Trump truer med å punktere europeisk bilindustri

President Donald Trump signaliserer at europeiske bilprodusenter som BMW og Volkswagen kan lide om EU forsøker å svare nye tollsatser fra USA med mottiltak. Tyskland ber presidenten besinne seg.

HÅPER STRAFFETOLL SIKRER ARBEIDSPLASSER: President Donald Trump var i et møte med representanter fra stål- og aluminiumindustrien i USA 1. mars i Det hvite hus.

Foto: Evan Vucci AP
Publisert:,

USAs president Donald Trump fikk verdensmarkedene til å skjelve da han torsdag varslet importtoll på stål og aluminium på henholdsvis 10 og 25 prosent.

Det er ventet at EU og Kina vil svare med straffetoll om USA realiserer planene.

Vil angripe EUs bilindustri

Trump gir seg ikke med toll på metall, om EU svarer med høyere importsatser. Trump gjør det klart på Twitter at flere tollbarrierer kan rulles ut for å ramme europeisk næringsliv.

«Vi [vil] ganske enkelt sette tollsatser på bilene som importeres til USA. De gjør det umulig å selge våre biler der. Stor handelsubalanse!» skrev han på Twitter lørdag kveld.

Europeiske bilgiganter som BMW og Volkswagen selger og produserer biler i verdens største økonomi. I 2016 havnet nesten en femtedel av bilene som ble eksportert fra EU i USA, ifølge CNBC.

Les også

Stålprodusent med toll-bonus til sine ansatte

«Aldri mer!»

Trump vil sikre amerikanske arbeidsplasser ved å sette opp tollsatsene, og mener handelsubalansen med EU er negativ på grunn av «veldig dumme» handelsavtaler som ble inngått av hans forgjengere.

«Arbeidsplasser og velstand er gitt til land som har utnyttet oss i årevis. De ler av hvor dumme lederne våre har vært. Aldri mer!» skrev Trump.

Flere amerikanske selskaper er negative til handelspolitikken til Trump, men metallindustrien i USA har tatt godt imot nyheten om straffetoll på metaller.

Tyskland svarer

Tysklands økonomiminister ber president Donald Trump besinne seg og ikke gjøre alvor av truslene om å innføre toll på import av europeisk-produserte biler.

– Jeg håper at USAs president vil lytte til de mange fornuftige røstene fra hans eget land og ombestemme seg, sier økonomiminister Brigitte Zypries søndag.

– President Trump ønsker å spille et spill som ingen kan vinne, sier Zypries og legger til at flere og flere avgifter på flere og flere varer setter frihandel og velstand i fare.

I 2017 ble det solgt om lag 1,35 millioner nye tyskproduserte biler i USA.

Les også

Frykter Kina og Japan straffer USA på pungen

Les også

Kraftigste aksjefall for McDonald’s siden finanskrisen

Les også

Reuters: EU vurderer toll på USA-varer

Her kan du lese mer om