LOTTERITILSYNET FORKLARER: Slik kjenner du igjen et pyramidespill

Lotteritilsynet har satt sammen en sjekkliste for hvordan du kan kjenne igjen et pyramideselskap.

iStockphoto
 • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

Denne helgen avholdes et vervemøte for et pyramidelignende selskap, Wealth Masters International, på Edderkoppen Teater i Oslo. Selskapets virksomhet er under etterforskning av tilsynet, men ingen dom har falt.

I den forbindelse referer E24 til tilsynets egen sjekkliste alle som vurderer å investere i noe de tror kan være en pyramidespill.

Slik kjenner du igjen et pyramidespill

Lotteritilsynets spørsmålsliste rundt pyramidespill inkluderer syv spørsmål enhver forbruker bør spørre seg selv før man eventuelt investerer på noe som ligger i pyramidebestemmelsens gråsone.

 • Er det kjøpeplikt og/eller løpende medlemsavgift og er denne medlemsavgiften høy?
 • Må du betale for å bli medlem før du får vite hva hele virksomheten egentlig går ut på?
 • Kan du bare kjøpe produktet som en del av medlemspakken når du blir vervet, eller oppgraderer medlemsskapet, eller kan du kjøpe produkt uten å være medlem?
 • Er det angrefrist ved bestilling?
 • Er det et sammensatt bonus og verveordninger som er vanskelig å få full oversikt over?
 • Markedsfører virksomheten seg med at du får inntekt av at de du har vervet verver nye medlemmer, eller er det dine salg av produktet som gir inntekt?
 • Får du en del av inntektene ut som aksjer i virksomheten?

Er du fortsatt usikker på om det du vil satse på kan være en pyramide, bør du spørre deg selv disse spørsmålene før du investerer:

 • Finnes det faglig dokumentasjon på at produktene som blir omsatt er gode?
 • Koster produktene mye i forhold til innholdet?
 • Dette produkter du trygt kan anbefale til familie og venner?
 • Er det tydelig hvem som står bak produktene og er de lett tilgjengelige?
 • Er selskapet registrert i Brønnøysundregisteret?

Lotteriloven

De overnevnte spørsmål er spørsmålene Lotteritilsynet bruker som utgangspunkt for å vurdere om et selskap bryter paragraf 16 i Lotteriloven.

Lotteriloven paragraf 16 beskriver Pyramidespill. "Lotteri- og stiftelsestilsynet kan kreve at den som har hatt inntekter fra omsetningssystemet der det ytes vederlag for å få mulighet til å oppnå inntekter fra systemet, dokumenterer at vedkommendes inntekter særlig skyldes salg eller forbruk av varer, tjenester eller andre ytelser, og ikke at andre verves til systemet", heter det i lovteksten.

Omstridt selskap

E24 har over de siste dagene omtalt det nye pyramidelignende selskapet Wealth Masters International (også kjent under merkenavnet CarbonCopyPro), hvor det har blitt avdekket en rekke punkter som gir svar på de overnevnte spørsmålene.

"Totalinntrykket Lotteritilsynet sitter igjen med er at disse selskapene opererer i en gråsone av pyramidebestemmelsen i lotteriloven § 16. Med bakgrunn i at vi ikke har foretatt en fullstendig vurdering av WMI kan vi imidlertid ikke uttale oss om selskapet rammes av lotterilovens § 16", skrev tilsynet i en rapport.

"Blant annet stammer mye av medlemmenes inntekter fra salg av medlemskap og startpakker kombinert med det som fremstår som til dels overprisede varer", skrev tilsynet.

Lær mer om WMI og CCP:

Flere saker på E24

Publisert:

Flere artikler

 1. Pyramidespill må legge ned i Norge

 2. «Pyramidelignende» selskap bytter navn

 3. Medlem solgte bilen, investerte i pyramide

 4. Lotteritilsynets konklusjon i World Ventures-gransking: Tusener av nordmenn med i ulovlig pyramide

 5. - Dette ligner på en pyramide