Dette må du følge med på Oslo Børs i høst

Høsten kommer til å bli preget av vekst i finansnæringen, chilensk laks og lavere avkastning på Oslo Børs, skal vi tro to analytikerne.

OPPTUR: Siden starten på 2016 har børsen steget med nesten 40 prosent, selv med lav oljepris. Om utviklingen blir like sterk til høsten avhenger av om oljeprisen tar seg opp, ifølge analytiker.
Publisert: Publisert:

Oslo Børs har siden starten på året hatt en formidabel vekst med en oppgang på nesten 8 prosent. Ser vi tilbake til februar i 2016, har Oslo Børs steget med nesten 40 prosent fra 527 poeng til 738 poeng ved stengetid fredag ettermidag.

Om utviklingen kommet til å vare utover høsten er usikkert, men her er det et par ting å holde øye med.

Hovedindeksen

Investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund, forklarer til E24 at Børsen har hatt en sterk vekst gjennom første og andre kvartal.

– Oslo Børs har gjort det bedre enn nesten alle andre børsen i verden i juli, sier Hauglund.

Investeringsøknomen viser til at veksten i første og andre kvartal har vært god. Han ser ikke noen grunn til at tredje kvartal skal bli noe annerledes.

Likevel er han ikke like optimist for hvor god avkastningen kommer til å bli til høsten.

– Slik jeg ser det blir avkastningspotensialet på Oslo Børs blir dårligere og dårligere. Prisene har nådd historiske nivåer og Børsen er priset høyt. Det begrenser oppsiden, altså mulighet for ytterligere avkastning, sier Hauglund.

Les også

Oslo Børs blant de beste i verden i juli

Og presiserer:

– Jeg tror mye av potensialet i veksten er tatt ut, som vi ser i de høye prisene, og til tross for lav oljepris. Skal vi videre opp må oljeprisen hjelpe til.

Det gir også færre alternativer for investorer som vil gjøre seg klar for høsten.

– Jeg finner færre av store aksjer som åpenbare kjøpskandidater. Den underliggende driveren for dette er en svak oljepris som gjør at jeg har problemer med å se at børsen skal så veldig mye videre, sier Hauglund.

Men hva den ender på er ikke sikkert.

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet

– Jeg forventer at Børsen når 750 ved slutten av året, men det er med en oljepris på 65 dollar fatet til grunn. Vedvarer situasjonen slik den er i dag, er det usikkert hva Oslo Børs ender på, sier Hauglund.

Likevel er det noe som tilsier at oljeprisen kan få seg et løft.

– Men med fallende oljelagre og den politisk turbulente situasjonen i Venezuela, kan oljeprisen løftes kraftig opp og Børsen nå ett nytt rekordnivå på over 750, sier Hauglund.

Finans i front

Denne sommeren leverte DNB et sterkt kvartalsresultat som slo forventning til analytikerne. Det er ifølge Hauglund typisk for næringen.

– Finanssektoren utpeker seg som en veldig sterk næring i vekst. Den har prestert bedre enn de fleste andre næringer, sier Hauglund.

Hauglund trekker frem to kandidater som spesielt interessante.

– Jeg er mest positiv til Bank Norwegian og inkassobyrået B2 Holding til høsten. Det er god fart i det markedet, sir Hauglund.

Saken fortsetter under bildet.

BØRSEN: Oslo Børs har siden februar 2016 vokst med nesten 40 prosent fra 527 til 738 ved stengetid fredag.

Laks på vei ned

2016 var et rekordår for norsk lakseeksport. Mye av årsaken er ifølge leder for analyse i Norne Securities, Karl Johan Molnes, at chilensk lakseproduksjon ble rammet av sykdom som reduserte produksjonen kraftig.

Men:

– 2016 var et unntaksår. Norsk laks måtte til USA for å dekke etterspørselen.

Nå snur trenden, ifølge analytikeren.

– I forrige uke kom prisene ned på 52 kiloen for laks. Forventningene blant både bullish og bearish analytikere var det skulle være bunnivået i september, og at vi skulle få en rekyl opp i fjerde kvartal frem mot jul, sier Molnes.

Til høsten kan det godt være at bunnen blir lavere enn som så.

– Signaler fra eksportnæringen sier at hvis bunnivået for sommeren er 52, skal vi i hvert fall ned på 40-tallet i september, sier Molnes.

Det vil slå ut på sjømatnæringen på Oslo Børs.

– Ser vi en laksepris under 50 kroner, kommer sjømatnæringen til å falle på Oslo Børs. For indeksen vil det ikke ha så mye å si, sier Molnes.

Molnes legger til at det kan komme forstyrrelser eller uforutsette hendelser som kan påvirke børsverdiene.

Les også

Fryktindeksen på rekordlave nivåer

Tilbake til normalen

Analytikeren peker på utviklingen som veien tilbake til en ny normalsituasjon.

– Chilensk laks er på full fart på vei tilbake i markedet. Det ser vi spesielt i USA hvor prisen faller hardt, sier Molnes.

Chile produserer nå mer enn det USA etterspør på de nåværende høye prisene, da må laksen finne nye markeder, bemerker Molnes.

– Siden dette er et globalt marked hvor europeiske priser ofte er høyere enn i USA, vil frossen chilensk laks også dukke opp her. Det betyr at vi går tilbake til et marked i Europa hvor chilensk laks blir den marginale leverandøren. Da kommer prisen til å gå ned, sier Molnes.

Og legger til:

– For bare et par år siden var det ingen som trodde på en laksepris over 40 kroner, nå ingen som tror på en pris under 50. Hukommelsen er ganske kort i denne bransjen.

Les også

Kjos har tapt 1,5 milliarder på et drøyt år

Les også

Analytiker mener Norwegian må endre strategi

Les også

Rekordhøy sjømateksport i første halvår

Publisert:
Gå til e24.no