som planlagt, sier hun.

Laveste arbeidsledighet siden før corona

Andelen helt arbeidsledige faller til 2,7 prosent, det laveste siden før coronakrisen i februar, da den lå på 2,3 prosent. Inkludert delvis ledige og folk på Nav-tiltak, er ledigheten på 5,0 prosent.

Arbeidsledigheten steg bratt til en topp på over ti prosent i begynnelsen av april i fjor. Inkludert delvis ledige og folk på tiltak registrerte Nav på det meste 433.000 ledige, tilsvarende drøye 15 prosent av arbeidsstyrken.

Nå er utviklingen overraskende sterk, og føyer seg inn i rekken av data som viser at gjeninnhentingen i økonomien er i full gang. Dermed er økonomien trolig også sterk nok til å tåle en renteoppgang.

Statistisk sentralbyrå tror det ligger an til syv rentehopp til en topp på 1,75 prosent i 2024, ifølge en fersk rapport.

Foreslår endringer i oljeskatten

Finansminister Jan Tore Sanner og olje- og energiminister Tina Bru på tirsdagens pressekonferanse om forslag til omlegging av oljeskatten.

Med klima som en av hovedsakene i årets valg, er Norges oljeproduksjon også et hett tema om dagen. Tirsdag presenterte regjeringen er forslag til endring i oljeskatten.

Forslaget går ut på å stramme inn vilkårene for oljevirksomheten, slik at selskapene selv tar større risiko når de leter etter olje.

Analytikere E24 har snakket med mener imidlertid at endringene neppe vil få store konsekvenser for de store oljeselskapene, og at det i liten grad vil påvirke utbyggingen av nye prosjekter på norsk sokkel.

Olje- og gassvirksomheten er fortsatt en viktig del av norsk økonomi, selv om vi ikke er like oljeavhengige som før. Næringen sto for 14 prosent av Norges verdiskaping (BNP) i 2019, ned fra 26 prosent i 2008, ifølge SSB.

Godt og blandet

 • I helgen kan du blant annet lese mer om Petter Stordalen, som er ukens navn på E24. I tillegg følger vi rettssaken mot Silicon Valleys falne stjerne Elizabeth Holmes. Du får også bli med til den lille øya Frøya, som nyter godt av laksemilliardærenes skattekroner.
 • Internasjonalt har orkanen Ida preget nyhetsbildet. Louisiana i USA var en av stedene som ble hardest rammet, med flom og enorme ødeleggelser på hus og hjem. Nå herjer restene av uværet i New York, der 46 så langt er meldt døde, skriver VG.
Uværet i New York har så langt krevd 46 menneskelig.

Helgekos

Nå som høsten er her og kveldene begynner å bli mørkere, anbefaler jeg å ta en tur på teater. Selv var jeg nylig på teater for første gang siden før corona, og det ga mersmak!

For deg som er interessert i både økonomi og kultur, kan Lehmantrilogien på Det Norske Teatret være en fin kombinasjon. Gigantkonkursen i den amerikanske storbanken i 2008 rev med seg en rekke finansinstitusjoner over hele verden, i det som senere ble kjent som finanskrisen.

Lehmantrilogien er historien om familien og selskapet, og er spekket med kjente skuespillere. Aftenposten kalte det et «drivende godt teaterstykke», og ga terningkast 5.

Lehmantrilogien spilles nå til strålende kritikker på Det Norske Teatret.

Håper du nå føler deg litt mer oppdatert og inspirert før helgen.

Har du noen tanker om Overblikk? Noe du savner? Noe du vil ha mer av? Send meg gjerne dine tanker til camilla.knudsen@e24.no eller til overblikk@e24.no.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk
 2. Boligpriser
 3. Oljepolitikk
 4. Rente
 5. Arbeidsledighet

Flere artikler

 1. Full åpning, børsuro og strømpriser

 2. Boligpriser, Pandora papers og oljeprisbyks

 3. Dragkamper og stive strømpriser

 4. Resultatrush og klimaambisjoner

 5. Økte leiepriser, DNA–opplysninger og ingen bonus

 6. Statsbudsjett, ny regjering og sterk krone