Inflasjonsfrykt får næringslivet til å droppe investeringer og lån
I en fersk undersøkelse svarer seks av ti norske bedrifter at de vil ta mindre kredittrisiko på grunn av prisvekst, økte renter og uro i verdensøkonomien.
Over halvparten av 400 norske bedrifter svarer at de kvier seg for å gjøre investeringer, viser rapport fra inkassogiganten Intrum, som ble publisert tirsdag morgen. Årsaken er høy inflasjon og økte renter.
– Skandinaviske bedrifter er bekymret for prisveksten, og mener de mangler ekspertise for å hanskes med høyere inflasjon. Mange svarer at de vil møte utfordringene ved å stramme inn og ta mindre kredittrisiko, sier Intrum-sjef Siv Hjellegjerde Martinsen til E24.
Hun sier det er naturlig at risikoviljen blir lavere i en tid med stor økonomisk usikkerhet, men er bekymret for konsekvensene.
– Hvis alle strammer inn samtidig, kan vi havne i en negativ spiral som hemmer investeringer og verdiskapning i næringslivet, mener Martinsen.
Økte renter skaper uro
European Payment Report er gjennomført blant drøyt 11.000 virksomheter i 29 europeiske land. 400 norske bedrifter har deltatt i undersøkelsen.
Torsdag er det ventet at Norges Bank vil heve styringsrenten ytterligere. Sjeføkonomer E24 har snakket med er mest spent på om sentralbanksjef Ida Wolden Bache presenterer et enkelt eller dobbelt rentehopp på rentemøtet.
I mai var prisveksten i Norge den høyeste siden slutten av 1988.
Skal vi tro Intrum-undersøkelsen, skaper det økte rentenivået og inflasjonen uro blant de norske bedriftene. Mer enn halvparten av de norske respondentene i undersøkelsen sier seg enig i at:
- De blir mer tilbakeholdne med å ta opp lån og gjøre investeringer, som følge av prisvekst og økte renter.
- Prisveksten hemmer virksomhetens evne til å vokse og utvikle nye forretningskonsepter.
- De mangler ekspertise i egen virksomhet til å håndtere konsekvensene av inflasjonen.
- Forstyrrelser i verdikjedene, samt økte priser og renter, vil føre til flere sene og uteblitte betalinger det neste året.
Ny rekord for prisveksten i eurosonen
Sene betalinger hindrer investeringer
Intrum-sjefen mener det er interessant at bedriftene oppgir at sene betalinger er et større problem enn faktiske tap.
Hun viser til at 14 prosent av de norske virksomhetene svarer at kredittap har vært et problem siste 12 måneder, mens 43 prosent oppgir at de har hatt trøbbel med sene betalinger.
I undersøkelsen fremgår det at fire av ti respondenter mener sene betalinger har hindret selskapet i å gjøre ønskede investeringer. Videre svarer nær ni av ti bedrifter at de har blitt bedt å akseptere lengre betalingsbetingelser enn de føler seg komfortable.
Trebarnsmor om varslet rentehopp: – Et sjokk
Økning i inkassokrav
Intrum-sjefen mener videre det er bekymringsfullt at seks av ti bedrifter forventer at kredittrisikoen vil øke betydelig det neste året.
– Mens inkassokrav mot norske bedrifter falt med 20 prosent under pandemien, mye takket være de offentlige støtteordningene, har vi sett en gradvis økning det siste halvåret. Vi ser også at gjennomsnittsbeløpene på kravene er høyere enn før, sier hun.
– Størrelsene på misligholdte regninger økte i takt med innkjøpsprisene. Begge deler begynte å bevege seg oppover høsten 2021 og har økt ytterligere i perioden etter krigsutbruddet i Ukraina, sier Marthinsen.
Danske Bank ser etter feil i 27.000 norske inkassosaker
– Økt risiko for mislighold
Strømleverandøren Fjordkraft er kunde av inkassoselskapet og har deltatt i undersøkelsen.
Finanssjef Bjørge Pedersen skriver i en e-post til E24 at økte strømpriser øker risikoen for betalingsmislighold - både i person- og bedriftsmarkedet.
– Vi ser at strømstøtteordningen til privatkunder fungerer godt. Bedriftsmarkedet derimot har ikke en slik ordning, og enkelte bransjer er eksponert for større utfordringer enn andre. Så lenge våre kunder utviser betalingsvilje, strekker vi oss for å finne gode løsninger, skriver Pedersen i e-posten.