Likestillingskritikere endelig fornøyd med Telenor

– Telenors valgkomite har gjort en strålende jobb med å finne rett kandidat til jobben, mener foredragsholder og forfatter Benja Stig Fagerland.

- TRENGER ARBEIDSRO: Foredragsholder og forfatter Benja Stig Fagerland har vært en hard kritiker av Telenor når det kommer til deres manglende kvinnesatsning. Men nå mener hun Telenor må få arbeidsro.
Publisert: Publisert:

I begynnelsen av desember ble det kjent at styret i Telenor ikke hadde med noen kvinner i sluttrunden da ny konsernsjef skulle ansettes. Dette skjedde til tross for at blant andre næringsminister Monica Mæland hadde øvd press for at styret skulle finne en kvinne.

Telenor-styret har fått massiv kritikk for ansettelsesprosessen, som ledet frem til at Sigve Brekke ble ny konsernsjef.

– Ikke bare hyggelig fordi hun er kvinne

En av dem som har stått frem offentlig og kritisert prosessen er Benja Stig Fagerland. Da det torsdag ble klart at Telenors bedriftsforsamling har valgt administrerende direktør i Nordea, Gunn Wærsted, til ny styreleder, skrev Fagerland følgende på Twitter:

Til E24 utdyper Fagerland:

– Telenors valgkomité har gjort en strålende jobb med å finne rett kandidat til jobben. Det er selvsagt hyggelig at det er en kvinne, men det er ikke hovedgrunnen. Wærsted har den nødvendige kompetansen og erfaring, og er opptatt av å fremme resultater og verdiskapning i bedriften.

Les også

Mæland fornøyd med ny Telenor-styreleder

Fagerland, som er en profilert internasjonal foredragsholder og forfatter av bøker om kvinnelig lederskap og SHEconomy, ser at det fra enkelte hold vil kunne komme påstander om at Wærsted kun har fått jobben fordi hun er kvinne.

– Slike debatter vil det alltid være. Men dette mener jeg i så fall vil være å undervurdere den gode jobben som valgkomiteen har gjort, sier Fagerland.

– Jeg tror heller ikke dette vil skape problemer for Wærsted, da hun i høyeste grad har bevist hva hun er i stand til, og hun har tidligere vist at hun hever seg over denne typen argumenter, legger Fagerland til.

Les også

Wærsted ny Telenor-styreleder: – Helt sikkert ikke vært en ulempe for meg å være kvinne

– Fortjener gode ledere

Fagerland, sammen med blant annet Elisabeth Grieg, har som nevnt gått hardt ut mot Telenor når det kommer til den mangelfulle kvinnesatsingen i Telenors toppledersjikt. Nå trenger Telenor derimot å få arbeidsro, mener Fagerland:

– Det er mange dyktige mennesker i Telenor, og de fortjener gode ledere. Nå som det har blitt kjørt gode og grundige prosesser, og de har valgt en strålende kandidat, håper jeg de kommer på rett spor og at de får nødvendig arbeidsro.

Også nevnte Elisabeth Grieg virker å være godt fornøyd med jobben valgkomiteen har gjort i denne omgang. Denne meldingen la Grieg ut på Twitter etter at onsdag ble klart at Wærsted var innstilt som styreleder i Telenor:

E24 har prøvd å få utdypende kommentarer fra Grieg torsdag kveld, men ikke lyktes med dette.

Les også

Aaser om toppledere etter Brekke-valget: – Kvinner må bli like kompetente

Mener kvotering er uheldig

Telenor-styret har den siste tiden fått massiv kritikk for at ingen kvinner ble innkalt til intervju da det skulle ansettes nye konsernsjef i Telenor. Wærsted selv opplever ikke at hun ble kvotert inn som ny styreleder, men tror ikke det har vært en ulempe for henne å være kvinne.

Tidligere stortingspolitiker for Frp og konsulent i Geelmuyden Kiese Mette Hanekamhaug mener den generelle debatten om kjønnskvotering problematiserer et fokus på kjønn i enkelte yrker. På Facebook skriver hun følgende:

Tidligere stortingsrepresentant for FrP, Mette Hanekamhaug.

– I et generelt perspektiv mener jeg kjønnskvotering er svært uheldig. Det styrker betydningen av kjønn i ansettelsesprosesser, i stedet for å legge bort den faktoren. Likestilling ville vært at hvilket kjønn du er ikke er med i vektingen i det hele tatt, sier Hanekamhaug til E24.

Hun synes likevel det er bra av Wærsted å ta jobben.

– Jeg ville nok gjort det samme, men jeg tror det hele tiden ville ligget i min underbevissthet at jeg måtte gjøre en ekstra god innsats for å bevise at jeg fortjener jobben, sier hun.

Les også

Mæland fornøyd med ny Telenor-styreleder

Les også

– Helt sikkert ikke vært en ulempe for meg å være kvinne

Les også

Likestillingsombud om Telenor-kvinnene: – Håper dette får konsekvenser

Publisert:

Her kan du lese mer om