Selskaper og myndigheter nekter 737 Max 8 å fly: Disse flyene snur i luften

Et Norwegian-fly av typen Boeing 737 Max 8 på vei fra Stockholm til Tel Aviv snudde i luften etter at selskapet bestemte å sette flytypen på bakken, ifølge Flightradar24.

FLYET SNUDDE: Et Norwegian-fly fra Stockholm til Tel Aviv snudde tirsdag i luften, ifølge Flightradar24. Det skjedde etter at en rekke myndigheter og selskaper bestemte å sette flytypen Boeing 737 Max 8 på bakken, inkludert Norwegian Air Shuttle. Flere Norwegian-fly av denne typen var fortsatt i luften over Europa og Afrika.
Publisert:

En rekke lands luftfartsmyndigheter og en rekke flyselskaper har bestemt at fly av typen Boeing 737 Max 8 skal settes på bakken inntil videre.

Det fikk også følger for en del fly som allerede er i luften.

Flightradar24 påpekte tirsdag ettermiddag i sin Twitter-feed at flere Boeing 737 Max-fly var i ferd med å snu og lande andre steder enn planlagt:

  • Norwegians rute DY4545 på vei fra Stockholm til Tel Aviv snudde og ser ut til å ha landet i Stockholm, ifølge en oversiktsside fra Flightradar24
  • To Turkish Airlines-ruter (TK1997 og TK1969) på vei til henholdsvis London og Birmingham snudde også og var på vei tilbake til Istanbul
Les også

Norwegian setter Max-flyene på bakken

«Alle våre 737 Max 8-fly som er i lufta vil enten fortsette til destinasjon eller returnere til hjemmebase», skriver Norwegian i en oppdatert melding tirsdag ettermiddag.

Selskapet valgte tirsdag å sette 18 fly av denne typen på bakken etter råd fra europeiske luftfartsmyndigheter.

«Vi gjør nå vårt ytterste for å ivareta kunder som blir berørt og jobber med å omdisponere flyflåten, slå sammen flyginger og booker om passasjerer til andre flygninger for å begrense konsekvensene for de reisende», skriver selskapet.

«Vi beklager til de som blir berørt av dette, men sikkerheten til våre passasjerer og ansatte kommer alltid først», skriver Norwegian.

Luftfartstilsynet setter fly på bakken

Luftfartstilsynet opplyser tirsdag kveld til NRK at flyene skal settes på bakken, etter råd fra europeiske luftfartsmyndigheter.

Kort tid etter bekrefter Den europeiske luftfartsmyndigheten EASA i en melding at myndigheten vil sette flytypen på bakken.

«Etter den tragiske ulykken med Ethiopian Airlines flight ET302 som involverte et Boeing 737 Max 8 tar EUs luftsikkerhetsmyndighet (EASA) de nødvendige stegene for å sikre passasjerenes sikkerhet», skriver EASA.

«Som en forholdsregel har EASA i dag publisert et direktiv om flysikkerhet som trer i kraft klokken 19 UTC (kl. 20 norsk tid, journ.anm.), som suspenderer alle flyoperasjoner med alle fly av typen Boeing modell 737-8 Max og 737-9 Max i Europa», skriver EASA.Det er for tidlig å trekke noen konklusjoner om årsaken til ulykken, skriver myndigheten.

EASA og Luftfartstilsynet tar dette grepet etter at en rekke andre myndigheter og flyselskaper har satt flytypen på bakken.

Les mer: Sjekk listen: Disse har satt ulykkesflyet på bakken: Presset mot Boeing øker

Norwegian-aksjen falt med nesten ni prosent på det meste etter nyheten om at selskapets 18 737 Max 8-fly skal settes på bakken. Da Oslo Børs stengte var aksjen ned 2,9 prosent for dagen.

Suspenderer alle flyginger

I en melding til E24 fra Norwegian skrev flyselskapet tirsdag at det midlertidig suspenderer alle flyginger med Boeing 737 Max etter anbefaling fra europeiske luftfartsmyndigheter.

Les på E24+

Børskommentar: 18 Boeing 737 MAX-fly på bakken var kanskje det siste Norwegian trengte nå

Nyheten kom etter at et fly av samme typen tilhørende indonesiske Lion Air styrtet i oktober i fjor, og et fra Ethiopian Airlines styrtet søndag.

Les mer: Dette vet vi om flyulykken i Etiopia

Icelandair og TUI har også valgt å suspendere 737 Max-flyene.

Flyprodusenten Boeing sier i en uttalelse at selskapet ikke har noen grunn til å gi nye råd om flytypen.

– Sikkerhet er Boeings førsteprioritet, og vi har full tillit til sikkerheten for 737 Max, skriver Boeing.

– USAs Federal Aviation Administration legger ikke opp til ytterligere handling på dette tidspunktet, og basert på informasjonen som er tilgjengelig nå har vi ikke noen grunn til å gi nye råd til operatørene, skriver flyprodusenten.

Les mer: Norwegian setter Max-flyene på bakken

Flere fly i luften

En rekke Norwegian-fly av typen 737 Max 8 var fremdeles i luften tirsdag ettermiddag, ifølge Flightradar24.

Det var ni slike fly i luften kort tid etter at Norwegians melding ble sendt ut, ifølge flyovervåkningstjenestens kart.

Rundt klokken 18 er det fremdeles noen få Norwegian-fly av denne typen i luften, blant annet rute DY8923 som ser ut til å fly fra Umeå mot Stockholm, trolig uten passasjerer, og DY1802 som ser ut til å være på vei fra Oslo til Malaga.

Les også

Norwegian setter Max-flyene på bakken

Publisert:

Her kan du lese mer om